Home

Achtergrond 211 x bekeken 3 reacties

Nederland wil dure stroom compenseren

Nederland wil dat energie-intensieve bedrijven, zoals staalbedrijf Corus, extra worden gecompenseerd voor het duurder worden van de stroomprijs als gevolg van de Europese klimaatplannen.

De Volkskrant citeert uit een nog vertrouwelijk document waarin wijzigingen worden voorgesteld op de plannen van Brussel voor het nieuwe Europese emissiehandelsysteem (ETS). Onder het nieuwe ETS moeten bedrijven betalen om een bepaalde hoeveelheid kooldioxide uit te mogen stoten. Om te voorkomen dat bedrijven, zoals Corus, naar buiten de EU uitwijken en zo de strenge normen ontlopen, wil het kabinet extra compensatie.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Red Dear

  Dit voorstel zegt meer dan genoeg over de afhangende schoudertjes van deze regering.

 • no-profile-image

  roppie

  Antonio, ik ben het helemaal met je eens. Ook ik roep al jaren dat we op de verkeere weg zijn beland. Verhoogde CO2 is niet slecht. Als straks al het land in de wereld met groene gewassen vol staan moeten we blij zijn met 500ppm CO2. Het probleem is echter dat er niemand naar luistert. Alleen vreeselijke verhalen scoren en daar wordt dus naar geluisterd. Want stel je voor dat het waar is dat de wereld vergaat door te veel CO2 of dat het zeewater een meter of twee stijgt. Allemaal bangmakerij. Dit moet eens stoppen. Maar hoe pakken we dat aan.

 • no-profile-image

  Antonio

  Waarom voor Corus wel compensatie en voor kleinere bedrijven niet?
  Of waarom gewoon niet toegeven dat EU-ETS een gedrocht is dat niet gaat werken en waar men nu met kunst en vliegwerk onderuit probeert te komen?

  Overigens is al die CO2 uitstoot zoiezo geen probleem. Al die steenkolen, olie en gas zijn ooit planten geweest en in die tijd is de wereld ook niet vergaan. Sterker nog, alles groeide als kool, alleen moeten klimaatdeskundigen zich dan even wat meer verdiepen in de Palaeologie en -botanie.

  Het zou zelfs een groter probleem kunnen zijn als we fossiel niet verstoken en het CO2 gehalte zou dalen naar een waarde waarbij planten nauwelijks meer zouden groeien (bij de meeste rond de 50 ppm, het CO2-compensatiepunt). Kortom, wellicht is het gebruik van fossiel meer een geluk dan een ongeluk!

Of registreer je om te kunnen reageren.