Home

Achtergrond 232 x bekeken 10 reacties

Melkprijs in Nieuw-Zeeland verder omhoog

Fonterra, de grootste zuivelreus in Nieuw-Zeeland heeft zijn melkprijs voor het seizoen half augustus 2007 tot en met eind deze maand verhoogd met 12 cent naar 30 cent per kilo bij 4,40 procent vet en 3,70 procent eiwit.

De prijsverhoging is een gevolg van de droogte, daardoor leveren Australische melkveehouders minder melk aan de zuivelfabrieken.

Het inkomen van Nieuw-Zeelandse melkveehouders stijgt niet met 12 cent per kilo melk. Zij moeten meer betalen voor energie, arbeid en grond door de gestegen kosten. Daarnaast moeten zij als gevolg van de droogte aanvullende diervoeders kopen om de melkproductie op peil te houden.

Desondanks kunnen zij een deel van de melkprijsverhoging gebruiken voor extra investeringen in hun bedrijven. Dat meldt de Nederlandse Melkveehouders Vakbond.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Als ik DOC zou zijn, zou ik (tegen deze inkoopsprijs) ook schreeuwen om melk.
  Zolang zij maar min of meer gelijke pas hoeven te houden met die ene grote logge organisatie, zullen ook zij de komende jaren goed verdienen.
  Marge van de melkveehouders die verloren gaat.
  En of het nu een hele grote logge organisatie is of twee grote logge organisaties maakt zeer waarschijnlijk niet uit, want ze betaalden in het verleden allebei niet de hoogst mogelijke melkprijs, daar waren ze het wel over eens.

 • no-profile-image

  econoom

  dat is dus meer dan dat op dit moment een melkveehouder bij DOC krijgt!!!!! En DOC maar roepen om melk. Weet je wat je voorland wordt met mensen die roepen: laat die melk maar komen!!!!!!

 • no-profile-image

  freek

  a: dit is 2 maanden oud nieuw
  b: als iemand er even een rekenmachiene bij pakt en dit even uit rekent komt het uit op 29 cent per kilo.
  c: Australie heeft er niets meete maken want het gebiedt waar men daar koeien melkt is niet al te droog en heeft goede irregatie.
  d:grond is geen pruductie kost.
  e:investeren de meesten gebruiken het geld om hun schuld af te lossen
  f:jaja melkveehouder dump dat quotum maar en als de wereld prijzen omlaag gaan sta jij mooi te klagen want als jij weet dat de wereld melkprijs 3 jaar geleden 19 cent was dit seizoen is de eerste keer dat de melk prijs boven de 20 cent is
  g:jan ik denk dat je maar nog eens goed nadenkt over je reactie als je weet dat Frontera DE grootste zuivel verwerker is in de wereld en dus een betere onderhandeling positie. ik denk dat jij moet solliciteren naar die top baan en zien of jj die 0.2 cent kan af dwingen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Freek, ik begrijp het niet helemaal meer. Van de ene kant stel je dat bij afschaffing van quotering de europese boer staat te klagen, terwijl je nota bene zelf aangeeft dat jullie huidige positie te danken is aan kostenverlaging en een goede strategie van de coöperatie. Je zult toch ook wel begrijpen dat quotering de kosten kunstmatig opdrijft omdat quotum op zichzelf kosten met zich meebrengt en schaalvergroting op deze manier niet het kostendrukkend effect heeft wat je zou mogen verwachten. Kijk maar eens naar de enorm gestegen prijzen van o.a. koeien bij jullie. Je opmerking over de coöperatie en het investeringsbeleid ondersteun ik. En dat jullie tegen lage kosten kunnen produceren heeft grotendeels te maken met de klimatologische omstandigheden.
  Begrijp me niet verkeerd, het is jullie gegund, maar als europees melkveehouder kijk ik anders tegen zaken aan dan jullie. En dat een ondernemer zijn eigen positie probeert te verbeteren of af te schermen hoort toch bij het ondernemerschap.

 • no-profile-image

  freek

  geachte veehouder uit het zuiden boeren hier hebben hard geinvesteert in hun cooparatie en daar door een groei gezien zonder hoge leningen en in delaatste jaren fabrieken op gekochtin australie,china,chilli en belangen in andere bedrijven ze hebben alles gedaan om hun koste omlaag te krijgen en hun toegevoegde waarde omhoog. en daar komt bij dat de europeese marten de moeilijkste zijn om in tekomen met al die restrikties om jullie melk-prijs kunstmatig hoogte houden. sommige boeren in de wereld moeten het hebben van lage productie kosten

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ja Freek, zo zou ik ook reageren als jullie markt zo veranderd. Hoe minder spelers op de wereldmarkt hoe beter voor jullie.

 • no-profile-image

  Kaaskop

  altijd maar klagen klagen over incompetente verkopers bij de zuivelverwerkers. Stelletje zeikwijven ! jullie kijken nooit verder dan je neus lang is ... prijzen worden bepaald door vraag en aanbod ... heel simpel. Voor wat betreft Fonterra het volgende : Fonterra sluit contracten af met een looptijd van 6 maanden ; d.w.z. in mei/juni worden de contracten afgesloten voor levering juli - december en in oktober/november worden de contracten afgesloten voor levering januari - juni. De prijzen op de wereldmarkt piekten in Oktober 2007 en Fonterra heeft daar optimaal van kunnen profiteren. Vandaar dat men in staat is de verwachte melkprijs nogmaals te verhogen.

 • no-profile-image

  jan

  De Nieuw zeelandse melkprijs is de wereld marktprijs. Kun je nagaan hoe beroerd de didirecties van de melkfabrieken onderhandelen met hun klanten. In Noord Duittsland zitten ze inmiddels op 28,8 cent. Dus onder de wereldmarktprijs. Als je dan ook nog de extra transportkosten in rekeening brengt die de Nieuw Zeelandse melk kost dan hebben wij hier te maken met we hele beroerde onderhandelaars bij de Europese melkfabrieken. En wat doen de bestuurders daar toch bij de melkfabrieken. Waarschijnlijk sigaren roken en geld opstrijken en praatjes naar hun achterban verkopen dat ze weer een uitstekende melkprijs betalen. Laat ze de directeuren eens afrekenen op hun incompetentie. Maar waarschijnlijk zitten ze te rollebollen van het lachen met de directie dat het grootste deel van de Nederlandse boeren hun verhaaltjes blijft geloven. En zich liever doodwerkt en /of hun bedrijf failliet laat gaan dan hun bestuurders een schop onder hun kont te geven

 • no-profile-image

  boerke

  grensboerke, goede reactie op de verkeerde plek.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Je hebt gelijk Jan. En wie heeft het nu nog over behoud van quotum als dit de tendens op de wereldmarkt is. Als je met dit verschil ook nog quotumkosten hebt dan is het vlug bekeken in europa.Laat met deze wereldmarktprijs de melkveehouderij buiten Europa zijn structuur versterken en we krijgen de rekening gepresenteerd.
  Dan kon het wel eens een echte koude sanering worden.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.