Home

Achtergrond 578 x bekeken 58 reacties

Kabinet: eet minder vlees en zuivel

De consumptie van dierlijke eiwitten moet omlaag, ten gunste van duurzaam geproduceerde dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten.

Dat schrijven de ministers Jacqueline Cramer (Vrom) en Bert Koenders (ontwikkelingssamenwerking) namens het kabinet in een brief, die ze naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

De productie van dierlijke eiwitten (vlees en zuivel) legt een groot beslag op de draagkracht van de aarde: er is veel ruimte voor nodig, en veel water. Ook gaat ze gepaard met de uitstoot van broeikasgassen en pakt ze nadelig uit voor de biodiversiteit.

Om de verschuiving in het consumptiepatroon te bereiken wil het kabinet consumenten bewuster maken van hun aankoopgedrag.
Daarnaast laat het kabinet onderzoek doen naar de voorwaarden voor de overgang op een dieet met minder dierlijke eiwitten. Verder stimuleert het kabinet de verduurzaming in de veehouderij.

Biodiversiteit, voedsel en vlees is een van de zes thema’s, die het kabinet heeft benoemd om duurzame ontwikkeling verder te stimuleren. Andere thema’s zijn water, duurzame energie, biobrandstoffen en CO2 -afvang en -opslag.

De Partij voor de Dieren, de SP en GroenLinks pleiten al langer voor een overstap van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wakker

  soya is een vleesvervanger...............door soorten als wakkerdier worden de oerbossen vernietigd. in varkensvoer zitten allemaal afvalproducten van de humane consumptie, dus ook sojaschroot en schilfers. varkens zijn dus de grote troep opruimers van alle afval die wakkerdier achterlaat. vieze vervuiler

 • no-profile-image

  Kees

  Het wordt nou toch wel heel erg "big borther is watching you", gaan ze ook nog bepalen wat ik wel en niet moet eten.
  Ik denk dat de beleidsmakers in Den Haag zich beter bezig kunnen houden met het maken van beleid (welk beleid maar dat terzijde) dan zich bezig te houden met futiliteiten, laat Koenders eerst eens ophouden met het geld over de balk te gooien in de 3e wereldlanden.
  En wakker dier, laat ook jij ieder in z'n waarde en doe niet zielig, probeer eens
  op normale toon te reageren, jij lokt uit dat mensen over de schreef gaan!
  Laat ieder mens zelf bepalen hoe en wat hij of zij wil eten en laat mensen zich niet blindstaren op Meet the truth, als koeien echt zoveel vervuilen als de film beweert dan zou ik zeggen ga eens een half uur bij 4 koeien in een afgesloten garage staan en doe dit ook in de zelfde garage bij een draaiende auto, ben ik benieuwd wat de uitslag word.
  Ik ben en blijf vleeseter al moet ik het illegaal slachten, want dat is een leuke bezigheid, verheug me als het volgende varken die ik nu voor eigen gebruik mest terugkomt van de slager, mjammie de pammie!

 • no-profile-image

  Laurens

  Aan de reacties te zien is het IQ van de gemiddelde bezoeker hier niet echt hoog...

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Ja, ja, Martijn van Meekeren en Annemarie uit Friesland. Klakkeloos geloven in een filmpje van mevouwtje Thieme en net als bij een ouderling gaat de milieu-religie er als koek in. Geleerden overal ter wereld zijn het verregaand met elkaar oneens betreffende CO2 als veroorzaker van de opwarming van de aarde. Het is zelfs zo dat steeds duidelijker wordt dat de opwarming in het geologische verleden zeer frequent voorkwam, vooral in tijden dat er nog geen mensen waren. Steeds meer komt men tot de conclusie dat de CO2- stijging in de atmosfeer een gevolg is van de opwarming en niet andersom.
  Wat films betreft die over de tegengestelde mening gaan, zie : "The great CO2-swindle". Maar ja, dat gaan jullie natuurlijk niet bekijken, want enige objectiviteit is jullie vreemd en stel eens voor dat jullie ongelijk zouden hebben, dan missen jullie weer een stok om een hond (de landbouw) mee te slaan. En Beastly, groen bemester houd weliswaar gedeeltelijk het organisch stofgehalte in de grond op peil, bijbemesten met kunstmest zal nodig blijven en dit zal problemen geven als er nalevering van voedingsstoffen nodig is. Prima eigenschappen die dierlijke mest wel bezit. Betreffende de compostering, waarom een goede mogelijkheid om hoogwaardige eiwitten te creëren weggooien en dumpen op het land.
  En nog steeds krijg ik geen antwoord op hoe om te gaan met niet voor voedselgewassen geschikte grond, eveneens wat er gebeuren moet bij misoogsten. Daarnaast graag een antwoord hoe de problemen met het steeds verder krimpende landbouwareaal ten behoeve van infrastructuur, recratie natuur en woningbouw moet worden aangepakt. Een flinke verhoging vand de voedselprodcuctie is nodig, een oplossing is het verbouwen van gengewas, maar dat is natuurlijk ook vloeken in jullie kerk.
  Kom eens een keer met onderbouwde oplossingen.

