Home

Achtergrond 455 x bekeken 66 reacties

Kamerleden veroordelen uitrijden melk

Het weggooien van melk als actiemiddel voor een hogere melkprijs valt zeer slecht bij grote fracties in de Tweede Kamer.

De SP heeft er begrip voor. "Maatschappelijk onaanvaardbaar", zeggen de woordvoerders van CDA, PvdA en VVD in opvallende eensgezindheid over de acties. Dat boeren opkomen voor een betere melkprijs is hun goed recht, zeggen ze, maar het verspillen van zo’n belangrijk voedingsmiddel kan gewoon niet.

"Mét de melk gooien deze melkveehouders tegelijk hun maatschappelijk krediet weg", zegt Joop Atsma (CDA), die denkt dat dit tegen de boeren gaat werken. "Het weggooien van je eigen hoogwaardige voedingsproduct past niet bij deze actie", vindt zijn VVD-collega Janneke-Snijder Hazelhoff. "Laat ze de melk op eigen kosten verpoederen en naar Birma sturen", suggereert Harm Evert Waalkens, die zegt zich boos te maken over deze verspilling.

Met meer begrip reageert Hugo Polderman namens de SP. "Het is wel zonde van die melk, maar die actie geeft wel aan hoe ze balen van het loslaten van de quotering. Daar is de SP ook tegen. Deze melkveehouders geven een krachtig signaal af voor quotering en dat moeten wij als politici serieus nemen."

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jannie

  Bericht aan Geert, maar ook aan alle anderen die de boerenacties veroordelen.

  Ik ben boerin, en geloof maar dat "de boeren"echt hun melk wegrijden of gooien.
  Boeren verdienen een betere melkprijs, en dit is echt de enige manier om dit te bereiken. Of om in elk geval iets duidelijk te maken.

  Pas op met je onnozele geroep, want je weet echt niet waar je over praat.
  En een boer doet dit niet zomaar,
  reken maar dat dit echt pijn doet.
  En wij kunnen het hier weten!!!!!!!!

  Groet Jannie

 • no-profile-image

  ina van den berg

  een hele goede reactie van de sp
  ethisch niet verandwoord in 2001 werden er hier 200.000 gezonde dieren gedood dat is niet ethish verandwoord

 • no-profile-image

  Antoon

  ik kan me voorstellen dat deze actie bij de gewone burger niet echt zal leiden tot 'begrip voor de situatie van de boeren', wat mij toch (mede) het doel lijkt van deze actie

 • no-profile-image

  freek

  "Den Haag" ziet liever dat er goedkoop voedsel in de schappen ligt zodat de burger minder merkt van de belastingverhogingen. Het lijkt wel of ze bang zijn hun macht te verliezen. Bovendien moeten deze politicie zich eens een spiegel voorhouden, roepen dat er goed voedsel weggegooid wordt, maar tegelijkertiid offeren ze wel goede landbouwgronden op voor recreatie en natuur. Het debat over afschaffing van rode diesel geeft ook al niet het vertrouwen dat de politiek mee wil werken aan een lagere kostprijs. Het is te hopen dat andere sectoren ons voorbeeld gaan volgen.

 • no-profile-image

  Guus Janssen

  Een hoogwaardig product als melk niet verspillen, helemaal mee eens! maar niet zo politiek correct lullen en er dan ook gewoon voor betalen! Eeuwige hollandse gedoe, bij een enquete ja zeggen tegen hoogwaardig voedsel, maar 5 min. daarna de winkel inlopen en als een speer op de aanbiedingen af!!!!

 • no-profile-image

  fokke

  dat was zeker weten 100 % melk ik was er zelf bij tOen ze het in de mesttanken pompden

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Een paar dagen geleden deden Kabinet en Kamer een oproep om minder vlees en zuivel te eten. Door maar wat melk weg te laten lopen hebben boeren heel erg snel op deze wens ingespeeld..

 • no-profile-image

  Jeroen van Maanen

  Wie de melk heeft... Heeft de macht!
  Eindelijk is het besef er aan het komen dat we in barre tijden die macht eens moeten gebruiken

 • no-profile-image

  gert

  atsma,hadden die boeren nog zoveel maatschappelijk krediet ? hun land wordt tegenwoordig zo onteigend voor natuurdoeleinden en vruchtbare grond wordt onder water gezet,kerel wat vertel jij een onzin ,hoe rijm je dit met voedselschaarste ?

 • no-profile-image

  Antoon

  @Red Dear
  het probleem is dat een minimumprijs economisch gezien hetzelfde effect heeft als het invoeren van quotum. het enige verschil is, dat het instellen van een quotum veel goedkoper is. als de minimum prijs die jij noemt onder de prijs van de wereldmarkt ligt, zal europa constant in de buidel moeten tasten, om jullie de minimumprijs te betalen, en daarna het spul te verkopen op de wereldmarkt. of om alle poeder op te slaan, wat jaarlijks ook miljoenen al dan niet miljarden zou kosten.
  de boeren zullen gewoon moeten accepteren, dat het beroep boer tegenwoordig beter 'ondernemer' genoemd kan worden. In Nederland worden allerlei arbeidsintensive producties naar het buitenland verplaatst, omdat daar de kostprijs lager is, misschien moeten de boeren ook maar accepteren dat dat de realiteit is. nu zeggen die boeren dat de kwaliteit hier zo hoog is, enzovoorts, maar als dat echt zo belangrijk was, zou de consument bereid zijn meer voor de kwaliteit te betalen. dat is blijkbaar niet zo, dus is het eigenlijk een onbelangrijk argument in de discussie. het vervelende aan alle boeren is die terug willen naar een systeem met quotum of een minimumprijs(europa schermt zijn markt dus af in dat geval), is dat zij straks ook weer staan te zeuren, als de wereldmarkt prijs omhoog gaat, en de boeren hier, net zoals de canadese boeren een jaar terug, de boot missen, en weer minder betaald krijgen dan de wereldmarkt!

