Home

Achtergrond 428 x bekeken

Na zonneschijn komt regen

Akkerbouwer Jan de Jonge bereidt zich in het Noord-Groningse Westernieland voor op regenachtig weer.

Hij graaft geulen op een perceel voor consumptie-aardappelen. "Er komt vanzelf weer een periode waarbij de regen met bakken uit de hemel komt." Met zijn broer Wim bestiert De Jonge een bedrijf van 128 hectare waarbij pootaardappelen de grootste tak vormen. Daarnaast verbouwt hij wintertarwe, suikerbieten, graszaad, uien en consumptie-aardappelen. Hij hoopt op regen. Foto Jan Bouwman

Medewerker Ina de Winter van Paardenmelkerij De Lage Wierde in het Groningse Wirdum haalt tot poeder gevriesdroogde paardenmelk uit de vriesdroger. Dat levert 6 kilo paardenmelkpoeder op. Dit poeder is geschikt voor de behandeling van allerlei darm- en huidproblemen. De melkerij gaat ook biestmelk van koeien vriesdrogen om aan melkveehouders aan te bieden voor pasgeboren kalveren. Foto Jan Bouwman

DLV hield vandaag een demonstratie peen zaaien onder compost, een techniek die 70 procent onkruidreductie mogelijk maakt en de opkomst van peen verbetert. Bezoekers ontdekten al vrij vlot een verbeterpunt, zegt DLV’er Derk van Balen. "Het aandrukwiel die de compost aandrukt kan breder en groter, zodat de compost beter in de rug blijft liggen. De kwaliteit van de compost is goed." Foto Axipress

Peenhandelaar Jos de Boer krijgt bezoek van een militair gezelschap. Onder aanvoering van dochter Noortje, die sergeant is in het leger, komt het peloton wortelen halen bij de West-Friese peenspoelerij. "Het is een legeroefening", zegt vader De Boer, die er de humor wel van inziet. "De opdracht was een product op te halen wat in dit gebied wordt geteeld. Dat was niet moeilijk voor mijn dochter." Foto Wick Natzijl

Karla Peijs, Commissaris van de Koningin in de provincie Zeeland, komt met haar gedeputeerden een middagje vlassen bij Van de Bilt zaden en vlas in Sluiskil. Hier neemt Peijs kennis van teelt, veredeling, verwerking en de internationale afzet van het vlas. Zo wil ze de provincie beter leren kennen. Het bezoek kreeg een presentatie voorgeschoteld over de geschiedenis en de huidige activiteiten van het Zeeuwse bedrijf. Dit werd gevolgd door een gesprek over natuurlijke grondstof uit de landbouw en de toekomst van de landbouw in Zeeland. Ook een bezoek aan de fabriek, een rondrit langs de vlaspercelen en proefveldbezoek stonden op het programma. Foto Duofoto

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.