Home

Achtergrond 161 x bekeken

Prijzen ziekenhuizen vrijer in 2009

De prijzen van de ziekenhuiszorg worden volgend jaar meer vrijgegeven.

Ziekenhuizen zullen tot maximaal 34 procent van de zorg met de zorgverzekeraars kunnen onderhandelen over de prijs. Nu is dat nog 20 procent.

Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) vandaag bekendgemaakt. Het prijsplafond dat hij van plan was in 2009 in te voeren, komt er op z'n vroegst pas in 2010. Als blijkt dat de prijzen niet de pan uitrijzen en ook het aantal behandelingen niet al te fors groeit, kan dit prijsplafond, de zogeheten maatstafconcurrentie, zelfs achterwege blijven.

Hoe sterk het gedeelte van de behandelingen waarvoor vrije prijzen gaan gelden volgend jaar precies stijgt, staat nog niet vast. Dat hangt af van een advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die bekijkt momenteel hoe de ervaringen zijn met het deel van de zorg waarvan de prijzen al eerder waren vrijgeven. Volgens de eerste signalen stijgen de prijzen in het vrije deel minder hard dan die in de zorg waarover de ziekenhuizen nog niet mogen onderhandelen.

De vereniging van ziekenhuizen NVZ is blij met de grotere ruimte voor vrije prijsvorming, al hadden de ziekenhuizen liever gezien dat deze nog groter was geweest: tot 40 of 50 procent.

Ook waren de ziekenhuizen altijd zeer gekant tegen het prijsplafond, omdat dit hen te veel zou beknellen bij hun bedrijfsvoering en veel te ingewikkeld zou zijn. De NVZ vindt het een goede zaak dat de maatstafconcurrentie voorlopig van de baan is.

Het prijsplafond was voor de ziekenhuizen zelfs een reden om een rechtszaak aan te spannen tegen het ministerie van Volksgezondheid. Deze zet de NVZ wel door, omdat een van de andere eisen, het schrappen van een bezuiniging over 2009, wel blijft staan.

De NPCF, de organisatie die opkomt voor de belangen van de patiënt, is ook positief over de uitbreiding van de vrijheid van ziekenhuizen om zelf de hoogte van de prijzen te bepalen. De organisatie hamert er wel op dat de patiënt veel meer mogelijkheden moet krijgen om te zien of een ziekenhuis van zijn keus kwaliteit levert of niet. De klant moet zeker weten dat hij of zij waar krijgt voor zijn premiegeld, aldus de NPCF.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.