Home

Achtergrond 248 x bekeken 2 reacties

Prins opent overloopgebied Biesbosch

Met het doorgraven van een laatste stukje dijk heeft prins Willem-Alexander vandaag het overloopgebied en natuurontwikkelingsproject de Kleine Noordwaard in de Brabantse Biesbosch geopend.

De (Bergsche) Maas en Rijn (Merwede) zijn daardoor sinds woensdag verbonden. Bij hoogwater is de veiligheid van het achterliggende gebied (Dordrecht en Gorinchem) gegarandeerd.

Voor het project moesten tien gezinnen en enkele landbouwbedrijven de Kleine Noordwaard verlaten. Voor het landbouwgebied komt 600 hectare natuur in de plaats. Volgens minister Gerda Verburg (Natuur en Landbouw) veranderen de landbouwpercelen met rechte sloten de komende tijd in moerassen met slingerende geulen. De aardappel en suikerbiet maken plaats voor watervogels zoals de roerdomp, de grote zilverreiger en de watersnip.

In de Kleine Noordwaard zijn geulen gegraven van meer dan 100 meter breed. Met 70.000 vrachtwagenladingen zijn eilanden aangelegd die kunnen dienen als vluchtplaats voor dieren bij hoogwater. Bovendien zijn de dijken verstevigd.

Het gezelschap kon het protest van bewoners van de Grote Noordwaard, die vermoedelijk hetzelfde lot wacht, zien op de wegen naar de Biesbosch: Wij moeten boeten voor droge voeten, is de gedeelde opvatting van de polderbewoners. Herman den Hartog woont in de Grote Noordwaard op het laagste plekje van de Biesbosch. Ondanks de onzekerheid blijft hij positief. Rijkswaterstaat beloofde hem schadeloosstelling en een nieuwe plek in de Biesbosch maar eigenlijk wil hij helemaal niet weg.

De bijeenkomst vandaag werd enigszins overschaduwd door een uitspraak van de Raad van State. De bestuursrechter oordeelde dat het vergelijkbare project Zuiderklip (400 hectare) in de Biesbosch moet worden stilgelegd omdat er ten onrechte geen milieueffectrapportage is opgesteld. Volgens manager De Boer van het programma Ruimte voor de Rivier toont de uitspraak dat procedures zorgvuldig moeten worden doorlopen. Voor de bewoners betekent dat helaas lange onzekerheid, aldus De Boer.

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Red Dear

  Ook niet zeuren over CO2 uitstoot, 70.000 vrachten zand/klei etc... 8x8 loopt 1 op 2 x ??? km = ..... uitstoot.

  600ha = hoeveel mensenlevens in gebieden waar hongersnood heerst....

  dat onze toekomstige koning zich hier voor leent zegt heel veel over de verwachtingen die we bij hem kunnen hebben...

  Maar mensen, het draait om geld, de grondverzetlobby spint hier garen bij...
  Waarschijnlijk is Eelco Brinkman ook nog ergens in het spel. Zou bijna zeggen Eelco Gore

 • no-profile-image

  gert

  niet weer zeuren over voedselcrisis,weer een aantal boeren weggestuurd,politici willen alleen maar natuur

Of registreer je om te kunnen reageren.