Home

Achtergrond 184 x bekeken

Kabinet verwerpt loktiener drankverkoop

De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) en de politie kunnen geen tieners inzetten om te controleren of supermarkten geen drank verkopen aan jongeren onder de zestien.

"Dat komt heel snel in de sfeer van uitlokking'', zei minister André Rouvoet voor Jeugd en gezin donderdag tijdens overleg met de Tweede Kamer.

Hij reageerde op een voorstel van PvdA-Kamerlid om de 'mystery guests' te gebruiken bij de controles. Ook in de Tweede Kamer kreeg Bouwmeester de handen niet op elkaar voor dit idee.

Volgens Rouvoet kan een supermarkt wel zelf een bureau in de hand nemen om te controleren of het eigen personeel zich aan de regels houdt. Dat bureau mag dan wel jongeren inzetten. Een supermarkt die dit zo regelt, zou wel eens minder vaak de VWA op zijn dak kunnen krijgen. Volgens Rouvoet is er een grote supermarktketen die dit overweegt.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) reageerde wel positief op het idee voor blaastesten bij jongeren in uitgaansgebieden. CDA en PvdA hadden hiervoor gepleit. De minister voegde er wel aan toe dat alleen mensen die de wet overtreden moeten blazen, bijvoorbeeld als ze dronken over straat lopen.

Ter Horst onderschreef het pleidooi van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind om supermarkten aan te moedigen uit eigen beweging de grens voor drankverkoop op te trekken van zestien naar achttien jaar. Dit gebeurt al in sommige gemeenten. Ter Horst zou graag zien dat andere gemeenten dit voorbeeld volgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.