Home

Achtergrond 342 x bekeken 20 reacties

Melkveehouders protesteren bij Friesland Foods

Enkele honderden melkveehouders protesteerden vanochtend bij de poort van de zuivelfabriek van Friesland Foods in Nijkerk tegen de in hun ogen te lage melkprijs.

Zij lieten daarbij melk uit een tankwagen lopen. De Dutch Dairymen Board organiseerde de actie. Zij wil dat de zuivelfabrieken minstens 40 cent per kilo melk uitbetalen. In tegenstelling tot wat het ANP meldt, staken zij hun melkleveranties nog niet. Vele Duitse melkveehouders leveren vanaf vandaag geen melk meer aan hun zuivelfabrieken om een hogere melkprijs af te dwingen.

Voorzitter Sieta van Keimpema sprak de boeren toe tijdens de blokkade. "Wij willen ons bedrijf overeind houden en een eerlijke prijs voor de melk.'' Uit de groep mensen voor de poorten van het zuivelbedrijf ging gejuich op en de boeren bliezen op de fluitjes die door de DDB waren uitgedeeld. "Friesland Foods is het bolwerk van de Europese zuivelindustrie. Wij willen ze duidelijk maken dat het genoeg is geweest'', aldus Van Keimpema.

"De DDB zou het liefste zien dat de boeren een contract krijgen over de melkprijs.'' Op deze manier krijgen we een stukje duurzaamheid en kunnen boeren ook weer investeren in hun bedrijf, aldus van Keimpema. Een van de actievoerende boeren blaast op zijn fluit en roept dat dit het enige machtmiddel is dat voor de boeren is weggelegd. "Als er niets de fabriek uit kan, komt er geen melk in de winkels.'' Niet meer leveren aan de zuivelbedrijven is volgens hem een volgende stap. Van Keimpema vertelt dat de Duitse collega's vanaf dinsdag geen melk meer leveren aan de melkfabrieken. "Ik kan jullie nergens toe verplichten, maar mijn melk gaat het bedrijf ook niet meer uit.''

Voor Friesland Foods klinken Jan Smit en Normaal uit de speakers en enkele boeren stampen met hun klompen mee op de maat van de muziek. Voor het zuivelbedrijf staat verder een cateringwagen en de boeren worden door de DDB voorzien van koffie, broodjes, soep en muziek. Naar verwachting zal de blokkade de hele dag duren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkboer

  Vorig jaar hebben DDB-leden ook gedreigd hun melkleverantie te stoppen en toen hebben ze dat ook niet gedaan. Ik val niemand af, maar blijven dreigen heeft geen zin. En ga straks niet zeggen dat de melkprijs vorig jaar omhoog gegaan is door dreigemnenten van de DDB!!! De markt bepaalt hoe de melkprijs wordt. Over de opmerking dat ik mijn quotumcentjes zou hebben verbrast, waarschijnlijk heb ik meer geld in quotum gestoken dan de gemiddelde DDB-boer.
  En mocht het zo zijn dat de duitse of nederlandse boeren melk weg laten lopen dan zie ik het vanavond wel in het 8uur-journaal.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @ varkenshouder. Als de varkenshouderij dezelfde mogelijkheden hadden om te protesteren als de melkveehouders namelijk hun product thuis houden, dan gingen ze dat vandaag nog doen! Alleen die mogelijkheid hebben ze niet, je kunt biggen, vleesvarkens enzovoort niet weken langer op het bedrijf houden. Dat weet iedereen.

 • no-profile-image

  Ger

  Denken de boeren van de Dutch Dairyman Board nu echt dat ze wat veranderen aan de melkprijs met deze demonstratie en het laten weglopen van melk? Ze kunnen beter thuis op hun eigen bedrijf bezig gaan om de kostprijs te verlagen. Dan weten ze zeker dat ze meer verdienen. En Sieta van Keimpema. Zou die niet beter een baan kunnen nemen? Ze heeft kennelijk tijd over. Een baan betekent ook inkomen.

 • no-profile-image

  onderneem-ster

  @ andere melkboer, overijssel.
  Nee schat, natuurlijk heb je nog niets gehoord of gezien. Morgen is de melkleverstop in Nederland. Het is nu nog vandaag...
  Nou effe serieus: woensdag is deze actie in nederland.
  Persoonlijk hoop ik op veel actiebereidheid onder de boeren in nederland. Als ze net zo actiebereid zijn als re-actiebereid (zoals op deze site bijvoorbeeld) dan komt het wel goed.

