Home

Achtergrond 160 x bekeken 1 reactie

Spierballentaal

Een gebrek aan energie kan de Nieuwe Vrije Agrarische Federatie (NVAF) niet worden ontzegd.

Sinds vier jaar strijdt de groep voor de afschaffing van de productschappen, die zij ondemocratisch acht. Hoewel er veel weerstand tegen de NVAF bestaat, heeft zij zich weten te handhaven.

De club presenteerde gisteren in Den Haag een alternatief voor de productschappen: de clusters. Dit zijn organisaties die zich toeleggen op specifieke sectoren, ook buiten de land- en tuinbouw, zonder dat bedrijven daar verplicht lid van moeten zijn. Kerntaak van de clusters is het bevorderen van de welvaart.

Het valt te prijzen dat de NVAF met een plan komt. De organisatie stond vooral bekend om de spierballentaal; een echte bijdrage aan een oplossing leverde de NVAF niet. Met dit idee zet de organisatie een stap in de goede richting. Dat is ook meteen al het positieve nieuws.

Het voorstel blinkt uit in vaagheid. Welke clusters moeten er komen? Wat wordt verstaan onder bevorderen van de welvaart? De NVAF vindt dat de clusters overheidstaken kunnen uitvoeren, maar hoe valt dit te rijmen met vrijwillig lidmaatschap?

Die vragen worden niet beantwoord en maken het voor Kamerleden erg moeilijk hier iets mee te doen. Het maken van een wetsvoorstel op basis van het plan van de NVAF is schier onmogelijk. Misschien dat die spierballentaal dan toch nog effectiever was.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    oostlander

    Het zou Ag.D. sieren eerst eens wat meer research te plegen alvorens dit soort kritieken te spuien. Het P.T. is compleet overbodig; dit heb ik als stagiaire van dichtbij meegemaakt. Nu als agr. ondernemer durf ik gerust te stellen dat Het P.T. hoofdzakelijk in de weer is om hun eigen werkgelegenheid te waarborgen! Wanneer meer telers direct een afrekening zouden ontvangen was het zo met ze afgelopen. Volgende keer graag wat meer nuance en respect voor dit soort initiatieven; of is het zo, wiens brood men eet, wiens taal men spreekt agrarisch dagblad?!.

Of registreer je om te kunnen reageren.