Home

Achtergrond 174 x bekeken

Telers zoeken naar de juiste Uvc-dosering

De gebroeders Duijvestijn in Pijnacker doen sinds een maand een door Wageningen-UR begeleide proef met het nieuwste type uv-wagen van Berg Product, als onderdeel van een groter project om het chemiegebruik bij Botrytisbestrijding terug te dringen.

Bij de uv-wagen bij Duijvestijn zijn naast rijsnelheid ook de lichtsterkte en hoogte van de lampen instelbaar. Lamellen zorgen voor een gerichte bundel uv-licht. De uv-wagen rijdt tot nu toe twee keer per week door vijf paadjes, om de benodigde intensiteit te bepalen.

Aan weerszijden van de kar zijn 4 horizontale lampen bevestigd en een verticale. Met de hogere dosering van de horizontale lampen worden alleen stengels beschenen. De verticale lampen behandelen verse wonden op stengels, na het blad snijden. Bij een te hoge dosering kunnen de vruchten verkleuren en het gewas beschadigd raken. Het onderste deel van de stengels is veel minder kwetsbaar.

"We gaan nu steeds langzamer rijden om de kritische grens op te zoeken. Maar uiteindelijk willen we natuurlijk zo snel mogelijk gaan rijden met een hogere intensiteit. De kritische grens is nog niet bereikt. Zolang niets te zien is aan de kleine diefjes onderaan de stengel, zit je ruim boven de schadegrens", verwacht Duijvestijn. De UV-gewasbeschermingswagen wordt nu nog met de hand van pad naar pad verplaats, maar bij opschaling van de proef zal dat door de moederwagen van de spuitrobot gedaan worden.

Bekijk een film over de UV-gewasbeschermingswagen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.