 • no-profile-image

  richard

  je zou de melk ook aan de varkens kunnen voeren . zakt de voerprijs ook nog, 2 voordelen .kom op boeren voor een betere opbrengstprijs

 • no-profile-image

  Jan

  Antoon ik weet dat je een aardige jongen bent, maar ook een (beetje) dom. Alles wat je schrijft heb je zelf niet beacht, maar getuigd van napraten van hoge politici industriebobos, economen, lto bestuurders en je vader. Al deze mensen hebben belangen (je vader niet). Zij praten vanuit die belangen. Om wat voorbeelden te geven. De industrie heeft baat bij lage grondstofprijzen want dan kunnen ze meer winst maken. De politiek heeft belang bij lage voedselprijzen, want dan kunnen ze lage inflatiecijfers presenteren en blijven de burgers/consumenten tevreden. De wetenschappers hebben belang bij geld voor hun onderzoek en zullen de geldschieters (overheid en bedrijfsleven) naar de mond praten en conclusie die hun geldverstrekkers niet welgevallig zijn onder in de la schuiven. Boven dien willen deze mensen meestal ook de mooie baantjes en dan is het verstandig om je niet kritisch uit te laten over deze heren, want dan is de kans op zo'n baantje verkeken. Dat jij dat nog niet begrijpt kan ik heel goed begrijpen, want jij hebt dat nog nooit aan de lijve ondervonden.
  Dat ontslaat je niet van de plicht om kritisch te kijken wat deze beweren en wat daar in de praktijk van wordt waargemaakt. Voorbeeld: Als Verburgh en de LTO en de zuivelindustie in januari quotum verruiming willen omdat er een tekort aan melk op de markt zou zijn en in mei de prijzen 25 % gedaalt zij hebben ze gelogen en kom ik tot de conclusie dat ze andere belangen hebben dan de boeren. Ze willen dus geen goede melkprijs voor de boeren. Ze willen zoals jij als schrijft marktaandeel en dat marktaandeel willen ze ten koste van de boeren bereiken. Immers met hoge prijzen is het moeilijker een groter markt aandeel te halen dan met lage prijzen. De boeren hebben maar 1 belang nl. een kostendekkende melkprijs. En dat belang wordt bdoor de LTO, de zuivelcooperaties en de politiek met voeten getreden. Het zijn gewoon verraders van de boeren Antoon, verraders van de boeren. Hopelijhk ga je dat nog een keer inzien.

 • no-profile-image

  Jan

  Nu merkt de overheid tenminste wel eens wat de macht van de melkveehouders is. het zijn wel de producenten van dat belangrijke voedingsmiddel, en kunnen er mee doen wat ze willen, als er niet betaald wordt voor het product. mooi dat het een belangrijk voedingsmiddel wordt genoemd, misschien dat het dan ook van invloed is op het wegpesten van boeren in Nederland. komen ze er toch achter dat ze niet zonder boeren kunnen in Nederland

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  Vergeef me ik weet niet meer exact waar, maar ergens op deze site werd geopperd dat "de boeren de melk dan maar gratis moesten gaan uitdelen aan de consument" als een vorm van actiemiddel.
  Hoezo??? De boer geeft al jaren de melk voor (bijna) niks weg, dat heeft de boer tot op heden nog nooit iets opgeleverd. Geen credits en ook geen respect.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dat er melk weg wordt gegooid geeft aan dat het de boeren de lage prijzen wel heel erg zat zijn, jammer dat dat signaal niet overkomt in Den Haag

 • no-profile-image

  Red Dear

  Bravo Jan, Mastenbroek, een hele goede analyse.
  Je moet je werkelijk gaan afvragen of we met een zeer links kabinet niet beter af zijn.
  CDA, CU(was mijn partij) zijn zo big brother geworden dat ik angst voor ze krijg... onder het mom als je niets te verbergen hebt... kan je niets gebeuren...
  O nee? Puttense moordzaak, mensen die zomaar opgepakt worden, arrestatieteams die kinderen ophalen, flitsers 20 m voor de grens richting Duitsland... alle grensverkeer gefilmd, A 28 Zwolle... Het is heidens!!! Ik zal bidden dat God deze dwazen incl Rouvoet naar huis stuurt... Ze zijn in mijn ogen ergen dan de Stasi aan het worden...
  Terug bij de boer... ze hebben jullie al geheel in beeld en jullie mogen slaafs hard werken tegen een slecht loon en veel risico.

 • no-profile-image

  dinges

  Lijkt me ideaal een minimum melkprijs. Altijd kostendekkend produceren en in goede jaren flink winst maken. Als dit gebeurd zet ik na de afschaffing van het quotum de aardappelschuur vol koeien. altijdt prijs

 • no-profile-image

  geen kaas en melk meer ??

