Home

Achtergrond 314 x bekeken

Nederlands soortenregister op internet

Terwijl in Bonn een internationale conferentie is over biodiversiteit, opende minister Gerda Verburg (Natuur) vandaag het Nederlandse soortenregister.

Nederland heeft nu een naamlijst van alle voorkomende meercellige dieren en planten en stelt die via internet beschikbaar. Het soortenregister wordt aangesloten op een mondiale encyclopedie op internet.

In totaal komen er 35.116 soorten dieren, schimmels en planten op de internetpagina (www.nederlandsesoorten.nl) voor met 7500 foto's. De minister vindt het register van belang en ze hoopt dat er ook een Nederlands Centrum voor Biodiversiteit komt.

Volgens Verburg is het meer dan een morele plicht zorgvuldig om te gaan met de natuur. ,"teeds meer worden we ons ervan bewust dat de natuur ons beter kan helpen dan chemische bestrijdingsmiddelen. Planten leveren grondstoffen voor geneesmiddelen. De farmaceutische industrie maakt al lang gebruik van stoffen die ruim aanwezig zijn in heel gewone planten. Aspirine wordt gemaakt van een stof die in wilgenbast zit en vingerhoedskruid is een bekende basis voor hartmedicijnen.''

De bewindsvrouw gaat volgende week woensdag en donderdag naar Bonn om mee te praten over de mogelijkheden om het verlies van planten- en diersoorten te stoppen. Eerder is afgesproken dat de terugloop in 2010 zou moeten stoppen, maar dat gaat niet lukken.

"Voor het in stand houden van wat er is, moeten we ons nationaal en internationaal volledig inzetten. Immers, bij verlies van biodiversiteit zijn de opties van huidige en toekomstige generaties in het geding. Maar dat geldt evenzeer voor de mondiale voedselvoorziening'', aldus Verburg vandaag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.