Home

Achtergrond 253 x bekeken 1 reactie

NMV vreest daling melkprijs door uitbreiding quotum

De melkprijs voor melkveehouders kan onder druk komen door het besluit van de Europese Commissie om de melkquota de komende jaren met 5 procent uit te breiden.

Dat zegt Peter ten Hoeve, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. De Europese Commissie heeft bij dat besluit alleen gekeken naar de stijging van de vraag naar zuivelproducten, zonder daarbij de melkprijs te betrekken, zegt de NMV. Brussel gaat de melkquota tussen 2009 en 2014 elk jaar met 1 procent uitbreiden. Ten Hoeve vraagt zich af of dit niet gepaard gaat met een verdere daling van de melkprijs. "Door de uitbreiding van de quota met 2,5 procent in april dit jaar kwam de melkprijs al flink onder druk."

DOC Kaas verlaagde haar voorschotprijs voor melk deze maand met 94 cent naar €29,03 per 100 kilo volgens de berekening van het Agrarisch Dagblad. De overige zuivelondernemingen hebben hun voorschotprijzen ook flink verlaagd naar zo’n 33 euro per 100 kilo. "Die prijs is veel te laag voor veehouders. Hun kostprijs voor melk ligt ver boven 40 euro per 100 kilo. De melkprijs kan wel weer aantrekken, maar dat is de vraag of dat gebeurt bij een uitbreiding van het quotum", zegt Ten Hoeve.

LTO Nederland vindt de verruiming met 5 keer 1 procent te weinig. Dat zou volgens haar wel 6 keer 2 procent mogen zijn. De European Milk Board pleit voor de invoering van een flexibel melkquotum in Europa. Dat systeem zou gebaseerd moeten zijn op de verkoopmogelijkheden van zuivel.

Eén reactie

  • no-profile-image

    boer

    eigenlijk wel vreemd de voorschotten dalen behoorlijk en de prijs in de winkels stijgt behoorlijk
    is er dan geen vraag/aanbod meer

Of registreer je om te kunnen reageren.