  Inderdaad Richard uit de grensstreek. Maar koeieboeren denken alleen maar aan hun zelf. Ze laten de melk liever weglopen dan iemand anders te helpen blijkbaar. Verpoederen (in eigen beheer) of aan de varkens voeren zou alleen nog meer respect opleveren, maar ja......gemiste kans

 • no-profile-image

  Pietje

  Het wordt hoog tijd dat de melkveehouders samen erachter staan dat ze voor niks werken, een melkprijs van 43 cent is het minimaal vereiste voor een toekomstige bestaan. No farmers no food wordt altijd geroepen, hier moet de burger ook een kleine bijdrage aan leveren (43 cent!)
  Hopelijk worden nu ook de melkfabrieken wakker, hiervoor is het net zo belangrijk!

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Vreemd dat de typische boerenpartijen (cda. en vvd.)nu ff niet aan hun stemmende melkboeren denken!
  Geen grotere verspillers dan juist deze lieden in het Haagse.
  Misschien een goed idee om bij de eerstvolgende
  (europarlement) verkiezing ook ff niet aan bovengenoemde partijen te denken.
  Laat je niet met een kluitje in het riet sturen actieboys
  ITS NOW OR NEVER!!!

 • no-profile-image

  willem kroft

  Wordt de burger er eens aan herinnert waar het eten vandaan komt

 • no-profile-image

  Piet

  Juist Jan, ik geloof ook dat we onze buurman weg moeten concurreren. Hoe pijnlijk dat ook is. Hopelijk gebeurd dit zoveel mogelijk door natuurlijk verloop, ondanks dat dat ook pijnlijk kan zijn. Onlangs hebben mijn ouders een bedrijf overgenomen. Dit betekend dus weer een ondernemer minder in Friesland. Gelukkig was de eigenaar van dit bedrijf gepensioneerd en hadden zijn zonen geen interesse. Wij waren schaalvergroting nodig wegens risicospreiding en inkoopvoordeel. Ik kan me ook irriteren aan een grote marktmacht zoals Jan van Drie. Dit is echter een gegeven, hij zijn plaats eerlijk bereikt maar door hard te werken en te ondernemen kun je jezelf meer vrijheid geven. Daar hoort schaalvergroting bij. Maar als ik in Oost-Duitsland zie hoe sommige veehouders daar ondernemen wordt ik niet jaloers op melkveehouders.

 • no-profile-image

  c

  hoe durven ze nou over marktwerking te praten bij een gequoteerd product. de boeren moeten al productie rechten (duur) kopen om vervolgens nog zeker voor de markt te melken nee gewoon netjes minimaal de kostprijs want overschot is er niet

 • no-profile-image

  anoniem

  De SP (Hugo Polderman) weet ook niet waar hij het over heeft. De quotering is niet het onderwerp van die actie.

 • no-profile-image

  Agnes Goselink

  Hoezo "etisch onverantwoord"?Het graan mag wel in de mestvergister.....???? En bij de toegangscontrole voor een festival moeten de meegebrachte appels, brood en fris meteen de vuilnisemmer in...???
  Wat wil de politiek eigenlijk:
  Het melkquotum eraf en de melkprijs nog lager. zodat melkveehouders nog meer uren moeten werken. ?? Onmogelijk... hij moet ook nog even slapen!

 • no-profile-image

  .

  Antoon heb je een kantoor baan bij een melkfabriek? Jij reageert zo vaak! Bijna ieder kwartier! En dan van de mening van geen actie want het zou de melkprijs omhoog kunnen drijven en als melkfabriek kan ik dat niet hebben!

 • no-profile-image

  rene

  laat die politici maar is gaan werken voor het uurloon wat wij verdienen
  nee zelf zullen ze nooit eens iets inleveren op hun salaris
  de aktie heeft mijn steun en het cda kan de pot op
  ik ben geen loonslaaf
  43 cent is de kostprijs en dat is eerlijk

 • no-profile-image

  Dekker

  jammer dat het zo ver moet komen dat we de melk weg moeten gooien, de politiek werk helaas niet mee. alleen door de melk een week of langer weg te laten lopen moet er eens een einde komen aan al de prijsdalingen. terwijl de kosten van krachtvoer en diesel de pan ui zijn gerezen, en de politiek maar mooi belasting ontvangen!

 • no-profile-image

  de

  hoezo hoowaardig product,4,4%vet,3,5% eiwit!!!

