Home

Achtergrond 1665 x bekeken

Spaakwielbemester valt in smaak

Belangstellenden bekijken een spaakwielbemester die gistermiddag op het melkveebedrijf van de familie Klein Bluemink in het Gelderse Ruurlo werd gedemonstreerd.

Belangstellenden bekijken een spaakwielbemester die gistermiddag op het melkveebedrijf van de familie Klein Bluemink in het Gelderse Ruurlo werd gedemonstreerd. De bemester wordt gebruikt om vloeibare kunstmest aan te wenden op grasland. "Met vloeibare kunstmest is de benutting van de mest hoger. De opbrengst ligt ten opzichte van dezelfde gift met korrelkunstmest zo’n 10 procent hoger", legt Dick Janssen van Janssen Agriservice uit. Omdat de prijzen van vloeibare kunstmest ten opzichte van korrelkunstmest vrij gunstig zijn, is er veel belangstelling voor de machine. De spaakwielbemester kan alleen voor vloeibare kunstmest worden gebruikt. "Voor bemesten met dunne fractie van vergiste mest moet de machine aangepast worden, omdat met deze machine maximaal 1.500 liter per hectare bemest kan worden." Foto Henk Braakhekke

Henk Dijk van loonbedrijf Harry Koomstra uit Vinkenbuurt in Overijssel maakt met zijn graafmachine een graskuil bij de Balkbrugse melkveehouder Bolks dicht. "Het is nu erg hectisch, ik heb deze week al wel tien kuilen gedicht", zegt Dijk. "En er komen deze week nog wel tien kuilen bij." Vandaag hopen de loonwerkers het inkuilen van de eerste snee gras af te ronden. Marcel Mansier, planner bij het loonbedrijf schat dat ze zo’n 400 hectares gras gemaaid hebben. Het aantal hectares gras dat is gehakseld en ingekuild ligt vele malen hoger. Een niet aangekondigde regenbui dreigde woensdag nog even roet in het eten te gooien. "Gelukkig was de regen zeer plaatselijk", vertelt Mansier. Foto Ruben Meijerink

Akkerbouwer Bert Bak neemt even pauze tijdens het frezen van de aardappelruggen. Bak moet 48 hectare bewerken. Daar doet hij ruim vijf dagen over. "Het gaat aardig vlot", zegt hij. "Dat komt door de moderne frees die ik nu vijf jaar gebruik. Daarmee frees ik bijna 10 hectare per dag." Daarvoor deed hij er zeker twee keer zo lang over. Natuurlijk helpen de droge weersomstandigheden. "Ik hoef de frees niet schoon te maken tussendoor. Als het regent, wordt het zo smerig met deze klei. Dan lukt het niet meer." Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.