Home

Achtergrond 245 x bekeken 1 reactie

NBHV ageert tegen sancties transporteurs van varkens

Drie kreupele dieren op de veewagen in twee jaar tijd kunnen een transportbedrijf de vergunning kosten om dieren te transporteren.

Als een transporteur drie waarschuwingen krijgt voor het vervoer van ongeschikte dieren, maken dat de vergunning voor twee jaar wordt ingetrokken. De Nederlandse bond van Handelaren in vee acht dit een veel te strenge maatregel. De bond trekt aan de bel.
Uit een inventarisatie van de bond blijkt dat al ruim tachtig bedrijven een waarschuwing hebben gekregen. Twaalf daarvan hebben al een tweede waarschuwing gehad en staan dus op scherp.

Vooral voor varkenstransporteurs is de maatregel praktisch onwerkbaar, stelt Piet Thijsse, voorzitter van de NBHV. "Varkens worden vaak 's nachts vaak geladen. Dan is vaak niet te zien hoe het met alle dieren is gesteld. Bovendien zijn er vaak interpretatieverschillen. Wat de ene dierenarts nog acceptabel vindt, vindt de andere dierenarts niet."

De grote aantallen dieren die varkenstransporteurs vervoeren maken dat drie dieren in twee jaar tijd al gauw een keer worden gehaald. Er wordt ook geen rekening mee gehouden hoeveel dieren een bedrijf per jaar vervoert.

De Transportverordening met deze eis is in januari ingegaan. De bond heeft destijds niet ingeschat dat de verordening zo strikt zou worden toegepast. De bond wijst naar de kwaliteitsregeling dierwaardig vervoer die ook in het leven is geroepen om de naleving van de transportverordening beter te kunnen waarborgen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    vd brink

    Met de certificering heeft de vwa de handelaren aardig in de tang. enkel overtredingen en het certificaat wordt ingetrokken. Met als gevolg niet meer in het buitenland rijden, in het strengste geval, geheel niet meer rijden. Op zich een goede regel, alleen zo jammer dat 99% vd handelaren het altijd goed heeft gedaan, en dat in dit geval de goede onder de kwade moeten boeten.
    de namen van die 1% muiters is in de sector wel bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.