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  @ Geert, Overijssel
  Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten???
  Vanwaar dat wantrouwen? Als je tank vol is en je geen melk wilt leveren ivm deze actie dan maakt het voor de boer toch niet uit of je het in de mestput laat lopen of in de mesttank over het land verspreidt?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Antoon. Laat me beginnen bij je laatste opmerking dat het aantal makelaars de laatste 10 jaar zich verdrievoudigd heeft. Dit geeft aan dat de agrarische sector voor deze beroepsgroep een lucratieve sector is. Dan jouw opmerking dat nu verlies geleden wordt door overaanbod. Misschien mag je stellen dat de winstmarge nu onder druk staat door de daling van de quotumprijs en niet door de toename van het makelaarsaanbod. Zoals ook jij weet is in de handel de winst/provisie gerelateerd aan de omzet. Er zijn dus twee groepen die belang hebben bij een hoge melkprijs. De eerste is de melkveehouder vanwege de financieringslasten vaak door aangekocht quotum en de tweede groep zijn de makelaars. Er is ook een verschil, en dat is de hoogte van de melkquotumprijs.
  Nu de melkprijs daalt hebben beide groepen een probleem; de eerste krijgt de financieringslasten niet opgebracht en de tweede ziet zijn winst verdampen.
  Het gaat me echter sec om het belang van de veehouder, en dus moet een cirkel doorbroken worden om deze kostprijsverhogende quotumlasten te minimaliseren. De melkveehouder wil schaalvergroting om zijn kosten uit te smeren over meer liters en heeft dus productieruimte nodig. Echter, dit is vanwege de quotumlasten kostprijsverhogend. En de Europese Ministerraad wil inspelen op de ontwikkelingen op de wereldmarkt. Enkele landen zoals Duitsland en Oostenrijk willen een melkfonds ter ondersteuning steun voor een zwakke groep melkveehouders.
  Misschien is er een oplossing om iedereen tevreden te stellen.
  Maak Europese verhandelbaarheid van melkquotum tussen lidstaten, máár koppel hieraan een melkfonds vast. Als een melkveehouder in een andere lidstaat quotum koopt kan dit alleen als hij bovenop de aankoopprijs bv. 10,20 of 30%% extra dient te betalen wat in een melkfonds in deze lidstaat terecht komt. Op deze manier creëer je produktieruimte voor ondernemers in landen met een van oorsprong hoge quotumprijs zonder dat zijn kostprijs gigantisch stijgt. Het zijn met name deze landen waar geproduceerd kan worden tegen lage kosten als ze niet worden belemmerd door quotumkosten. Vervolgens krijgen lidstaten waar een lagere quotumprijs geldt extra geld in het laatje wat ze kunnen inzetten voor herstructurering van de nationale landbouw. De europese unie is blij omdat deze (op termijn noodzakelijke) herstructurering in principe door melkveehouders en niet met europees belastinggeld wordt betaald. Op deze manier creëer je een zachte landing voor de overblijvende melkveehouders die na 2015 misschien de strijd met de wereldmarkt moeten aangaan en zo de mogelijkheid krijgen zich voor te bereiden zonder dat de kostprijs door luchthandel hun de das om doet. En diegenen in europa welke willen stoppen krijgen allen een vergelijkbare vergoeding. Waarom zou een Nederlandse of Belgische melkveehouder die zijn bedrijf beëindigd in rijkdom kunnen leven en anderen die noodgedwongen uit de melkveehouderij in armoede verder moeten?
  En door deze globalisering kan met een lagere melkprijs, vanwege kostprijsvoordeel o.a. door lagere quotumlasten, genoeg marge worden behaald om als blijvend europees ondernemer de slagkracht met de wereldmarkt aan te kunnen. En na deze herstructurering kan altijd nog bezien worden was wijs is na 2015. Een ding is wel, je hebt dan een gezonde europese melkveehouderij die is voorbereid op eventuele ontwikkelingen.
  Tja, en de makelaars moeten maar iets nieuws zoeken.
  De termijnmarkt misschien?

 • no-profile-image

  freek

  @ frank post; wettelijk gezien mag de melk niet aan derden worden geleverd. Dar is een overtreding van de supperheffing, maar het idee op zich is wel sympathiek.

 • no-profile-image

  marco

  Waalkens heeft over verspilling.
  Als de tweede kamer nu het eens een keer zaken behandelen die er echt toe doen.Dan zouden die vergaderingen met de helft gekort worden.
  Hier wordt maar eens aangetoond dat politici leven bij de waan van de dag.

 • no-profile-image

  Piet

  Waarom mag een melkveehouder zijn melk niet weg laten lopen? De bussen mogen wel staken, en geen kamerlid die zich erover uitspreekt. Dat is toch ook verspilling van een hoogwaardig product als arbeid. En het om zeep helpen van milieuvriendelijk vervoer. Laat die buschauffeurs maar op eigen kosten naar Birma vliegen en daar de handen uit de mouwen steken. Dat zegt toch ook niemand. Dom geklets dus van Harm E. Waalkens. We leven in een vrij land, en als je daar wilt verspillen, is dat je goed recht. Zo lang je er maar niemand schade mee toebrengt. En dat doen buschauffeurs meer dan boeren. Boeren vernietigen hun eigen producten, en hebben daar voorlopig vooral zichzelf mee. Dus kamer, wees gerust, dit houd vanzelf weer op.

 • no-profile-image

  Piet

  Ik ben ik wel met Antoon eens. Maar misschien moet ik me ook maar gedeisd houden als kalverboer(=gebaat bij lage melkprijs, en betaald geen bal voor de kalveren), student(=naief), stageloper bij een veevoerfabriek(=uitmelker), bedrijfskundige(=verrader van de boeren). Ik discuseer niet, ik wacht wel af wat er gebeurd.

 • no-profile-image

  Jan

  Hallo Piet, Wat voor de melkveehouders geldt geld ook voor de kalverhouders een kostendekkende vleesprijs. Als student hoef je niet naief te zijn, Je moet kritisch zijn op wat ze je leren in plaats alles wat je verteld wordt voor zoete koek te slikken. Ook een veevoerleverancier heeft recht op een kostendekkende prijs. Als alle bedrijfskundigen eerlijk advies zouden geven, (laat je niet uitbuiten door de zuivelindustrie en de politiek) dan zou ik groot respect voor ze hebben. Helaas emmeren ze alleen maar over kostprijs verlagen, groter groeien, efficienter werken. Al deze maatregelen komen er op neer dat de boeren aansporen om meer te investeren, harder te werken voor minder geld en je buurman kapot concureren. Want er blijven altijd 50% van de boeren die minder verdienen dan gemiddeld. Er blijven altijd 75 % boeren die niet bij de beste 25 % behoren. En in principe hebben die volgens het vrije marktdenken geen bestaansrecht. Ik moet mijn buurman kapotmaken of mijn buurman moet mij kapot concureren. Maar ik wil dat ik samen met mijn buurman kan blijven boeren (op 2 aparte bedrijven wel te verstaan).

