Home

Achtergrond 328 x bekeken 2 reacties

Te weinig geld voor erwinia

Het Deltaplan Erwinia kan vooralsnog slechts deels worden uitgevoerd, omdat de financiering nog lang niet rond is.

"Het economische- en milieubelang van erwiniabestrijding wordt nog te veel onderschat", zegt PRI-onderzoeker Anton Haverkort.

De aardappelhandel besloot op de jaarvergadering van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) om jaarlijks 240.000 euro te investeren in het Deltaplan Erwinia. Dat zegt NAO-directeur René van Diepen. "Dat geld komt grotendeels uit de winst van de NAO. Op deze manier laten wij zien dat we dit belangrijk vinden. De teelt heeft een evengroot deel ingevuld. Hopelijk kunnen we nog rekenen op overheidsgeld."

Met de benodigde 1,92 miljoen euro kan slechts een deel van het deltaplan worden uitgevoerd. Er is namelijk 7,72 miljoen euro nodig om de bacterieziekte die pootgoed velt te bestrijden.

De schade als gevolg van erwinia wordt tussen 2003 en 2007 geraamd op gemiddeld 17 miljoen euro per jaar. Het deltaplan erwinia is een samenwerking tussen NAO, LTO, WUR en de keuringsdienst NAK. De NAO heeft verder ook besloten om opnieuw 25.000 euro te steken in het Jaar van de Aardappel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  7 miljoen Euro is een hoop geld, maar als dit een eenmalige investering is die het Erwinia probleem oplost en daarmee per jaar 17 miljoen Euro in het laatje brengt. Is het de praat niet waard en is de sector toch gek als ze deze investering niet doet. Zo'n rendement maakt toch geen investeerder!!
  Of moet dit bedrag jaarlijks op tefel komen in de hoop dat er na x jaar een oplossing is?? Dan wordt het bedenkelijk!!

 • no-profile-image

  Pius Floris

  Vanuit het kader van de onderzoekers is een ""Erwinia Deltaplan" een mooi initiatief maar helaas op voorhand gedoemd te mislukken. Met de kennis die er is van bacteriën en hun gedrag mag intussen gevoegelijk bekend zijn dat het bestrijden van bacteriën leidt tot bliksemsnelle mutaties. Door de Erwinia te "bestrijden" wordt het probleem voor de aardappelboeren alleen maar groter. Het Erwinia probleem is voor 100% te herleiden naar de kwaliteit van de grond waarop geteeld wordt. Hoe meer gunstige organismen er in de grond aanwezig zijn, hoe meer natuurlijke vijanden er van Erwinia zijn en hoe minder ruimte is voor de groei van deze lastige bacterie. Vanuit tientallen wetenschappelijk onderzoeken, maar allemaal uitgevoerd in het buitenland en daarmee "niet goed genoeg" voor Nederland, is bekend dat de aardappel in hoge mate afhankelijk is van mycorrhiza. Een goed gekoloniseerde aardappelplant heeft een zeer grote weerstand tegen Erwinia, Phytoftera en vele andere ziekten. Wanneer durven de wetenschappers het aan om voor veel minder geld goed onderzoek te doen naar de positieve effecten van een gezonde bodem? In de USA zijn ze al veel verder in dit onderzoek met de nodige resultaten. Klik maar eens op onderstaande link voor een presentatie (in het Engels) over hoe het ook kan!
  Pius Floris
  (kopiëer de regel hieronder en plak in uw internetregel) http://www.planthealthcare.com/UserFiles/File/IR_Presentations/Myconate%20and%20Harpins%20-%20the%20technologies.pdf

Of registreer je om te kunnen reageren.