Home

Achtergrond 419 x bekeken 11 reacties

Melkveehouders in actie

Melkveehouders aangesloten bij de Dutch Dairymen Board (DDB) hebben vandaag op tien plaatsen melk uitgereden uit protest tegen de lage melkprijs.

Volgens de DDB staken ruim 2.500 melkveehouders de leverantie aan de zuivelfabriek. De zuivelindustrie meldt vooralsnog weinig last van de acties te ondervinden. Friesland Foods hoeft naar eigen zeggen bij 59 leveranciers, op een totaal van 9.500, geen melk op te halen. Campina doet geen uitspraak over het aantal stakers.

Cono Kaasmakers in Middenbeemster spreekt over tien melkveehouders, op een totaal van 550. "Door de geringere aanvoer van melk hoeven we minder melk op de spotmarkt te verkopen. Daar ligt de opbrengst van melk veel lager dan bij de verwerking tot kaas" zegt Eric Hulst, directeur van Cono Kaasmakers.

Bij het particuliere zuivelbedrijf Nemelco in Voorthuizen gaven drie melkveehouders aan hun melkleverantie staken. Bij Hochwald Nederland in Bolsward waren er vamdaag helemaal geen afzeggers.
De DDB-actie valt slecht in politiek Den Haag. De fracties van CDA, PvdA en VVD noemen het uitrijden van melk maatschappelijk onverantwoord. Alleen de SP toont begrip voor de boeren.

CDA’er Joop Atsma denkt dat de actie tegen de boeren gaat werken. Harm Evert Waalkens van PvdA oppert om de melk te verpoederen en naar Birma te sturen.

De Dutch Dairymen Board heeft voor morgen acties aangekondigd bij DOC Kaas in Hoogeveen. De melkveehouders willen de poort blokkeren en daarmee de aanvoer van melk aan de fabriek stilleggen.

Lees ook Kamerleden veroordelen uitrijden melk

Lees ook Acties melkveehouders verspreiden zich als een olievlek over Europa

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geen dbb lid

  wie liegt er nu ik denk weer de mega fabriek die er een potje van maakt door de dierectie vet te mesten en de boeren uit te melken boeren word is wakker en ga is naar jullie melkfabriek die hoord toch een cooperatie te zijn. niet dus. ik weet niet of de dbb het goed doet maar weet wel dat friesland en campiena het niet doet en al lang geeen cooperatie meer is

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Martens, ze hebben het over inkomen, niet over bedrijfsinkomsten. Ze pikken het jaar eruit waar de melkprijs gestegen was en de kosten nog niet. Dit jaar is het precies andersom. Het is niet uit weelde dat vaak de vrouw buitenshuis werkt of een tweede tak erbij genomen wordt. Daarom wordt het inkomen vertroebeld weergegeven cq misbruikt om weerwoord te bieden.
  Als ik gisteravond Waalkens op tv hoor over gedaalde inkomens zakt me de broek af. Je zou hem eens moeten vragen wat zijn inkomen is, en wat zijn bedrijfsinkomsten zijn.
  Zijn inkomen betaalt de staat, en daarom kwekt hij ook voor de staat. Waalkens handelt volgens een oud gezegde; zaag nooit aan de tak waar je zelf op zit. En er zijn meer mensen die zo handelen ten koste van de sector.

 • no-profile-image

  Martens

  Maar die kostprijs waar over wordt gesproken is toch ook berrekend? Er is geen boer die een werkelijke kostprjs heeft van meer dan 40 cent! Die 44 cent waarover nu wordt gesproken is op basis van berekende rente, grond gewaardeerd aan huidige prijzen, alle arbeid aan CAO vergoedt (wat natuurlijk wel mag) enzovoort. Iedere melkveeboer weet dat de kostprijs in werkelijk veel lager ligt.

 • no-profile-image

  Veehouder in twente

  Ik ben het helemaal met Waalkens eens laten wij de melk verpoederen en stuur die naar plekken op de wereld waar echt armoede en honger is, en deze melk niet aan ons uitbetalen, dan vernietegen wij in ieder geval geen kostbaar voedsel.

 • no-profile-image

  Martens

  Ik snap iets niet. Op het nieuws was dat melkveeboeren vorig jaar 80.000 euro inkomen hadden volgens het LEI. Dat was bij een melkprijs van nog geen 40 cent. Nu willen ze 44 cent wat dus een inkomen geeft van meer dan 100.000 euro.

