Home

Achtergrond 328 x bekeken 1 reactie

Meerdere partijen kopen tarwe al voor oogst aan

Graantelers kunnen hun tarwe al vóór de oogst verkopen aan verschillende partijen.

Naast Agrifirm en CZAV zetten ook Agrarische Unie en Agerland de verkoopprijs van granen voor aanvang van de oogst vast op basis van de Franse termijnmarkt.

Agrarische Unie en Agerland hebben laten onderzoeken welke termijnmarkt het beste past bij in het verleden gedane zaken, legt Paul Hooijman, teamleider commerciële dienst van Agrarische Unie uit. Frankrijk rolde als beste uit de bus. Ook het feit dat er op deze markt veel transacties worden gedaan, is aantrekkelijk.

Hooijman verwacht veel animo voor het initiatief dat eind mei van start gaat. "Het verkopen van jouw tarwe vóór de oogst is nieuw", zegt Hooijman. "Het was gangbaar in de akkerbouw om je graan eerst in de schuur te krijgen en het dan van de hand te doen. Je weet immers vooraf niet wat je gaat oogsten." Door de gestegen graanprijs worden partijen in de markt echter flexibeler.

"Sinds er afgelopen najaar zoveel leven in de graanmarkt is gekomen, kunnen we beter ons risico afdekken op de termijnmarkt. Daardoor kunnen we de afzetmogelijkheden uitbreiden", zegt Hooijman. "Wij zijn geen beursmakelaar, maar maken het makkelijker voor telers om te profiteren van de voordelen van de termijnmarkt. Hij kan instappen wanneer hij wil, zonder alle rompslomp eromheen. Hij hoeft alleen maar tarwe aan ons te leveren."

In praktijk betekent dit dat als een teler een mooie prijs voorbij ziet komen op de termijnmarkt, hij deze kan vastzetten voor een deel van zijn oogst.

Om te voorkomen dat graantelers meer verkopen dan ze kunnen aanbieden, adviseren Agrarische Unie en Agerland om maximaal 6 ton per hectare vooraf vast te leggen. "Het is een snoeiharde wereld en de teler heeft leveringsplicht bij een contract", waarschuwt Hooijman. "Vorig jaar hebben we nog meegemaakt dat akkerbouwers een halve graanoogst hadden. Telers moeten ook risico indekken."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan Z

    Dat forward contracting is hier in Canada al jaren gemeengoed. Echter toen ik afgelopen Februari mijn tarwe van oogst 2009 wilde verkopen, bleek dat ze de handel hadden stilgelegd omdat de contracten niet meer af te dekken waren met hedgefunds of iets dergelijks. Erg jammer want de laatste contracten waren getekend voor $ 8 per bushel wat $ 294 per ton is. In euro's plm E 200. Normaal ligt de prijs hier rond de $ 3,50 per Bu.
    Ik kon nog wel mijn soyabonen oogst 2008 verkopen voor $ 12,50 per bushel waar plm $ 8 normaal is. Inderdaad verkoop je niet meer dan plm 60 % van de verwachte opbrengst.

Of registreer je om te kunnen reageren.