Home

Achtergrond 325 x bekeken

KeyGene wil fruitveredeling versnellen

Onderzoeksbedrijf KeyGene wil haar veredelingstechnologie uit de groenteteelt inzetten voor fruitveredeling.

Het bedrijf is daartoe in gesprek met een aantal buitenlandse veredelaars.

KeyGene heeft twintig jaar ervaring met de markertechnologie in de groenteteelt. De fruitsector maakt nog spaarzaam gebruik van die techniek, stelt manager marktontwikkeling Mark van Haaren. "De fruitteelt begint volwassen te worden met forse investeringen in veredelingsprogramma’s. Met de markertechniek kunnen we deze programma’s versnellen en kosten besparen."

KeyGene zoekt samenwerking met kleine en middelgrote veredelaars om de techniek in te zetten bij klassieke veredelingsprogramma's. Nederlandse partijen hebben zich niet aangediend. Met Inova Fruit had Van Haaren al wel contact, maar de veredelingsplannen van de sector kent Van Haaren niet. Inova Fruit heeft met Plant Research International en een aantal boomkwekers het veredelingsbedrijf Springquest opgericht. "We willen daar zeker mee in contact komen", stelt Van Haaren.

Ook Springquest heeft als doel de zoektocht naar ziekteresistente rassen te versnellen, met mogelijk juist nieuwe technieken als cisgene, het inbouwen van soorteigen genetische eigenschappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.