Home

Achtergrond 193 x bekeken

Nederland bereid tot meer noodhulp Myanmar

Nederland is bereid meer geld uit te trekken voor noodhulp aan de slachtoffers van de cycloon in Myanmar (Birma).

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat vandaag gemeld na een vergadering in Parijs van een aantal landen van de OESO, de club van rijke landen.

Verder zullen Nederland en een aantal andere landen elk drie vertegenwoordigers naar Myanmar sturen voor een bijeenkomst donderdag met de minister van Sociale Zaken, Gezondheid en Planning van dat land. Vrijdag volgt dan een bezoek van de buitenlandse vertegenwoordigers aan het rampgebied, waar begin deze maand een cycloon tienduizenden mensen doodde. Honderdduizenden overlevenden raakten dakloos en zijn afhankelijk geworden van hulp.

Het militaire bewind belemmert internationale hulp aan de slachtoffers, maar lijkt de deur op een kier te zetten. Inmiddels is overleg tussen de junta en de Verenigde Naties op gang gekomen. Donderdag zal VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon met de regering spreken. Zondag is er een donorconferentie van de VN en de Aziatische landen (ASEAN) in Yangon, de voormalige regeringsstad in Myanmar. Het is nog niet bekend op welk niveau Nederland daarbij zal zijn.

Koenders belegde woensdag in Parijs tijdens de OESO-vergadering samen met de Amerikanen een informele bijeenkomst over de situatie in Myanmar. Daarbij waren Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden, Portugal, Luxemburg, Finland en Denemarken aanwezig.

Een woordvoerder van Koenders kon niet aangeven hoeveel geld Nederland zal geven aan noodhulp. Dat hangt af van de toegang en het soort hulp dat nodig is. Het is volgens Koenders nu belangrijk om het signaal af te geven dat Nederland bereid is meer hulp te geven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.