 • no-profile-image

  DJ

  De spijker op z'n kop Red Deer. Neelie Kroes heeft nog een hoop werk te doen in Europa.

 • no-profile-image

  onderneem-STER

 • no-profile-image

  c

  het valt ze zwaar zeker omdat ze dit nooit hadden gedacht van de boeren. nou anno 2008 gaan de boeren eindelijk eens denken net als alle andere ondernemers in andere bedrijfstakken en leveren gewoon niet, doorzetten boeren!!!goeie actie en politiek de schuldige hieraan is niet de boer maar jullie!!! stelletje burocraten

 • no-profile-image

  Harm

  Wat ik nu beetje mis in de discussie is een beetje dankbaarheid over de hoge melkprijs van een paar maand geleden. Toen zag je in 1 x dat we als boeren dat geld gewoon nodig hadden om de boel weer beetje te reorganiseren en dan is het goed dat we er van doordrongen zijn dat we niet terug willen naar het niveau van vorig voorjaar met 27 ct. Ik vind het dan jammer dat de lto daar wel weer naar toe wil hoop dan ook dat de stakers zometeen hogere prijs krijgen en dat mensen zoals siem-jan schenk gewoon 30 ct krijgen uitbetaald dat is ook gewoon een vorm van marktwerking zij hebben zo'n lage kostprijs dat ze daar gewoon van kunnen leven mogen ze vrolijk doen maar de boeren die gewoon hun hele inkomen uit het bedrijf halen moeten zorgen dat ze contracten krijgen over de melkprijs. Ik sta wel achter deze acties maar vind het wel jammer dat van de acties met melk over het land uitrijden wordt op deze manier volgens mij niet positief promoot volgens mij ga desnoods wat uitdelen voor supermarkten raak je natuurlijk niet alles kwijt omdat maar klein deel naar de consumptiemelk gaat en grootste deel in andere producten en vermeld in kleine letters dat je de rest in de put laat lopen maar zet dat niet in grote letters in het nieuws

 • no-profile-image

  Dirk

  Niet gratis weggeven, maar tegen de prijs die voor een boer acceptabel is.
  Dus ongeveer 55 cent per liter, omgerekend naar de juiste vetpercentages dus eigenlijk nog veel hoger.
  Pas dan zal de consument gaan zien wat er onderweg blijt hangen.
  Weggooien is doodzonde, maar het kwaad is al geschied, heel dom.Zo snel mogelijk van actiemiddel veranderen, het gaat niet om de consument maar om de supermarkt, die moet je raken.
  Die gaan rustig de prijzen opvoeren en hun marges verhogen.

 • no-profile-image

  Harm

  Antoon khoop voor jou dat je even de moeite wilt nemen om de melkprijzen wereldwijd te volgen kijk even op veeteeltforum.nl en kijk wat ze nu nog in canada betaalt krijgen en wat ze daar een jaar geleden kregen zeker meer als wij en hoe hoog is de wereldmarktprijs eigenlijk geweest? kdenk niet hoger dan 30 ct mar spotmarkt is bijna 60 ct geweest maar dat wordt vaak door elkaar gehaald, dus kun je je als boer afvragen of je voor wereldmarktprijs wilt produceren misschien zeg je als ondernemer dan wel dat je liever een quotum hebt mar goed economen willen natuurlijk graag kijken of hun voorspellingen uitkomen en ja als er dan een paar boeren kapot gaan is dan jammer maar dan zullen jullie je ongelijk toch nog niet toegeven mar kun je weer een nieuwe studie opstarten van hoe het prijsdal overleeft kan worden en weer kan verdwijnen hebben jullie ook weer werk. Boeren hebben liever nu wat meer voor de melk dan dat ze een speelobject voor economen enz zijn.

 • no-profile-image

  Antoon

  @., .
  volgens mij zegt het CDA alleen maar dat zij denken dat de burger op deze manier niet echt toe zal komen aan de wensen van de boeren. er staat nergens dat de CDA vind dat de boeren onterrecht klagen, of iets in die strekking. alleen is dit niet de goede manier om je statement te maken. want het komt verkeerd over!

 • no-profile-image

  Bloemenboer

  Nog een zeker in zwaar weer de glastuinbouw en Wouter Bos lacht zich dood met de extra aardgas baten
  Stop met stoken komend stook seizoen ,Mijn kas kan beter leeg liggen kost het tenminste niks

 • no-profile-image

  van Coevorden

  @Haras Mormolus", Voerendaal.
  Denk je nou echt dat die kleine prutsboer met zijn kleine gemengde bedrijf goed met zijn Vee omgaat? Ik denk dat dit jou dierenpartij gemaakte droombeeld is.
  En "grote bedrijven die zich dikwijls maar heel weinig met echt boeren bezighouden"...pfffff. Wat bedoel je precies, die grote oostblok-bedrijven die onze productie overnemen doordat de boeren hier kapotgemaakt worden?
  En ik weet niet wat jij voor werk doet maar gaat het daar ook nog steeds als 50 jaar geleden?