 • no-profile-image

  Antoon

  @ piet, weidum
  die 'strijdlust' van u is vechten tegen de realiteit. de melkprijs wordt nu eenmaal bepaald op de wereldmarkt, alle beschermende maatregelen tegen deze wereldmarktprijs, zoals de DDB voorstelt, zijn gebaseerd op korte termijn denken, en zullen op een gegeven moment alleen maar tegen ons keren. de boeren moeten gewoon accepteren dat de prijs bepaald word door vraag en aanbod, en als de prijs te laag is, is er blijkbaar een aanbodoverschot, en zal de sector aderlatingen moeten doen...

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Wanneer hebben voor het laatste de varkenshouders geprotesteerd voor een hogere varkensprijs? Of de kippenboeren voor hogere eierprijzen of de slatelers voor een betere slaprijs?

  Ik snap die melkveeboeren niet. Je bent onderdeel van het grote spel dat markt heet. Je krijgt al Europeese subsidie en dan nog gaan staken voor een hogere melkprijs. Wat een volk is het toch zeg.

  Wij varkenshouders kampen al jaren met een veel te lage prijs. Weet je wat we dan doen? We zetten de tering naar de nering, doen geen gekke investeringen en investeren op de juiste momenten zodat het bedrijf er straks weer goed bijstaat. Mijn buurman de melkveehouder kocht twee maanden geleden nog een spiksplinternieuwe trekker en loopt met plannen voor een hele luxe nieuwe koeienstal rond.

 • no-profile-image

  Jan

  Wat lopen er veel boeren rond met een balk voor hun hoofd. Ze worden zelf uitgemolken, en hebben niks door. Waarschijnlijk geloven ze nog in sprookjes. Ze denken dat de markt het werk doet, maar hebben niet in de gaten wie die markt bepaalt? De boeren niet als je niet samenspant om een eerlijke beloning voor je product af te dwingen! Als je de oorlog wilt winnen, moet je er samen voor vechten. Niet de mensen onderuit halen die voor je vechten! Als er in Nederland over 30 jaar nog melkveehouders een goede boterham kunnen verdienen, zal er de kostprijs voor de melk betaald moeten worden! Ik begrijp niet dat melkvee-varkenshouders zo tegen elkaar liggen te schoppen. Ze zitten allebij met het zelfde probleem. Je mag niet alleen voor je recht opkomen, je moet voor je recht op komen!

 • no-profile-image

  boer

  De melkveehouderij zal met het afschaffen van het melkquotum in de toekomst ook periodes kennen dat er onder de kostprijs geproduceerd wordt. Voor de ondernemende melkveehouder die een bovengemiddeld resultaat weet te halen is hier goed mee te leven. De boer die gaat zeuren dat ze niet genoeg voor de melk krijgen, terwijl een goede ondernemer meer als €2,- per 100 kg melk over weet te houden, zal een moeilijke tijd tegenmoet komen.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Wat een felle reacties op mijn mening.

  Ik wil alleen maar zeggen dat je niet alleen naar andere moet wijzen, maar kijk ook naar je eigen en je eigen bedrijf.

  Volgens onze boekhouder weete de meeste koeienboeren hun eigen kostprijs niet eens, en helemaal niet waar ze dus kunnen besparen.

  En veel boeren maar kopen en bouwen. Dat gebeurt trouwens in de varkenshouderij ook wel, maar volgens mij lopen ze niet zo achter elkaar aan.

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  @ melkboer: Je gelooft er geen barst dat de duitse boeren hun melk niet leveren? De feiten spreken anders:

  http://www.lieferstopp-bdm.de/

  Het zou je sieren als jij je collega boeren niet zo zou afvallen. Mocht er een hogere melkprijs komen dankij de DDB dan weiger jij die verhoging natuurlijk uit principe. Toch?

 • no-profile-image

  Duitse Melkveehouder

  Beste melkboer uit Overijsel. Kijk eens verder dan agd.nl wel degelijk laten de Duitsers hun melk weglopen. Maar volgens mij ben je zelf al uitgemolken, en heb je je Quotumcentjes al verbrast.

