Home

Achtergrond 216 x bekeken

'Mkz-crisis basis voor opleving platteland'

De crisis rond de uitbraak van mond- en klauwzeer van 2001 heeft aan de basis gestaan van de huidige opleving van de boer en zijn omgeving.

Het ongekend populaire platteland heeft echter te kampen met oprukkende steden en een daling van het aantal boeren.
Dat schrijft wetenschapsjournalist Tjirk van der Ziel in zijn boek 'Verzet en Verlangen. Het Platteland in de Greep van Mkz en Stedeling' dat vandaag in het Gelderse Oene gepresenteerd is. Destijds werden duizenden veelal gezonde dieren geruimd om het virus te stoppen. De emoties van de boeren die hun dieren in de grijpers van graafmachines zagen belanden, greep Nederland aan.

"Men snapte aanvankelijk de heftige emoties van de boeren niet. Die beesten zouden toch wel geslacht worden, stelde men. De verslaggevers ter plaatse ontdekten dat de boeren wel degelijk hart voor hun dieren hebben.'' De sympathie voor de agrariër is sinds de crisis - met als bekendste voorbeeld het tv-programma Boer Zoekt Vrouw - alleen maar versterkt.

Met name de IJsselvallei in Overijssel en Gelderland werd destijds zwaar getroffen. Toch gingen veel boeren na de ruimingen door met hun melkveebedrijven. "Hier speelden ook diepere emoties. In deze vallei wordt melkvee gefokt dat vaak generaties teruggaat. Ze wilden het werk van hun vaders en overgrootvaders voortzetten.''

Wel kampt het platteland al jaren met een forse terugval in aantal boeren. Het aantal boeren is tussen 1992 en vorig jaar met 44.000 gedaald, stelt Van der Ziel. De dorpen op het platteland lopen deels leeg en voorzieningen lopen terug. Parallel aan die leegloop is echter al jaren een forse trek van stedelingen richting platteland te zien.

Die trek naar het platteland zorgt voor een opmerkelijke paradox, zegt Van der Ziel. De rijke stedelingen voorkomen verpaupering maar dwingen de jongeren, die in de dorpen willen wonen waar ze opgroeiden, uit te wijken naar nieuwbouwwijken verderop. Toch ziet de wetenschapper daar verandering in komen. "Het probleem is dat het platteland jarenlang niet heeft mogen bouwen. Nu mogen dorpen onder meer in het Groene Hart bouwen voor eigen bewoners. De provincie Gelderland bijvoorbeeld koopt grote boerderijen op en verdeelt het in appartementen.''

Ook komt het weidse platteland in de verdrukking door de uitdijende stad. "Jarenlang was het platteland het domein van de landbouw. Dat is in rap tempo aan het veranderen. Recreatieondernemers willen aan de slag op vrijgekomen gronden. Dat leidt tot belangenconflicten, waarbij de huidige boer veelal aan het kortste eind trekt.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.