Home

Achtergrond 235 x bekeken 12 reacties

Melk in schap in jaar tijd kwart duurder

Terwijl melkveehouders hun melk over de akkers uitstorten uit frustratie over de lage melkprijs, betaalt de consument in de supermarkt bijna een kwart meer voor melk dan een jaar geleden.

Zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) is dat een voortvloeisel uit de hoge grondstofprijs van het afgelopen jaar. "Kennelijk zijn ze erin geslaagd die door te berekenen aan de supermarkten.'' Het CBL verwacht echter niet dat die stijging doorzet. Ook niet door de acties van de melkveehouders nu.

"Boeren proberen nu schaarste te creëren, maar wij verwachten niet dat dat lukt.'' Wanneer er melktekorten zouden ontstaan op de Nederlandse markt, gaat eerst de export omlaag en dan de kaasproductie. "Pas als ze het maanden volhouden kan het een effect hebben.'' Maar het CBL voorziet geen lege schappen. Wel vindt de brancheorganisatie het "vervelend als dit over de rug van de consument wordt uitgevochten''.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  antoon

  @consument:
  bekijk de volgende tabel:
  http://www.frieslandfoods.com/SiteCollectionImages/482x226%20Tekstpagina%20afb%20groot/Grafiek%20melkprijs%20mei%202008.jpg
  de voorschot melkprijs op dit moment is 8 cent hoger dan in mei 2007, dat is 8 /.27 * 100% = 29,6% meer dan vorig jaar.
  deze melkprijs is wel kostendekkend, zodra boeren door gaan krijgen dat van de moderne boer verwacht word dat hij ook ondernemer is. grote trekkers en melkrobots kunnen gewoon niet uit. probeer eens je cijfers te bekijken, en wees kritisch hoe je je kostprijs per liter omlaag kunt krijgen, en alleen zo zal de boer zijn hoofd boven water kunnen houden in de melkmarkt van de toekomst!

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  Tunnelvisie: nee ik denk het niet, eerder een vooruitziende blik.
  Vrije markt en melkquotum wat alleen in het binnenland te verhandelen is, hele andere kwaliteits- en andere eisen voor landen buiten de EU. Dat gaat gewoon niet samen, of dan moeten de andere eisen ook gelijk getrokken worden.
  Trouwens ook voor landen binnen de EU. Hier in Frankrijk heeft bijvoorbeeld echt "niemand" een filter op de melkleiding, de wasmachine mag gewoon naast de tank staan. De hoeveelheid wordt nog aan de hand van een peilstok afgemeten. De dipmiddelen koop je in vaten van 60liter, lekker ergonomisch voor die jonge heren die dat rondbrengen, goed voor je rug. "Ach Ik ben nog jong.", wordt er dan gezegd. Olietank met lekbak, een elektrisch pompje en ook nog met automatische afslag? Nog nooit van gehoord!
  In Duitsland had de Nordmilch in 2006 voor het eerst de markten in Azië verkent. Hoezo nederland niet innovatief, FDF heeft nog zwart/wit filmpjes in hun archief over eerste verkenning van overzeese markten.

 • no-profile-image

  Consument

  Als veeboeren het zich kunnen permiteren om gesubsidieerde melk weg te gooien kan de inkomenstoeslag ook wel weg. De belastingbetaler wenst niet mee te betalen aan deze verkwisting

 • no-profile-image

  Talens

  Hoezo over de rug van de consument. Van wie is de melk?
  Wie betaald deze weggelopen melk?
  Wie betaald dus de hoogste prijs?
  Over welke rug?
  Denk na CBL kneusje.

 • no-profile-image

  consument

  Wat een stemmingmakerij CBL.
  Waarom is het acceptabel dat de supermarkt gestegen kosten wel doorberekend ( zie AgD 15 aug 2007) en de melkveehouder niet?
  Waarom toont de supermarkt zich niet solidair met de consument en offert haar winstmarge hiervoor op, dan betaalt de consument namelijk geen cent meer.
  Concreet; waarom is het acceptabel dat de supermarkt haar winst wel mag behouden, en de melkveehouder nog geen kostendekkende melkprijs mag ontvangen?

