Home

Achtergrond 157 x bekeken

Rouvoet ontstemd over embryoplan Bussemaker

Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) is zeer ontstemd over de brief van staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) over uitbreiding van selectie van embryo's.

Bussemaker schreef de Tweede Kamer maandag dat selectie van embryo's bij reageerbuisbevruchting ook toegestaan wordt voor een zeer ernstige vorm van genetische borstkanker.

Rouvoet is hier volgens ingewijden op tegen en vindt dat het kabinet over Bussemakers brief had moeten spreken. Hij wil dat dit vrijdag alsnog gebeurt. Ook de ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer heeft al laten weten tegen de uitbreiding te zijn.
Op dit moment kunnen embryo's die ontstaan bij ivf alleen geselecteerd worden op afwijkende genen die vrijwel zeker leiden tot een ernstige aandoening, zoals de ziekte van Huntington. Alleen embryo's zonder de ziekte worden in de moeder teruggeplaatst.

Bussemaker wil dit uitbreiden naar erfelijke aandoeningen, in de praktijk borstkanker en darmkanker, waarbij de kans op de ziekte bij het kind haast even groot is. Volgens haar zullen jaarlijks slechts enkele mensen van deze mogelijkheid gebruik gaan maken, maar tegenstanders vrezen dat daarmee de weg open ligt voor verdergaande selectie van embryo's op afwijkingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.