Home

Achtergrond 149 x bekeken

Ontwikkelingslanden deels debet aan crisis

Dat economen feilbaar zijn bleek gisteren opnieuw. De Duitse eco­nomische groei, gemeten als Bru­to Binnenlands Product, groeide onverwacht met 1,5 procent.

Dit is tweemaal zoveel als analisten van Wirtschaftwoche vooraf heb­ben aangegeven. Een verlaging van de rente is daarmee nu on­waarschijnlijk.

De economische groei in de eu­rozone komt uit op 0,7 procent wat de Europese Centrale Bank (ECB) ammunitie geeft tegenover critici, die graag zien dat de ECB de basisrente fors verlaagt. Voor­zitter Jean-Claude Trichet is hiertoe niet bereid omdat volgens zijn analyse de inflatie voorlopig hoog maar stabiel blijft.

De Europese Unie bevindt zich wat de rente aangaat in een luxe­positie. De inflatie, zo bleek uit cijfers van Eurostat gisteren, was 3,3 procent waarbij de categorie voedingsmiddelen nog altijd de belangrijkste aandrijver is.
Zich snel ontwikkelende econo­mieën elders proberen hun munteenheden niet (teveel) in waarde te laten stijgen ten op­zichte van de dollar. Dit betekent dat een aantal landen de rente­verlagingen (de laatste op 30 april, met 0,25 punten) in de VS op de decimaal volgt.
Hiermee wordt de inflatie ech­ter gestimuleerd. Voedsel- en energieprijzen stijgen extra sterk in ontwikkelingslanden, waar men juist een groter deel van het besteedbaar inkomen uitgeeft aan voeding. De stijging van voedselprijzen kwam volgens de Economist Intelligence Unit kwam vorige week internatio­naal uit op plus 61,3 procent.

Gedeeltelijk is de crisis aan ontwikkelingslanden zelf te dan­ken. Het waren juist zij - en dan met name China dat nu onder meer dan 8 procent geldontwaar­ding lijdt - die investeerden in Amerikaanse staatsobligaties.

Het gevolg: rendementen verdwe­nen. Beleggers verschoven hun aandacht naar meer risicovolle beleggingen zoals agrarische grondstoffen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.