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  @ Antoon:
  Meer dan 20 jaar geleden (winter 1986) lag de melkprijs op Hfl. 0,95/per liter. (Ietsje lager ivm hogere gehalten dan de richtprijs) Dat is dus € 0,43/liter een generatie terug! In de 90-er jaren en 2000/2001 lag de doorsnee prijs op ruim 80 cent (gulden)/liter.
  Stop asjeblieft eens met z..ken over nieuwe tractors enzo. Oh ja econoom in de dop, nog iets, heb je er wel eens bij stil gestaan dat een melkrobot niet per definitie duurder is.
  Je hoeft bij aanschaf van een robot namelijk geen nieuwe melkstal te bouwen, die kan bijna 'overal' geplaatst worden. Dus geen grote verbouwing, geen melkput graven, geen beton, geen stenen, geen bouwbedrijf nodig, geen tegeltjes o.i.d., geen hekjes, veeel minder leidingen voor water, melk, electriciteit = minder kosten voor arbeid etc., etc., etc.
  Plus je houdt meer tijd over om je over je kostprijscijfertjes te buigen en voor eventuele bestuursfuncties bijvoorbeeld bij de melkfabriek, DLV, LTO etc.
  Verder: ergonomisch is het ook niet verkeerd, boer zijn is lichamelijk (én geestelijk) best een zwaar beroep; melken moet 2x daags, 7 dagen per week, 50 weken per jaar (+ 2 weken vakantie = 52 weken).
  Probeer daar maar eens een speld tussen te krijgen...
  En wil je een goede econoom worden moet je minder bevooroordeeld zijn en een open vizier hebben, en dus geen tunnelvisie.
  Ter info: wijzelf hebben geen melkrobot.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  De ddb is een organisatie die samenwerkt binnen europa met landan waar jij antoon nog nooit bent geweest of hebt geboert. Als jullie het over tunnel visie hebben dan kijk zelf eerst over de grens! Die uit Frankrijk en ik uit Duitsland komen alle bij uit Nederland samen weten we al een heel klein beetje over de wereld want wij hebben voor we gingen verhuizen de landen verkent en nu ons land goed leren kennen. Wij kunnen al een klein beetje een oordeel vormen. Jij nog lang niet merk ik uit jou niet onderbouwde kortzichtige reactie. Niets mis mee zo was ik ook toen ik nog geen 18 was. Nu een aantal jaren verder weet ik dat niet alles wat recht is ook echt recht is. Maar dit merk jij ook nog wel een keer. Met goed overtuigende argumenten kun we jou mening niet veranderen. Dit zullen de jaren moeten doen. Print alles wat jij geschreven hebt uit, dit ook en kijk als jij 65 bent hier op terug. Dat zal je dan echt verbazen. Mischien zal je dan ook meer respect hebben voor de mening van jou klein kinderen want die hebben over 40 jaar dan ook nog niets gezien op de wereld, nog geen opleiding gehad, geen eigen bedrijf hoeven te leiden, wel mee mogen met vergaderingen van bijv in dit geval melkfabrieken en omdat dit zo interesanten mensen lijken met een mooi pak aan ook als waarheid beschouwen. Dan zul je ook een andere mening over veel zaken hebben. En ik denk met deze interese die jij hier in toont nadat je heel vaak de kop gestoten hebt (net als ik en nu nog vaak doe) mischien wel een goede bestuurder wordt. Maar nu sla je elke keer de spijker net niet op zijn kop!

 • no-profile-image

  Antoon

  maar wat is het dan? hebben de boeren het al 20 jaar lang slecht? of zijn de boeren gewoon altijd beschermd door de overheid, waardoor de melkprijs zo stabiel is gebleven? ik snap best dat de kosten in die tijd ook gestegen zijn, maar een bedrijf kan niet doorzetten als het niet rendabel is. verder maakt het mij geen bal uit of je een robot hebt of niet, zolang je robot, wanneer je hem hebt, maar rendabel is. boeren zijn mensen die hun werk doen met zo veel passie, dat ze de realiteit een beetje uit het oog verliezen. in iedere sector is het heel normaal dat er bedrijven failliet gaan, terwijl het in de landbouw zelden voorkomt. daar neemt het aantal bedrijven alleen af omdat er mensen stoppen met boeren. Het wordt gewoon een survival of the fittest in de toekomst, accept it!. verder ging mijn opmerking over de melkprijs in het afgelopen jaar, alleen om een beeld te schetsen met de melkprijs in de winkels, want ik denk dat in '86 een pak melk in de winkels ook niet veel duurder dan 1 gulden en 10 cent zal zijn geweest!
  en wil jij nu zeggen dat wat de DDB doet (alleen kijken naar de binnenlandse markt) geen tunnelvisie is?

 • no-profile-image

  antoon

  sorry, de lay out van boerderij.nl is het niet eens met mijn post!

 • no-profile-image

  Antoon

  En altijd hebben de boeren klagend gedaan wat de consument wilde, en die melkfilters geinstalleerd, de regels opgevolgd etcetera. zie je nou wel dat de consument tóch de macht heeft, en niet de boer zelf.... dit gedrag kan je gewoon niet eindeloos volhouden, hoe koppig je ook bent. als je echt wilt lukt het je misschien 3-6 maand, maar langer zal je het niet volhouden, en dan geef je dus toe aan de consument, want zij kunnen hun prijzen wel oneindig volhouden. jullie vechten een strijd die niet te winnen is! heel strijdvaardig, maar je hebt er alleen jezelf mee!

 • no-profile-image

  diny boom

  beste consument,

  Wij hebben niet gevraagd om die ,
  subsidies, die worden bepaald voor ons bij de Europese commissie van landbouw. Wij hebben veel liever een melkprijs van 43 euroct. En naast al die subsidies moeten we voldoen aan heel veel regels en eisen. Maak je een fout of overtreding, dan wordt je afgestraft met torenhoge boetes.
  Laat ons vrije ondernemer zijn,die de kostprijs kan doorberekenen en daar een fatsoenlijk inkomen uit kan halen

 • no-profile-image

  melk

  zal wel. heb koemelkallergie. fke6kf

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.