Home

Achtergrond 188 x bekeken 2 reacties

Noodzakelijk tegenwicht

Coöperaties zijn en blijven een groot goed voor de agrarische sector. Toch heeft de vorming van coöperatieve reuzen in onder meer de zuivel, de bloemenwereld en de vleessector zijn schaduwzijden, zoals voorzitter Tammo Beishuizen van LTO Noord aangeeft.

De bedrijven zijn soms te groot om goed te controleren voor een boerenbestuurder, al kan die met 70.000 (Friesland Foods) of 60.000 euro (Greenery) euro vergoeding een paar aardige cursussen volgen en kan hij op het bedrijf zelf een medewerker inhuren. De bedrijven staan puur door hun schaal soms te ver af van de gewone leden. Bovendien staat bij de grote coöperaties het eigenbelang van onderneming of directie soms op gespannen voet met het ledenbelang. Ook al mag dat niet zo zijn. Daarom is het goed dat er tegenwicht wordt geboden. Buiten de onderneming in de vorm van concurrenten. Binnen de onderneming in de vorm van kritische en goed opgeleide leden en bestuurders.

Misschien moet bij de selectie betere eisen worden gesteld. Zo zouden topbestuurders niet alleen aan minimale vaardigheden moeten voldoen, maar zou er ook een groter aantal kritisch ingestelde leden benoemd moeten worden. Weliswaar gelden nu in naam ook bekwaamheidseisen en wordt wel geselecteerd op kritisch vermogen, maar dat moet meer om het lijf krijgen. Helaas te vaak is een commissariaat nog een goed betaald erebaantje voor een iets te vaak ja-knikkend lid.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  BDM lid

  Respect!!! Hier draait het nu net om! En dat zecht een lto bestuurder! Tegen dit verhaal gaat nu deze strijd! Het belang van de grote cooperatie is tegenwoordig een ander belang dan dat van de leden. De bestuursleden worden selectief uitgezocht en goed betaald. Hierdoor gebeurd er niets en kan de cooperatie doen wat hij wil. En kunnen wij fluiten naar dat gene waar de cooperatie voor opgericht is! Nu zijn wij van nul af begonnen en hebben de nieuwe cooperatie opnieuw opgezet met belanghebbende melkveehouders. Die krijgen meer betaald als zij meer presteren omdat zij dan een betere melkprijs krijgen!
  Het is alleen nog een hele zware strijd om onze nieuwe cooperatie aan de macht te krijgen. Maar daar zijn wij in europa hard mee bezig.

 • no-profile-image

  peter kremer

  HA HA HA je weet wie het zegt.
  Ik woon 2 km van de plek waar tammo boer is geweest.
  Ik weet wat voor een Boer hij was.
  Ik ken de verhalen over hoe hij bestuurder is geworden.
  Het boeren zit bij Tammo in de genen jaja.

  Oftewel moet je dit artikel serieus nemen???

Of registreer je om te kunnen reageren.