Home

Achtergrond 199 x bekeken

Meer melken? Niks op tegen

Nieuw landbouwbeleid Fischer Boel pas geloofwaardig bij uitbreiding quotum.

Het is aangekondigd als een eenvoudige medische keuring van het EU-beleid. Commissaris Fischer Boel wilde slechts een ‘health check’ van wat haar voorganger Fischler in 2003 in gang zette. Maar zoals die Oostenrijker een drastische hervorming verkocht onder de naam ‘midterm review’, zo is ook deze Deense doordouwster niet vies van een forse operatie met een bescheiden naam.

De gevolgen van haar voorstel zijn ingrijpend. Veelal betekent het dat boeren meer moeten doen voor minder EU-geld en minder zekerheid. De modulatie, het inhouden van inkomenstoeslag, kan oplopen tot ruim 30 procent. De interventie, ooit hoeksteen van het Europese marktordeningsbeleid, wordt praktisch afgeschaft. Rondom akkerbouwpercelen moeten bufferzones komen om te voorkomen dat de natuur lijdt onder het wegvallen van de braaklegging.

Europa trekt zich terug als grote regulator van de agrarische sector. Vanwege de krapte aan grondstoffen is het een uitgelezen moment om dat nu door te zetten. Interventie is nu immers toch niet nodig, ingebruikname van braakgronden zal de productie verhogen. Dat is nodig ook, onder meer vanwege het door de commissaris fel verdedigde beleid voor biobrandstoffen.

Tegen dat licht is het onbegrijpelijk dat de Eurocommissaris de melkproductie maar mondjesmaat wil laten groeien: met 1 procent per jaar. Terecht is daar vanuit Nederland veel kritiek op. Uitgezonderd de melkveehoudersvakbond wil zo’n beetje iedereen het dubbele. En wat kan er op tegen zijn? Er is vraag, de quotering gaat er toch af op den duur, en de prijs is zo goed dat Nederlandse boeren afgelopen quotumjaar een ongekend hoge superheffing voor lief namen. Fischer Boel wil de landbouw meer aan de markt overlaten. Dan moet ze ook consequent zijn en de sector ruimte gunnen te voldoen aan de vraag. Als veehouders zo graag meer willen melken, laat hen dan ook meer melken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.