Home

Achtergrond 200 x bekeken

Kritiek VBN op energiebeleid

Voorzitter Doeke Faber van sierteeltbrancheorganisatie VBN heeft zich vandaag op het jaarcongres uiterst kritisch uitgelaten over het energiebeleid van de regering.

"Zonder recht van teruglevering komen nieuwe tuinbouwlocaties in met name Noord-Nederland en het Westland in de problemen," aldus Faber.

Faber verklaarde dat het recht van teruglevering van energie aan het net de enige structurele oplossing biedt en ondernemers echt over de streep kan trekken. "Vergeet de tweede Maasvlakte, maak ruim baan voor het tweede gewas. Iedere euro die de regering steekt in centrale energievoorziening is een euro verloren voor de decentrale energielevering", aldus Faber, doelende op bijvoorbeeld zonne-energie op kasoppervlaktes en het gebruik van aardwarmte of WKK’s.

Faber ontkent dat de korte afschrijvingstermijn van kassystemen (ongeveer vijftien jaar) ten opzichte van eventuele woningen die kunnen worden beleverd (minimaal dertig jaar) een groot probleem vormt. "De korte afschrijvingstermijn bevordert juist versnelde innovatie."

Een ander voordeel van een decentrale aanpak is volgens hem diezelfde energiezekerheid die de overheid voorlopig weerhoudt van grootschalige investeringen.
Indien de overheid serieus naar een duurzamer Nederland wil, kan ze het beste een garantiefonds voor het halen van energie uit aardwarmte oprichten.
Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) beloofde de mogelijkheden te onderzoeken. Tevens verklaarde ze zich voorstander van meer betrokkenheid van de sierteelt in handelspolitieke kwesties, zoals WTO-overleg.

Of registreer je om te kunnen reageren.