Home

Achtergrond 148 x bekeken

Onderzoek naar kennis van euthanasie

Onderzoeksorganisatie ZonMw gaat onderzoek doen naar de kennis van publiek en professionals van levensbeëindiging.

Ook moet duidelijk worden wat de problemen zijn waar mensen tegenaan lopen als het gaat om euthanasie, palliatieve sedatie en zorg voor stervende mensen.

Dat zei staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) donderdag in overleg met de Tweede Kamer over euthanasie. In de praktijk blijken ook begrippen als wilsbekwaam en ondraaglijk en uitzichtloos lijden niet iedereen helder op het netvlies te staan.
GroenLinks pleitte eerder al voor verruiming van de criteria voor euthanasie. Het kabinet zou moeten onderzoeken of ook mensen die niet meer verder willen leven zonder dat ze ziek zijn ook voor euthanasie in aanmerking kunnen komen. Het gaat om mensen voor wie het leven geen enkele zin meer heeft.

Vandaag vroeg GroenLinks-leider Femke Halsema, gesteund door VVD en D66, om een wetenschappelijk onderzoek dat deze zogeheten 'klaar-met-levenproblematiek' zo scherp mogelijk moet omschrijven. Dat ging Bussemaker veel te ver, maar Halsema's vraag om een onderzoek naar de maatschappelijke behoefte aan ruimere euthanasie zou ook door het ZonMw beantwoord kunnen worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.