Home

Achtergrond 289 x bekeken 28 reacties

Rabo wil zuiveltermijnmarkt

Boeren hebben meer financiële armslag nodig om de toenemende schommelingen in hun opbrengstprijzen het hoofd te kunnen bieden.

Dit stelt Rabo-bestuurder Hans ten Cate. Een van de oplossingen waar de bank aan denkt is de opzet van een termijncontract voor zuivel.

De bank tast momenteel af hoe groot de belangstelling van melkveehouders, zuivelverwerkers en supermarkten is om zich in te dekken tegen prijsschommelingen op de zuivelmarkt. "Als er genoeg vraag naar is, komen wij met een instrument," zegt Rabo-directeur veehouderij Wim Thus.

In welke vorm zo’n contract er komt, blijft nog in het midden: een termijncontract voor mager melkpoeder of voor gestandaardiseerde gewone melk. Nog een richting waarin de Rabo denkt als het gaat om het afdekken van risico’s, is de oprichting van een grondfonds. De bedoeling daarvan is dat boeren hun grond daaraan in onderpand geven of verkopen, zodat ze deze kunnen blijven gebruiken, maar er niet al hun geld in hebben zitten.

Ten Cate: "Wij hebben berekend dat gemiddeld zo’n 36 procent van de kapitaalbehoefte van boeren vastzit in grond. Dat geld kunnen niet ergens anders voor gebruiken. Wij vinden dat een te hoog percentage, dat je beter ergens anders voor kunt gebruiken." De bank wil de boer echter ook laten delen in de opbrengst van een grondfonds. Daar is nog geen goede formule voor gevonden, vandaar dat het fonds nog even op zich laat wachten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rabo

  Dit is toch erg tegendraads. Enerzijds zegt de bank dat er meer financiele armslag nodig is en anderzijds probeert ze de boeren te stimuleren de grond te verkopen en in te zetten voor de bedrijfsontwikkeling. Volgens mij heb je dan minder armslag om iets op te vangen.

 • no-profile-image

  denker

  slaap lekker ! Bij de varkens is het mislukt toen het aantal partijen te klein werd. Nou 1 ding is zeker in de melk industrie zijn nog minder partijen.

 • no-profile-image

  Red Dear

  Boeren moeten juist wel aandacht aan intelligente zaken besteden. Ik heb zelf veel in contracten gedaan en handel nu in turbo's. Je kunt met die instrumenten je bedrijf veel beter voeren. Door ze in te zetten kun je zelf je gewenste grenzen bepalen. Zonder dit alles ben je gewoon geheel afhankelijk van alle bewegingen.
  Nogmaals, een goed zaak dat Rabo dit doet.

 • no-profile-image

  freek

  rabobank/de boere leen bank:ik zou ze niet vertrouwen om mijn laarzen te verkopen. EIGENBELANGEN dat is wat het is, als je zo weinig vertrouwe hebt in je eigen coorparatie waarom lever je dan nog melk aan ze. dit is gewoon een hebbedingetje je kan dan net zo goed aandelen gaan handelen je hebt je tijd wel ergens anders voor nodig dan naar de computer staren en wachten voor een betere prijs

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Een vrijemarkt kenmerkt zich door conjunctuurschommelingen, de zogenaamde "varkenscyclus". Deze ups and downs zijn bijzonder lucratief voor institutionele beleggers. Het is niet voor niets dat de Rabobankdochter IRIS. ( IRIS staat voor Institute for Research and Investment Services en is in 1990 opgericht door Rabobank en Robeco. IRIS is onafhankelijk in zijn visievorming en richt zich op de particuliere belegger. Rabobank en Robeco Direct maken gebruik van IRIS-adviezen in de bediening van hun klanten).

  met een nieuw beleggings product komt onder de naam " Schaarste in overvloed" waaronder ook voedsel valt.De Rabobank stimuleert het vrijemarktdenken en bevorderd daarmee dus ook de cycli in de landbouw terwijl boeren juist belang hebben bij een anti-cycli beleid. Dus boer pas op.

 • no-profile-image

  bert

  LULKOEK van ten Cate en de andere oplichters van de RABO.
  Rabo is er niet voor de boeren maar voor zich zelf!
  Cooperatief aan mijn reet, beter een handelsbank die zeggen tenminste waar het op staat.
  Laat ze zich maar bemoeien met sponsering van de wielerploeg waar ze ook al geen verstand van hebben!!!
  Bodemloze put over de rug van leden.

