Home

Achtergrond 420 x bekeken

Met GPS rechte aardappelruggen in Limburgse Heuvelland

Akkerbouwer Roger van Hoven poot aardappelen in het Limburgse Heuvelland.

"We hebben van de trekkerdealer een GPS-systeem op proef en we poten hiermee voor het eerst aardappelen in de heuvels", vertelt Van Hoven. Het GPS-systeem werkt goed. "Het is wel even wennen om te zien hoe alles werkt, maar het gaat wel makkelijker met GPS", aldus Van Hoven. Bij de akkerbouwer gaat het frezen, poten en aanaarden in één werkgang. "Dit doen we al drie jaar en het bevalt erg goed. Met dit systeem liggen de pootaardappelen altijd mooi midden in de rug." Hierdoor groeien de knollen minder snel uit de rug. "Je hebt wel een zware trekker nodig. Deze trekker is 200 PK en dat is niet voor niks." Van Hoven heeft samen met zijn ouders een akkerbouwbedrijf.
Foto Twan Wiermans

Akkerbouwer Gert-Jan Joling uit Wierhuizen poot op het huurland in Saaksumhuizen zo’n 7 hectare bieslookplantjes met een door vader Bruno Joling ontwikkelde pootmachine. Niet alle plantje komen echter goed in de grond. Daarom loopt Gert-Jan Joling achter de machine aan om de planten alsnog recht te zetten. Het bedrijf is klein begonnen met de bieslookteelt en steeds verder uitgebreid. Het poten gaat goed, vertelt Joling junior. "De grond begint een beetje droog te worden. Zo ben ik er tevreden over." Foto Jan Bouwman

Medewerkers van kassenbouwer De Neef Kassenbouw plaatsen glas in de nieuwbouw van groenteteler Frank Selman uit Oosterhout. Nog voor de zomervakantie wordt het bedrijf met 7.500 vierkante meter uitgebreid naar 2,5 hectare. Komkommerteler Selman levert zijn product aan Vers Direct Nederland (VDN). Selman laat een kas bouwen met een poothoogte van 5 meter en stalen teeltgoten. Hij wil daar jaarlijks drie teelten komkommers in opzetten. Hij oriënteert zich op de hogedraadteelt en plaatsing van een WKK. Foto VidiPhoto

Albert Koops (links), technisch adviseur bij Bayer CropScience, bekijkt tarwe met Gearadus Rozeboom van proefboerderij Ebelsheerd. De ziekte kan door een lange incubatietijd een onaangename verrassing zijn. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.