 • no-profile-image

  "Haras Mormolus"

  Ondanks, dat ik een consument ben, met een beurs van uienleer, waardoor de tranen in je ogen springen wanneer je er in kijkt, vind ik, dat de melk erg goedkoop is. Ik snap niet hoet dat kan. En dat geldt voor meer producten.
  Ik haal iedere week een volle doos, die meer dan tien pakken bevat bij prijsbreker: de ALDI.
  Van het boerenbedrijf weet maar heel weinig.
  Wat ik mij daar nog van herinner, is dat Mansholt ooit de zaak heeft verpest voor, vooral de kleine boeren.
  Zij lijfspreuk die er werd ingeramd was:
  De bedrijven moeten groter, winstgevender en mechanischer worden.
  Kleine boeren waren als ik het goed heb, bij hem en zijn meelopers, niet in tel.
  Maar grote bedrijven, bedrijven die zich dikwijls maar heel weinig met echt boeren bezig hielden, die krgen vette subsidies. En de kleintjes, die werden kapot geconcurreerd en konden door een oneerlijke verdeling, veelal niet overleven.
  Mansholt was met stompzinnige economen, te dom, om te beseffen, hoe en waarom, de kleintjes erg belangrijk waren. En dat zijn ze nog steeds!
  Zo'n geweldige schaalvergroting, die was helemaal niet nodig geweest.
  Want verhoudingsgewijs, heeft menige grote boer, tegenwoordig maar een inkomen, dat vergelijkbaar is, als ooit dat als een van de kleinen van voorheen.
  En hij komt zowat om in vaak opgedrongen schulden.
  Men had om allerhande redenen, de kleine boeren en het kleine boeren beter kunnen stimuleren en ondersteunen dan grote bedrijven.
  Dan had men geen last gehad van melkoverschotten, boterbergen en stapels bedorven vlees.
  Ik ben van mening, dat wij in ons land geen landbouw en veeteelt moeten bedrijven voor de export, maar met kleine uitzonderingen, gewoon en vooral voor zelfvoorziening.
  Die grote op kapitalistische leest geschoeide bedrijven die vaak op dieronvriendelijke wijze grote massa's kippen, varkens en ander vee houden, die kan men beter dan de kleintjes, de nek omdraaien. Die moet men maar verbieden.
  Weg dus, met de varkensflats en legbatterijen. Dan kunnen wij eerlijke en goede producten kopen. En die mogen gerust wat meer kosten.
  Wie dieren houdt, die zal ook eigen (of gepacht) land moeten hebben, waarop hij zijn mest kwijt kan. En het aantal dieren dat hij dan kan houden, dat is dan beperkt. En hij moet het liefst, een gemengd bedrijf hebben.
  Een kippen- of varkenshouder zonder land, is vergelijkbaar met een koning zonder land, die dwangmatig bij ons zijn hand ophoud om in weelde en poeha te kunnen leven.
  Dergelijke bedrijven zijn economische parasieten. Die kan men in het belang van echte agrariers, ons landschap , het land, de mensen en de natuur, het beste elemineren.
  Ik strijk nu veel mensen tegen de haren in. Maar die kunen de waarheid niet verdragen.
  Wat mij betreft, mogen de boeren hun melk gerust op hun land laten weglopen, en hun poot stijf houden, totdat zij zelf de economische macht over hun producten hebben verworven en zodoende fabrikanten e.d naar hun pijpen kunnen laten dansen!
  Tot slot: Een kleine boeer met een gemengd bedrijf, die heeft veel respect en gevoel voor zijn dieren
  Hij heeft dikwijls zelfs het besef, dat zijn dieren net als hij, ook een ziel hebben.
  Dat ontbrakbij Mansholt en het ontbreekt in de meeste grote bedrijven.

  Haras.

 • no-profile-image

  Antoon

  @anoniem
  misschien moet de DDB dan eens nadenken over haar manier van actievoeren. ik vind het zeer onduidelijk wat de DDB wil. het enige dat ik op haar site wijs kan worden is dat ze een bodemprijs in de markt willen, maar of dit haalbaar is, waarom ze dit willen, of wat andere opties voor hen zijn? inhoudelijk lijkt de DDB net zo veel voor te stellen als 'Trots op Nederland'

 • no-profile-image

  DJ

  Als de politiek deze acties niet gepast vindt, wat moeten wij als melkveehouders dan wel doen? WE KUNNEN NIETS ANDERS DOEN! We zouden weer met de pet in de hand naar de retail en de zuivelfabrieken gaan om een hogere melkprijs te vragen. Dat resultaat was tot nu toe nul. Ook zouden we met alle tractoren heel Nederland voor onbepaalde tijd kunnen plat gooien. Dat vind ik maatschappelijk niet verantwoord. De suggestie om de melk te verpoederen en naar Birma te sturen? Prima! Zeg maar hoe, mijnheer Waalkens! Een kostendekkende melkprijs van minimaal 43 ct/liter: dat zou iedereen normaal moeten vinden.

 • no-profile-image

  Frank Post

  Weggooien van melk is onverantwoord. Slecht voor ons imago en voor het milieu. Als je de melk niet wilt leveren (dat recht mag je van mij gerust nemen) Geef het dan weg aan de/een varkensboer. Dan word het niet verspild en is het toch van de zuivel markt.