 • no-profile-image

  rabo

  @ slome 3, noem me een tak in de sector waar de producent structureel beter is geworden van de termijnmarkt cq de prijzen gemiddeld genomen naar een hoger niveau getild zijn. En v.w.b. de financiering; zolang ik mijn grond in bezit houdt en als zekerheid kan inzetten heb ik keuze genoeg onder de financiers. Ik wil het niet zo ver laten komen dat anderen bepalen of ik nog kan financieren. En waarom zou de individuele boer de termijnmarkt op moeten. Ik zit niet te wachten op verdeeldheid in de melkveehouderij. Als dit zo lucratief is dan lijkt me dat een taak voor mensen die er verstand van hebben. Laat de cooperatie of fabriek die maar in dienst nemen.
  En tot slot, waarom moet de Rabo eerst peilen of er belangstelling is? Als dit echt zo winstgevend is voor de melkveehouder dan is een peiling overbodig.

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  banken zijn zich aan het inkopen bij de landbouw.
  alle trukken van de foor worden hier toegepast.
  collega's pas op ,want waarom zou een bank wel winst kunnen maken met uw grond en jijzelf niet?
  nog nooit een bank geweten die aan liefdadigheid doet!

 • no-profile-image

  ook N.V.T.

  Dan zou ik wel eens willen weten wat in de afgelopen tijd de uitbetaalde melkprijs naar de melkveehouder was geweest met alle voorspellingen van deskundigen en marktkenners. In elk geval niet de prijs die nu ontvangen is.
  Ik kan me goed voorstellen dat met een lange termijn voorspelling van €0.25/liter genoeg individuele boeren hadden afgetikt tegen bv. € 0.27/liter. Het grote risico van dit systeem is dat niet de behoefte maar emotie de prijs gaat bepalen. En emotie is toch zo gemakkelijk te sturen, kijk als voorbeeld maar naar de melkquotumhandel.
  Dat termijnhandel risicomanagement is klopt.
  En coöperatieve gebundelde afzet is ook een vorm van risicomanagement. Maar dan een vorm waarbij de factor emotie minder speelt, en meer invloed op de afzetprijs uitgeoefend kan worden.

 • no-profile-image

  .

  dat wordt melken en uitgemolken worden

 • no-profile-image

  gli

  Reken er maar op dat de Rabobank steeds meer als een gewone handelsbank functioneert.
  Wat dit inhoudt?
  Zo laag mogelijke spaarrente (zie maar naar de rentevergoeding op het door hen geweldig geprezen internetbonussparen), een hypotheekrente marktconform, en ledencertificaten die de AAA-rating van de bank in stand houden, waardoor de bank internationaal tot de meest zekere financiele instellingen ter wereld behoort.
  Geloof maar dat de bank klinkende munt wil slaan uit die zuiveltermijnmarkt. Overigens doen ze daarbij niets ongerijmds. Maar de idealen van de oprichters van de Boerenleenbanken en Raiffeisenbanken zijn inmiddels achter de horizon verdwenen.

 • no-profile-image

  Slome 3

  @ rabo klant.

  Aan je reactie te zien snap jij helemaal niets van termijnmarkt. Als melkproducent kun je juist je voordeel doen met termijnmarkt of het nu door de rabobank wordt aangeboden of door een andere organisatie.

  Let op: Als producent kun je je melk opbrengstprijs vastleggen in de toekomst. Je hoeft je melk NIET te leveren aan de termijnmarkt maar kunt gewoon bij je vaste afnemer blijven leveren.
  Het zal mij niet verbazen dat je in de toekomst niet eens een financiering meer krijgt zonder dat je eerst je opbrengst prijs vast hebt gelegd op de termijnmarkt

 • no-profile-image

  kip

  Een termijnmarkt voor kort houdbare producten is de speeltuin voor de kapitaalkrachtige multinationals met de melkveehouder als speelbal. Waarom kwam de Rabobank of anderen niet met dit "gouden idee" toen de melkprijs stabiel onder kostprijs lag?
  Als de vos passie preekt, boer pas op je kippen.

 • no-profile-image

  Red Dear

  Er ligt noch een taak voor de voorlichters en banken om de instrumenten uit te leggen en het belang uiteen te zetten.
  Er wordt nu al veel door versvlees leveranciers die naar UK verkopen aan afdekken van posities gedaan. Aan de primaire kant, de boer dus, ligt er nog een groot gebied braak.
  Interessant en over 5 jaren hebben we het er niet meer over want dan is het voor ca 75% gemeengoed geworden.

 • no-profile-image

  .

  Als de Rabobank eens melkquotum koopt en aan de klanten verhuurt, dan houden wij wel de grond als financiële rugdekking.
  Is goed voor de beoogde klantenbinding.