 • no-profile-image

  melkboer

  Nou ik wil het wel eens zien of DDB-leden werkelijk hun melk niet meer leveren? Duitse boeren vanaf dinsdag,? ik geloof er geen barst van!! Als melkveehouders op dit moment nog niet rendabel kunnen produceren dan kunnen ze beter nu hun qoutum verkopen want het is nu weer redelijk aan de prijs!~
  Als DDB-leden van tevoren willen weten welke prijs ze willen beuren dan kunnen ze beter een baan zoeken!

 • no-profile-image

  piet

  Gatverdamme want een afgunst als boeren onder elkaar. Er zitten me hier toch een stelletje azijnzeikers te reageren. Net of de een de ander niks meer gunt. Het is toch geweldig dat de DDB aktie onderneemt. Nee je moet alles maar goed vinden, en slap lullen: de mark bepaalt. Tjonge jonge, nou dan kan je beter meteen het bejaarde huis opzoeken, als iedere vorm van stijdlust uit je lichaam is verdwenen. Of wordt ambtenaar van 9 tot 5, dan weet je wat je hebt. En noch even tot onze (collega boeren???) de varkenshouders: ga zo door, hou vol, even op jullie tanden bijten. Jullie komen er vast wel als jullie zo door gaan.

 • no-profile-image

  melkveeboer

  Ja het niveau is bedenkelijk.
  Geweldig, boer uit Holland dat jij tevreden bent met €2.00 per 100 liter voor je bovengemiddelde prestatie. Per 500.000 liter is dit € 10.000,-. En dat voor 365 dgn/jaar werken? Wat ben jij onnozel, een bestuurder van jouw fabriek verdient dit bijna per maand, en een beetje werknemer heeft dit bruto per drie maanden. En je vindt dit voldoende marge voor de toekomst? Succes ermee.

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  Pff het niveau daalt...
  Jammer dat er zoveel afgunst bestaat onder de boeren, nota bene over zoiets als een nieuwe tractor!!! Mensen, waarom toch?

 • no-profile-image

  melkboer

  hey, varkenshouder, wij willen niet zoals jullie misscien jarnelang onder de kostprijs werken. Jullie doen er niets voor, maar daarom wordt er ook nog geen grof geld verdiend. Je moet juist je product vasthouden als er vraag naar is. dan heb je tenminste nog iets te zeggen!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat een gezeur over die melkprijs. De melkprijs is hoog genoeg. Dat wil niet zeggen dat het inkomen van de melkveehouders hoog genoeg is. Laten we eerst eens met z´n allen kijken naar de kosten. Dus niet onze kostprijs opjagen door grond te kopen van 45000 euro per hectare.

  Dat de melkprijs hoog genoeg is blijkt wel uit het feit dat de veehouders afgelopen jaar massaal hebben overgemolken... Er werd kennelijk genoeg aan verdiend. Waarom dan protest voor een hogere melkprijs?

  Zouden we wel een melkprijs behalen van meer 40+, dan gaan de kosten (bijvoorbeeld onroerend goed en machines) wel weer flink omhoog. Het inkomen zal dus laag blijven. Alleen onze concurrentiepositie ten opzichte van andere landen zal wel verslechteren door de hoge kostprijs.

 • no-profile-image

  andere melkboer

  Nartuurlijk laten die ddb-boeren hun melk niet weg lopen......
  Ik heb nog niets gehoord of gezien.
  Waarschijnlijk heeft melkboer uit overijssel gelijk!

 • no-profile-image

  onderneem-ster

  Sorry melkboer, overijssel.
  Hier moet ik toch even iets rechtzetten: Vorig jaar kwam er in duitsland geen melkleverstop omdat de melkprijs toen, oktober 2007, "vanzelf" al naar/boven de 40 cent was gestegen; het doel 40ct/liter was dus al bereikt en dan voegt een leverstop niet veel meer toe.
  De markt zou inderdaad de melkprijs wel moeten bepalen, of dat allemaal zo eerlijk gaat zoals het hoort dat betwijfel ik zeer. Denk aan vriendjespolitiek, belangenverstrengeling; spekkoek (= boek met die titel)

 • no-profile-image

  melkboer

  Ik heb altijd een hoge pet op gehad van de varkenshouderij en hun ook naar de burger toe verdedigd. Maar ik ben het inmiddels spuugzat, dat gezanik en geschop naar collega's door deze slappe dweilen, over volk gesproken.
  En dat gezeur over trekkers, ga eens kijken in welke mercedes jullie afnemer rijdt en foeter daar maar op dan ben je je ei ook kwijt. Maar dan wel op de juiste plaats.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.