Home

Achtergrond 429 x bekeken 3 reacties

Positief advies megastallen Grubbenvorst

Megastallen in Grubbenvorst (Limburg) hebben allerlei voordelen op velerlei gebied en eigenlijk zijn er nauwelijks nadelen.

Dat moet althans blijken uit een vandaag gepresenteerd advies van bureau Blonk Milieu Advies aan de gemeente Horst aan de Maas, waar Grubbenvorst onder valt. Volgens de onderzoekers zou een Nieuw Gemengd Bedrijf, zoals de megastallen genoemd worden, daadwerkelijk duurzaam en innovatief zijn. Het advies komt nadat de gemeenteraad op 12 februari instemde met een gebiedsvisie, die ruimte biedt voor varkens- en kippenflats.

De voorziene megastallen in Grubbenvorst moeten 33.000 varkens en 1,2 miljoen 'stuks' pluimvee stapelen. De mest gaat naar een binnen het bedrijfsterrein gelegen mestverwerker. De onderzoekers beweren dat het advies is gebaseerd op objectief feitenmateriaal. Ze tekenen daarbij aan dat de resultaten van het onderzoek wellicht niet passen in de beelden van bepaalde groeperingen, waarmee op de tegenstanders wordt gedoeld.

Voordelen ziet het bureau op het gebied van ammoniak, mineralen, mest, zware metalen, energie, broeikasgassen, geur en fijn stof. Alleen lokaal kan overlast ervaren worden, maar nationaal gezien is er op milieugebied sprake van een stap voorwaarts, aldus het bureau.
Wethouder Leon Litjens van ruimtelijke ordening erkent dat de discussies over de megastallen moeilijk zullen worden. Tegenstanders haalden vorige week ruim 2000 handtekeningen op, waarmee de zaak op de agenda van Provinciale Staten komt. Maar volgens Litjens heeft de provincie in deze geen taak meer sinds de Wet op de ruimtelijke ordening.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Riky Schut-Hakvoort

  Bij deze wil ik ernstig bezwaar maken tegen de anonieme reacties, onder zgn. schuilnaam.
  Het AGD zou eens moeten kijken naar bv. TROUW, waar het niet toegestaan is om anoniem te reageren.
  R.Schut-Hakvoort
  ex-boerin te Lottum

 • no-profile-image

  Grote

  En afwachten hoe onze MP dit nieuws oppakt, naar zijn mening wordt er te negatief gedacht. What a chance to serve the positiv people mr Woodenend.

 • no-profile-image

  Goed zo

  En alle belangenbehartigers nu ten strijde!! Maak nu maar eens positieve reclame rondom dit goede nieuws. En laat zien dat de tegenstanders dus eigenlijk terug willen in de tijd en geen millieuwinst willen boeken. Dat ze praten als een kip zonder..... Laat zien dat ze eigenlijk dus alleen bezig zijn met "boertje plagen" en onnodig de vooruitgang in de weg staan. Maak duidelijk naar de donoren van dergelijke groeperingen dat ze hun geld beter aan de sector geven in plaats van aan "klaplopers". ( zover mijn mening)

Of registreer je om te kunnen reageren.