 • no-profile-image

  Red Dear

  Ik begrijp uit sommige reacties dat er nog steeds uitgegaan wordt van een volledig transparante zogenaamde vrije handel. Nou, die sprookjes heb ik af en toe gedeeltelijk geloofd. Het bestaat niet. Het draait om macht en machtsverhoudingen al dan niet gekoppeld aan corruptie. Kartelvorming, afdreiging en noem maar op. Neem de kalkoenprijs in Italie, is in het binnenland altijd hoog??? En zo kun je vele voorbeelden noemen. Nee, ik ben niet voor quotering maar wel voor gelijkwaardige spelregels. En die zijn er niet.
  Het is zeker geen simpel onderwerp maar ik ben wel van mening dat de EU haar boeren die dag en nacht klaarstaan om de mensen van voedsel te voorzien gewoon een garantieprijs moeten ontvangen zodat ze een correcte vergoeding voor hun geinvesteerd(al dan niet geleend) kapitaal en een fatsoenlijk gezinsinkomen hebben.
  Dat velen nu een nieuw tv toestel kunnen kopen is o.a. te danken aan de lage voedselprijzen.
  Dus boeren, goed dat jullie opkomen voor je belangen en laat die Koenders jullie maar eens een extra geven ipv dat aan corrupte regimes en of fraaie hobbyclubs...weg te schijten.
  Het is tijd voor een fundamentele discussie en ik denk dat 99% van de boeren het met mij eens is.

 • no-profile-image

  Laurent

  De politici weten er geen raad mee dat heel wat melkveehouders-met-karakter de (weinige) middelen die ze ter beschikking hebben effectief gebruiken om hun belangen te verdedigen.

  Politici die menen dat het onfatsoenlijk is om zo'n hoogwaardig basisproduct als melk weg te smijten hebben groot gelijk. Die politici kunnen best hun respect tonen voor het product door er werk van te maken om de melkveehouders op zijn minst een kostendekkende melkprijs te garanderen.

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  Dames/Heren politici: Wat een enig voorstel van de heer Waalkens. Met een beetje aanpassing zou het best kunnen: U allen koopt samen deze melk voor een goede prijs op van de boeren en laten het op uw eigen kosten, dus niet op kosten van de staat, verpulveren en naar Brima sturen. Kijk politici hebben namelijk wat meer centjes in de portemonnaie een ook zeeën van tijd. Nou leuker kan ik het niet maken zou ik willen zeggen.

 • no-profile-image

  Antoon

  @Harm, Punthorst
  op het moment dat het quotum werd ingevoerd, had europa als werelddeel 55% van de melkproductie in handen, op dit moment is het 40%. hoe dat kan? omdat europa niet heeft kunnen groeien, door de beperkingen van het quotum. als er straks over 30 jaar 9 miljard monden gevoed moeten worden, zullen de boeren toch echt nodig zijn, dus ergens in de tussenliggende tijd zal de melkprijs omhoog gaan, en als wij dan nogsteeds onze groei tegenhouden, zullen uiteindelijk de anderen(amerika, australië, nieuw zeeland) lachend (met groot gegroeide bedrijven) de dikke winsten binnenpakken. verder kan je gewoon niet om de wereldmarkt heen. als wij hier in Nederland een minimumprijs instellen van 50 cent, wie gaat de fabriek dan tegenhouden die zijn melk voor 40 cent uit Amerika haalt?
  Als het aanbod echt structureel te hoog is, moet je misschien ook maar accepteren dat er een boel boeren kapot gaan, maar ik kan niet zien waarom deze wet voor alle markten mag gelden, behalve voor de zuivelmarkt. lees de stentor van vandaag, het aantal makelaars is de afgelopen 10 jaar 3x zo groot geworden, nu draait een groot deel verlies, omdat het aanbod te groot is, en gaat eenderde tot de helft waarschijnlijk de komende tijd over de kop. zo gaat dat in de wereld van tegenwoordig, en daartegen protesteren is protesteren tegen de waarheid!

 • no-profile-image

  gert

  janneke snijder,hoogwaardige landbouwgrond wordt tegenwoordig zo onteigend voor natuurdoeleinden,kijk maar naar de blauwe stad en de wieringermeer,jullie als politici huilen nu krokodillentranen,jullie hebben nu geen recht van spreken

 • no-profile-image

  Marco

  Kunnen de politici ook dan even uitleggen Hoe zo'n hoogwaardig product zo weinig waard is????
  Waarom staat een liter water voor 50cent en Het Hoogwaardige product MELK voor 42 cent in de schappen.

 • no-profile-image

  realist

  Dinges slaat de spijker op z'n kop.
  Geen risico en toch geld verdienen bestaat niet.

 • no-profile-image

  Diana

  Uw Hoogheden De leden van de Tweede Kamer- praat niet over zaken waar Je geen verstaand van hebt.
  Jullie beslissingen over iemands anders portemonee zijn niet op z'n plaats.En Jullie zijn ook nog vergeten dat Jullie ook door boeren zijn gekozen dus... netjes met ons omgaan.En niet praten dat we met de wereldmarkt moeten gaan concureren,want dat doen Jullie met Jullie dikke salarissen en bonussen en vacantiegelden en heel,veeel vrije tijd niet. Gaat u maaar in uw vrije tijd naar de ontwikkeling land(niet in Landrover en luxe hotel) om de plaatselijke boer te helpen.Hij hoeft geen advieseur voor E100 ,- p.u te betalen,wij wel.Kijk maar naar de salarissen van alle mensen die om de landbouw heen werken.Allemaaal dikke salarissen en ons laten werken voor nopies.Basta.
  Eerst voor eigen volk zorgen en dan verstaan we de boeren ook.

