Home

Achtergrond 150 x bekeken

Spanning in Belgische gevangenis op kookpunt

Te weinig cipiers, teveel gevangenen op een cel én snikheet weer.

De bewakers van de gevangenis in het Belgische Vorst staken vanwege de oververhitte gemoederen in het cellencomplex. Dat schrijft de krant De Standaard vandaag.

Volgens vakbondsman Christian Visart is er plaats voor vierhonderd gevangenen, maar in Vorst zitten er al 670, waarbij soms drie gevangenen in een cel van tien vierkante meter slapen.

"Door het warme weer begint iedereen te koken. Sommigen worden aggressief, niet alleen tegen elkaar, maar ook tegen ons.'' Overvolle gevangenissen zijn al jaren een groot probleem bij onze zuiderburen.

Een stakende cipier van Vorst zegt dat sommige vleugels van het complex in geen honderd jaar zijn vernieuwd. "Daar zijn geen toiletten en er is geen stromend water. In de gang hangen douches, maar die laten het voortdurend afweten. Er zijn zelfs te weinig handdoeken voor de gedetineerden. We klagen de situatie nu aan, want als we tegen de zomer met een temperatuur van 30 graden zitten, ontploft het hier'', aldus de cipier.

Ook het intercomsysteem in Vorst is al jaren kapot en de vervangende walkie-talkies laten het regelmatig afweten. "Dan moeten we beginnen te roepen'', legt de ciper uit. "Dit komt de veiligheid niet ten goede.''

Minister Jo Vandeurzen (Justitie) zoekt naar een oplossing. Er loopt een studie om de gevangenis in Vorst te renoveren en ook zijn er plannen voor de bouw van nieuwe cellencomplexen, want niet alleen de gevangenis van Vorst kampt met overbevolking.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.