Home

Achtergrond 168 x bekeken

NFO: afzetseizoen uitstekend

Het lopende afzetseizoen voor appels en peren komt uit op een uitstekend resultaat.

Dat verwacht de Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO. Voor Jonagold en Conférence zijn de marktomstandigheden gunstig. Voor Elstar is de markt niet op tijd aangetrokken.

Volgens voorzitter Johan van Haarlem kan die conclusie in deze fase van het seizoen al getrokken worden. "De aanvang viel tegen. De verwachtingen waren hoog in september, maar na januari trok de afzet goed aan. Het kan wel eens op één van de betere seizoenen uitdraaien."

De huidige voorraadcijfers wijzen ook op een vlotte afzet. De voorraad appels is met 72.000 ton beperkt. Ook de voorraad peren is met 23.000 ton klein, terwijl de productie dit seizoen bijna 20.000 ton hoger lag dan in 2006.

De vooruitzichten voor de staart van het afzetseizoen zijn goed. "Er is minder aanbod. Ook de import is kleiner, zijn de signalen. Je ziet dat als het aanbod licht daalt, de prijzen hard oplopen."

Bij peren is de opbrengst gunstiger dan bij appels. Dat komt door de vroege afzet van Elstar. Deze appelsoort profiteerde minder van de aantrekkende markt in het begin van dit kalenderjaar. Voor Jonagold zijn de prijzen het hele seizoen al goed, maar met een oplopende trend.

De vraag is of consumenten door de hoge winkelprijzen straks niet overstappen op een goedkopere fruitsoort. Maar volgens Van Haarlem blijkt steeds opnieuw dat voor Conférence geen echt alternatief is.

Of registreer je om te kunnen reageren.