Home

Achtergrond 241 x bekeken

Tarwe wisselt voor de oogst van eigenaar

Graantelers kunnen hun tarwe vanaf dit seizoen al voor de oogst verkopen.

Agrarische Unie en Agerland gaan vanaf eind mei de verkoopprijs van granen voor aanvang van de oogst vastzetten op basis van de Franse termijnmarkt. Uit onderzoek blijkt dat de Franse termijn markt het beste past bij in het verleden gedane zaken, legt Paul Hooijman, teamleider commerciële dienst van Agrarische Unie uit. Ook het feit dat er op deze markt veel transacties worden gedaan, was voor de initiatiefnemers aantrekkelijk.

Hooijman verwacht veel animo voor het initiatief dat eind mei van start gaat. "Tarwe voor de oogst verkopen is nieuw", zegt Hooijman. "Het was gangbaar in de akkerbouw om je graan eerst in de schuur te krijgen en dan van de hand te doen. Je weet immers vooraf niet wat je gaat oogsten." Door de gestegen graanprijs worden partijen in de markt echter flexibeler.

“Nu er sinds afgelopen najaar zoveel leven in de graanmarkt is gekomen, kunnen we beter ons risico afdekken op de termijnmarkt. Daardoor kunnen we de afzetmogelijkheden uitbreiden. Wij zijn geen beursmakelaar, maar maken het makkelijker voor telers om te profiteren van de voordelen van de termijnmarkt. Hij kan instappen wanneer hij wil, zonder alle rompslomp eromheen. Hij hoeft alleen maar tarwe aan ons te leveren.”

In praktijk betekent dit dat als een teler een mooie prijs voorbij ziet komen op de termijnmarkt, die hij via internet kan volgen, hij deze kan vastzetten voor een deel van zijn oogst. Om te voorkomen dat graantelers meer verkopen dan ze kunnen aanbieden, adviseren Agrarische Unie en Agerland om maximaal 6 ton per hectare vooraf vast te leggen. "Het is een snoeiharde wereld en de teler heeft leveringsplicht bij een contract", waarschuwt Hooijman. "Vorig jaar hebben we nog meegemaakt dat akkerbouwers een halve graanoogst hadden. Telers moeten ook risico indekken"

Voor Agerland komen daar nog een paar afzetmogelijkheden bij, die Agrarische Unie al langer aanbood. Tot voor kort konden graantelers bij Agerland alleen in de korte pool terecht. Dit voorjaar wordt echter voor brouwgersttelers een lange pool gelanceerd, triticale- en voergersttelers kunnen verkopen tegen oogstprijs. Tarwetelers kunnen afzetten tegen oogstprijs, een partij op contract in bewaring geven en verkopen op basis van termijncontracten.

Of registreer je om te kunnen reageren.