 • no-profile-image

  n.v.t.

  klopt geheel mee eens; cooperatieve afzet is ook een vorm van risicomanagement. Maar wat je de afgelopen tijd (jaar) ziet is dat veel veehouders niet tevreden zijn met de melkprijs van de cooperaties en willen gaan daarom leveren op de spot-markt. vooral voor deze boeren zou het een ideaal instrument zijn. Ze profiteren dan van de prijsstijgingen in de spot-markt maar dekken aan de andere kant het risico van prijsdalingen op de termijnmarkt. Voor veehouders die risico averser zijn is de afzet via de cooperaties nog altijd een heel goed alternatief; ze zullen dan minder afhankelijk zijn van de grillen van de markt. (waar ik van mening ben dat de cooperaties bij een goedwerkende termijnmarkt ook hun risico's zullen dekken op deze markt) Dat emoties deze markt zal beheren, valt mee. In een goed werkende termijnmarkt zit namelijk "alle" toekomst informatie verwerkt. Als emotie de prijs op of neer zou drijven. Dan zullen er andere partijen (profesionals die weten wat er emotie in de markt zit) tegengestelde posities nemen waardoor de prijzen weer op een reeel niveau komen.

 • no-profile-image

  n.v.t.

  Het zal goed zijn als menig producent en afnemer zich een verdiept in de functies van de termijnmarkt. De termijnmarkt werkt namelijk als een price discovery tool, wat inhoud dat het de beste voorspeller is van de prijs over een bepaalde tijd. Door deze markt te gebruiken, zijn zowel de producent als de afnemer instaat zijn/ haar risico over termijn te managen (risicomanagemt). Als men zich bewust is van de mogelijkheden van een termijnmarkt dan zullen veel boeren zich via deze markt zijn/haar risico gaan dekken. Echter naast managen van je prijsriciso's kan je ook op de termijnmarkt speculeren (je neemt dan een eenzijdige positie in, of neemt in de termijnmarkt dezelfde positie als die je hebt in de physieke markt). Als je niet snapt hoe dit werk dan kan de termijnmarkt je idd veel geld kosten. Zorg dus dat je goed weet hoe het werkt voordat je posities neemt die welke niet je intenties waren. Verdiep uw in de mogelijkheden alvoorens te zeggen dat boeren zich alleen met melken bezig moeten houden; je bent immers ondernemer en wil daarom bekent zijn met je risico's en de manier waarop je die kan beheersen.

 • no-profile-image

  mit

  Beste Wimpie, jochie je weet echt niet waar je het over hebt, blijf maar lekker thus!!

 • no-profile-image

  guusje

  zelfde als optie handel en future handel in aandelen, indexen.
  boeren moeten melken, hebben geen tied voor dit soort intelligente dingen.

 • no-profile-image

  rabo

  Red Dear, probleem is dat zuivelprodukten niet houdbaar zijn en dagverse melk al helemaal niet. Kijk naar de systematiek van zomer en wintertoeslag. Je loopt met je bedrijfsbeleid altijd achter de feiten aan cq anderen sturen de markt en profiteren hier gigantisch van. Je kunt met een melkveehouderij niet reageren op de schommelingen van de termijnmarkt omdat het veel te lang duurt voordat je de produktie hebt aangepast.
  En waarom zou een Rabo dit doen? Omdat beleggen in grondstoffen lucratief is. En ik ben bang dat de schade bij koerswisselingen door de boer kan worden opgehoest.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  In feite doet de Rabobank dus aan symptoombestrijding. Zie ook: Markten en hun reflexiviteit.

  http://www.prikpagina.nl/read.php?f=740&i=1000&t=1000

 • no-profile-image

  goede boer

  Met dit soort financiële constructies probeert de Rabobank de melkveehouders voorgoed in de houdgreep te krijgen.

 • no-profile-image

  Red Dear

  Dit zijn goede gedachten van de Rabobank. Zo ken ik ze weer. Heren boeren, momenteel wordt er veel met geld gewerkt dat uit sale-lease back transacties vrijkomt. De Rabo heeft hier een sterk punt. Wil je als boer de harde wereldhandel kunnen doorleven dan moet je anderen voor zijn en je financiele styructuur op orde hebben.
  Dit mag gezegd worden, good thinking van de Rabo.

 • no-profile-image

  .

  Vandaag in de vakbladen gelezen dat de makelaar(s) verheugd reageerden op het plan.

 • no-profile-image

  .

  Precies, en laat die marktverkenning en onderhandeling daarom maar fijn over aan de zuivelfabriek.

 • no-profile-image

  gert

  wat heeft de rabobank met al die grond in de flevopolder gedaan die ze in handen hadden,die hebben ze in ieder geval niet aan boeren doorverkocht.

 • no-profile-image

  jozef

  Handelen op de termijnmarkt is alleen weggelegd voor ondernemers met lef en visie... dan vallen ar al heel wat melkveehouders af.....
  Het gaat gewoon om rsicomanagement, dit is goed te realiseren met indekken op de termijnmarkt. alleen voor mensen die de markt kennen!!!

 • no-profile-image

  Slome 3

  Ik denk dat de meeste reaguurders hier zich eerst maar eens moeten verdiepen in het begrip termijnmarkt.
  De meeste melkveehouders kennen niet eens de vrije markt laat staan de termijnmarkt.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.