Home

Achtergrond 214 x bekeken

NAK: virusdruk door bladluizen hoogste in Zuiden

De virusdruk door bladluizen is het hoogst in het Zuiden van het land.

Dat constateert de keuringsdienst NAK op basis van de zuigvallen in Kollumerwaard, Tollebeek en Colijnsplaat. Aan de hand van het aantal en de soorten luizen die zijn gevangen in de zuigvallen, berekent de NAK de vectorendruk. Dat geeft aan in hoeverre aardappelplanten risico lopen besmet te worden met virus door luizen.

Colijnsplaat scoort een vectorendruk van 28,28. Dat is in Tollebeek 0,35 en in Kollumerwaard 0,76. "De afgelopen week zijn veel virusoverdragende bladluizen gevonden in Colijnsplaat", zegt een woordvoerder van de NAK. "De vectorendruk is daar eind mei veel hoger dan in dezelfde periode in 2006 en in 2007. In Kollumerwaard en Tollebeek is dat ongeveer gelijk."

Of registreer je om te kunnen reageren.