Home

Achtergrond 164 x bekeken

Slechts lichtgewonden door ongeluk vrachtvliegtuig

Bij een ongeval vandaag met een Amerikaans vrachtvliegtuig op de luchthaven Zaventem bij Brussel zijn alleen de vijf bemanningsleden lichtgewond geraakt.

De schade had veel groter kunnen zijn, want het toestel had 100 ton kerosine aan boord. Het toestel was na een mislukte poging op te stijgen aan het einde van de startbaan 300 meter doorgeschoten en in tweeën gebroken. Ongeveer tien meter voor een spoorlijn kwam het toestel tot stilstand.

De vijf bemanningsleden konden het vliegtuig via een nooduitgang verlaten. De brandweer hield het toestel nat en slaagde er in te voorkomen dat de kerosine zou ontploffen. Het is nog onduidelijk waarom het opstijgen niet lukte. Rond de luchthaven werd gespeculeerd over een klapband.

Het toestel, een Boeing 747-vrachtvliegtuig van de Amerikaanse maatschappij Kalitta Air, had voornamelijk diplomatieke post aan boord. Ook zaten er auto's in het toestel.

Kalitta Air is een Amerikaanse cargomaatschappij met Michigan als thuisbasis. De maatschappij heeft achttien toestellen van het type Boeing-747. De verongelukte vlucht was na een tussenlanding in Brussel op weg naar Bahrein.

Kalitta Air had in 2004 ook al eens ernstige problemen met een Boeing, zo meldde de Vlaamse omroep VRT vandaag. Toen verloor een van de toestellen van de maatschappij een motor boven het Amerikaanse Lake Michigan. De bemanning slaagde er toen in het vliegtuig veilig aan de grond te zetten.

Omwonenden van Zaventem claimen dat de door het Kalitta-toestel gebruikte startbaan te kort is en dat de Belgische Raad van State het gebruik van de baan al meerdere keren verboden heeft. Alleen bij voor de andere banen ongunstige wind zou de omstreden baan mogen worden gebruikt.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.