Home

Achtergrond 187 x bekeken

Onderzoek: eerste DNA-volgorde van vrouw

Genetici van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben de volledige DNA-volgorde vastgesteld van een Nederlandse vrouw.

Zij is de eerste vrouw ter wereld van wie de DNA-volgorde nu bekend is.

De onderzoekers hebben dat vandaag in Amsterdam laten weten. Het DNA is afkomstig van dr. Marjolein Kriek, 34 jaar en rood haar, die bij de presentatie aanwezig was. Kriek is klinisch geneticus in opleiding bij het LUMC. Op enkele privacy-gevoelige gegevens na, wordt de DNA-volgorde en de nadere analyse binnenkort openbaar. De resultaten geven meer inzicht in de genetische verscheidenheid van de mens.

"Als vakgenoot is zij beter dan wie ook in staat om mogelijke voor- en nadelen van openbaarmaking goed af te wegen'', stelde de Leidse hoogleraar Gert-Jan van Ommen. Hij leidt van het Leidse onderzoeksteam en het Center for Medical Systems Biology, een van de centra van het Nederlands Genoom Initiatief.

Volgens Van Ommen geeft het sequencen van een vrouw (het bepalen van de volgorde) meer inzicht in het X-chromosoom. "Omdat het X-chromosoom in de helft van de populatie, de mannen, het werk alleen moet doen, is daar in de evolutie van de mens harder op geselecteerd. Het X-chromosoom is daardoor minder variabel.''

Eerder was de DNA-volgorde van vier mannen bekendgemaakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.