  Leg het mij eens uit.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Zo groot is die leugen niet. Hier in Duitsland is het goed raak. Gisteren en vandaag hebben nog wat boeren melk geleverd, i.v.m. de 2 daagse levering. Vanaf vandaag en morgen breekt de hel echt los, er zijn ook niet BDM-leden die vanaf morgen staken. Melkfabrieken bellen boeren al rond of ze moeten komen of niet, er vallen ontzettend veel tanktransporten uit. Een aantal mengvoederbedrijven, zaaizaadleveranciers e.d. hebben hun hoofden bij elkaar gezet en steunen de boeren voor 100%. Ze gaan vrijdagmorgen een groot aantal Aldi filialen leegkopen van de dagverse melk om hamsteren in werk te zetten. Kijk morgenavond rond 9 uur maar naar ZDF dan zul je wel zien dat het echt serieus is, ik weet zeker dat dit ook in andere landen gaat gebeuren met als hoogtepunt de Fransen want dan is het oorlog. DDB laat je niks uit het hoofd praten door de meelopers en ga net als ons ervoor, diegene die niet meedoet mag nooit of te nimmer klagen over de melkprijs. En dat gezeik over de kostprijs moet ook afgelopen zijn, melk moet betaald worden naar waarde en niet naar kostprijs. Kosten moeten vanaf nu maar net als in andere branches gewoon doorberekend worden

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Volgens mij is er geen enkel produkt of dienst wat langdurig onder de werkelijke kostprijs verkocht wordt omdat dit op termijn uitholling van iedere onderneming tot gevolg heeft.
  Wel is het zo dat er meer differentiatie zit in verkoopprijzen. In sectoren buiten de landbouw wordt meestal de produktiekosten (ontwikkelingskosten, machine- gebouwkosten etc. ) in een zeer korte tijd terug verdiend door gewoon met een hoge prijs de markt op te komen om zo vlug mogelijk het grootse gedeelte van de kosten terug te verdienen. Als deze kosten zijn terugverdiend zakt de kostprijs en laat men de verkoopprijs zakken zonder dat dit ten koste gaat van de winst.
  In de landbouw worden veel kosten over lange perioden uitgesmeerd vanwege de beperking in doorberekening en dus kan geen hogere prijs ontvangen worden. Met name de rente en aflossing, grond bv. 30 jaar en gebouwen 20 jaar én de quotumkosten op 10 jaar of langer. Deze kosten komen ieder jaar terug in rente en aflossing en en behoren tot de vaste kosten wat ook daadwerkelijk betaald moeten worden. Bij boeren waar deze kosten betaald zijn wordt het berekende kosten genoemd, maar zij moeten investeren en hebben hiervoor een dekkende melkprijs nodig om te kunnen investeren. Voor boeren die geïnvesteerd hebben, zijn het te betalen kosten die ook noodzakelijk in de melkprijs verrekend moeten worden.
  Dit geldt zeker ook voor, door overheidsbeleid veroorzaakte, quotumkosten die zwaar drukken op de kostprijs.

 • no-profile-image

  op de hoek

  wel grappig dat er opgeteld ongeveer 200 veehouders de melk niet leveren en dat ddb zegt dat het er 2500 zijn, dan is dus meer dan 90% van hun verhaal een leugen

 • no-profile-image

  gert

  bij het LEI zien ze geen echte boekhoudingen ze berekenen alles theoretisch,daar gaat nooit een koe of kalf dood,gaat geen tractor of machine stuk.Achter het bureau kun je goed boeren.

 • no-profile-image

  Polderboer

  De DDB is een grote leugen, en verkondigt alleen kletspraat. Je hebt alleen je zelf ermee!

 • no-profile-image

  student

  alle stakende boeren die nu de markt voor de komende jaren verzieken worden bedankt voor het vergooien van velen hun toekomst in de veehouderij! Reken maar neti dat je er iets mee bereikt, je treft de bruger en jezelf harder dan de fabrieken. En ga aub met zn allen eerst wat doen aan je kostprijs. Als iedereen een kostprijs van rond de 40 cent zou hebben momenteel dan waren er dagelijks bedrijven op de fles gegaan! succes met verzieken van imago en markt!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.