Home

Achtergrond 318 x bekeken

Koren op de molen

Door de huidige problemen op de (wereld-)voedselmarkt meent LTO er een argument bij te hebben om te stoppen met het omzetten van landbouwgrond in natuur. Tot nu toe heeft de boerenorganisatie hiervoor weinig bijval gekregen.

Vorige week nog werd LTO in de Kamer weggehoond toen ze melding maakte van liefst 70.000 hectare landbouwgrond die op de nominatie zou staan om te worden ongeturnd in natuur. Nog geen week later komt er steun, nota bene van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
In opdracht van LNV heeft het LEI uitgezocht dat de Europese, en dus ook Nederlandse, landbouw hard nodig is om het groeiende aantal monden wereldwijd te voeden. Koren op de molen van LTO, dat naar verwachting dankbaar gebruik zal maken van het LEI-rapport.
Vraag is inmiddels wel waar het ministerie staat. Want met het verschijnen van het rapport gaat LNV onverdroten voort met allerlei projecten waarbij landbouwgrond wordt prijsgegeven aan water, bos en andere natuurelementen. Van een ministerie mag toch een heldere, eenduidige kijk op de problematiek worden verwacht. Nu lijkt het alsof de aloude scheiding der geesten tussen landbouw- en natuurambtenaren op het departement scherper is dan ooit. Of moeten we het zo zien: polderen aan de onderhandelingstafel, ontpolderen op het land?

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.