Home

Achtergrond 147 x bekeken

Kritiek op registratie kentekens rond Zwolle

De registratie van alle kentekens van auto's die een knooppunt bij Zwolle passeren, stuit op kritiek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

De privacywaakhond noemt het "in strijd met de wet om Jan en alleman te monitoren''. Een CBP-woordvoerder zei vandaag dat kentekens alleen vastgelegd mogen worden als daar een concrete aanleiding voor is. Hij reageerde op de aankondiging dat de politie de kentekens gaat registreren van alle auto's op het knooppunt bij Zwolle waar de A28 en de A50 elkaar kruisen.

De politie scant de kentekens en zet deze in een database. De gegevens worden vergeleken met de kentekens van bekende criminelen, lichtte een politiewoordvoerder woensdag toe. De opnamen mogen maximaal vier weken worden bewaard, maar zullen in de regel na drie dagen worden vernietigd.

Doel is de opsporing van criminelen die zich door de regio verplaatsen. "Het gaat niet om het vinden van verkeersovertreders of getuigen. Daar is het systeem echt niet voor bedoeld'', aldus de zegsman.

De camera's voor het systeem zijn inmiddels getest en de registratie kan dus meteen van start gaan. Eenzelfde registratiemethode wordt al toegepast in Groot-Brittannië, waar het systeem is gecombineerd met camera's op bedrijventerreinen. "Dat willen we hier ook. Dan kun je bijvoorbeeld ook inbrekers volgen. Je weet dan precies wanneer ze waar reden en dat kan de opsporing aanzienlijk helpen'', zegt de woordvoerder van de politie.

Het CBP is geen voorstander van het nieuwe systeem en werkt aan een richtsnoer voor dit soort kwesties, dat eind juni af moet zijn. Het CBP zou ervoor kunnen zorgen dat de systemen van de politie kunnen worden stilgelegd.

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) heeft de Tweede Kamer eerder dit jaar laten weten dat momenteel nog onvoldoende duidelijk is of het breed verzamelen en bewaren van kentekens mag binnen de bestaande wetten. De Raad van Hoofdcommissarissen brengt de gevolgen voor de privacy in kaart, waarna in de loop van het jaar een landelijk beleid volgt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.