Home

Achtergrond 253 x bekeken

Meeste werknemers ook buiten werktijd bereikbaar

Werk en privéleven lopen steeds meer door elkaar.

Driekwart van de werkenden is ook buiten de reguliere werktijden bereikbaar per telefoon of per e-mail. Een op de vijf werknemers wordt zelfs onrustig als zij buiten werktijd niet bereikbaar zijn.

Dit blijkt uit een enquête van EPN-Platform voor de informatiesamenleving onder 2400 mensen. Vermenging van werk en privé is in Nederland een gegeven, luidt de de conclusie.

Bijna de helft van de werknemers wil flexibeler kunnen werken, op tijden waar zij zelf voor kiezen. Zij hopen zo hun werk en hun privéleven beter op elkaar te kunen afstemmen. Vier op de tien mensen werken al in enige mate flexibel. Dat houdt in dat zij af en toe overwerken in de avonduren of de weekeinden. Zo werkt 20 procent minimaal een uur in het weekeinde.

Er is een duidelijk verband tussen inkomen en bereikbaarheid. De werknemers die buiten de reguliere werktijd niet bereikbaar zijn, verdienen gemiddeld 1000 euro bruto per maand minder dan degenen die wel bereikbaar zijn. Wie telefonisch bereikbaar is, verdient gemiddeld meer dan mensen die alleen per e-mail te bereiken zijn.

Een op de acht mensen die ook buiten de gewone werktijden werken, vindt wel dat de sociale contacten en het gezinsleven daar onder te lijden hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.