 • no-profile-image

  A.Ruijter

  De kamerleden moeten natuurlijk wel begrijpen dat quotering destijds om 2 redenen ingevoerd is:
  a. beheersing van het melkaanbod.
  b. garantie voor een goede melkprijs.

  Beide zijn nu onderhevig aan politieke belangen omdat de consumentenprijs oploopt en dit de economie niet ten goede komt.
  In plaats van deze actie te veroordelen zouden dezelfde politici eens bij zichzelf te rade moeten gaan wie hier schuldig is.
  De melkveehouders kunnen niet anders omdat omdat krachtvoer-( lees:graan)prijzen in een jaar tijd met 82% gestegen zijn, naast alle andere verhogingen zoals kunstmest, e.d.
  Politici hou eens op om met de vinger altijd naar een ander te wijzen want er wijzen er in dit geval minimaal 3 vingers terug.

 • no-profile-image

  voorzichtige melkboer

  de melkprijzen zijn zeer goed, de melk wordt naar behoren betaald , het zijn alleen die bedrijfsleiders die met de bedrijfstoeslag en als de melk effe een beetje meer opbrengt, trekkertjes kopen en onbezonnen aankopen doen. Natuurlijk hebben zij een tehogen kostprijs voor hun melk. Ze zouden beter moeten nadenken voor ze onverantwoorde uitgave doen. Nu janken dat ze niet rond komen,,, zeer zwak.

 • no-profile-image

  A.Flapper

  Dat is nou net wat de melkfabrieken niet willen, melk verpoederen voor Birma.
  De melkfabrieken willen de boeren niet helpen om een hogere melkprijs te realiseren. De directeuren en werknemers in de zuivel hebben een goed salaris
  De boeren moeten voor een zeer laag uur tarief werken, dat is niet eerlijk
  Als de werknemer voor dit uurtarief moest werken gaat hij direct staken.
  Als je onder de kostprijs moet werken dat hou je niet lang vol, je bedrijf gaat naar de knoppen, het landschap verpauperd als er geen boeren meer zijn.
  Als de boeren ophouden , waar halen wij dan ons voedsel vandaan, denk aan de eisen voor voedsel die aan ons gesteld worden en die buiten de EU niet gelden.
  Dat is zeer schadelijk voor de gezondheid van de mensen.
  De nederlandse burger betaalt nog steeds zeer weining voor zijn voedselpakket
  Praten helpt niet met de fabrieken dit is al lang gebeurt, meer dan een jaar is onze bond daar mee bezig.

 • no-profile-image

  geert

  Wie gelooft dan dat het werkelijk melk is wat uitgereden wordt? Water met een klein beetje kleurstof lijkt ook op melk. Immers als je melk dan een kostprijs heeft van 43 cent dan ga je het toch niet met een mestverspreider uitrijden! Integendeel dan staat je toch het water tot aan de lippen en dan moet je geld beuren. Aan de aanvoercijfers van de fabrieken zullen we straks wel zien of het melk was!! DDB zorg dat je geloofwaardig blijft

 • no-profile-image

  aardappelteler

  Verdorie Dinges, je hebt gelijk. Ik ga ook aardappelen telen. Opbrengst als veevoer is nu altijd kostendekkend produceren met de gigantisch gestegen voerprijzen. En als er een goed aardappeljaar komt verkoop ik ze met dikke winst. Altijd prijs, bedankt voor de tip!

 • no-profile-image

  onderneem-ster

  Respect? Daar maakt de doorsnee consument zich helemaal niet druk om, die wil maar 1 ding en dat is melk over de cornflakes en kaas op hun brood.

 • no-profile-image

  Antoon

  @., .
  nee helaas, (nog) niet. ik ben een eindexamenkandidaat met interesse voor een combinatie van twee richtigen, namelijk de landbouw en de economie. en laten dat nu precies de onderwerpen zijn die in dit geval naar voren komen. alle stijgingen van de melkprijzen die er door deze acties eventueel zouden kunnen komen, zouden aan de andere kant net zo hard snijden. als je nu kunstmatig de prijs hoger gaat maken dan de norm van de markt, zal de prijs tijdelijk hoger zijn, maar daarna nog harder kelderen. De nederlandse boeren moeten misschien gewoon accepteren dat het melkquotum eraf gaat. wat een goede zaak is, want het melkquotum heeft er voor gezorgt dat de groei van de europese melkveehouderij ver achter is gebleven met die van (bijvoorbeeld) nieuw zeeland en amerika. hoe langer we doorgaan met het quotumstelsel, hoe groter onze achterstand wordt op die landen, waardoor we wanneer de melkprijzen (met de stijgende wereldbevolking) echt hoog worden, wij geen vinger in de pap meer hebben te roeren omdat we altijd zo nodig ons aanbod kunstmatig laag wilden houden. (en zo de prijs kunstmatig hoog).

 • no-profile-image

  .

  Dat ook de cda dat zegt snap ik niet. Kijk hoe ze in Duitsland reageren. Die zijn wel positief! Kun je ook zien voor wie ze staan. Niet voor de boeren in ieder geval! Voor mij staat in ieder geval één ding vast, wat heb ik aan krediet als ik geen bedrijf meer heb!!!

 • no-profile-image

  gert

  waarom houden die kamerleden wel hun mond over de busstakingen,dit treft toch ook de consument,ze zijn wel selectief bezig

Laad alle reacties (62)

Of registreer je om te kunnen reageren.