 • no-profile-image

  zekerheid

  Eigenlijk gaat deze discussie over niks. De consument en zijn beurs beslist wat hij eet. Het zal wel gaan zoals altijd met deze hype's. De geest is gewillig maar het vlees is zwak. Als voorbeeld; de consumptie van alcohol en drugsverslavingen nemen alleen maar toe ondanks alle bemoeienissen van de overheid. En een ander onderbelicht punt is dat door koeien geproduceerde zuivel, en het vrijkomende vlees, vrij stabiele produkten zijn die niet zo vlug verloren gaat bij tegenvallende weersomstandigheden. Ook gras kan extremere weersomstandigheden goed verdragen en gaat niet vlug verloren, waarbij me geen enkel gewas te binnen schiet wat zich hiermee kan meten. De combinatie van deze twee geeft stabiliteit v.w.b. de voedselvoorziening. Als men kiest voor overwegend vegetarisch, dan kan men nog eens een zware pijp gaan roken als het een jaartje tegenzit met het weer.

 • no-profile-image

  pietje

  Annemarie, zulke kreten met alleen verwijzen naar een film hebben een hoog "Pamela Anderson gehalte" Veel omvang, weinig eigen inhoud.
  Het is inderdaad zoals al gezegd; als de regering het overgewicht wil aanpakken dan moeten ze de fiets verplicht stellen en niet met het argument van voedselcrisis proberen de kosten in de gezondheidszorg te drukken. Het gaat weer om centjes en helemaal niet over het milieu of voedselvraagstuk.
  Het filmpje van Marianne komt hen nu goed van pas. It's use or being used in de politiek.

 • no-profile-image

  Harm

  wat een gezeik weer. Op heel veel plaatsen kan alleen maar gras groeien dat plantaardige eiwit wordt door koeien geschikt gemaakt voor menselijke consumptie in vlees en melk. Dan hek liever glas melk en stukje biefstuk dan een bord met grasmoes

 • no-profile-image

  gert

  dan ook maar minder autorijden,minder files en minder co2 en minder roet

 • no-profile-image

  .

  Wij moeten de mensen in de tweede kamer een keer een lekker dinee geven. Een lekker bordje aardappelstoomschillen met een dressing van twarwe zetmeel naar smaak en een lekker schaaltje bierbostel als toetje.En tot slot koekjesmix om het dinee gezellig mee af te sluiten.

 • no-profile-image

  E

  Ja, laten we geen vlees en zuivel meer tot ons nemen, we vreten alleen nog maar de hele dat pillen maar hoe spoelen we dat weg ? ik bedoel, water onttrekken van de aardbol is toch ook fataal als we even dit hele lijntje doortrekken en over lijntjes gesproken, ja, drugs mag natuurlijk wel, daar heb je geen water voor nodig om het binnen te krijgen. En als we dit met z'n allen goed volhouden dan hebben we ook geen probleem meer met de vergrijzing en de bijkomende kosten van je oude dag want zover komen we dan niet meer, we hebben ons van tevoren al zelf kapot gemaakt. Conclusie, de aardbol is over 100 jaar een eenzame planeet en mocht er buitenaards leven bestaan dan lachen zij zich kapot over die achterlijke mens die ooit op zulke idiote ideeen kwam en hen zulk een mooi planeetje heeft gegeven.
  Mensen, denk toch eens beter na voordat er iets gezegd wordt en zeker daar in Den Haag of alle andere niet denkende mens hier op deze aardbol. De mens is ontstaan uit een wezen omdat het kon denken, beter dan de rest om zich heen, met het eten dat voor hem geschikt voedsel was en heeft bepaalde dieren zich als huisdier toegedaan om hem te voeden. Zijn we dit allemaal vergeten ?

 • no-profile-image

  Robert ter Horst

  Oftewel , De belasting op voedingsmiddelen met dierlijk eiwit gaat van 6 naar 20 %
  Wil je onder het mom van milieu overconsumptie aanpakken moet je beginnen met luxe artikelen te beperken als cosmetica, recreatieparken, evenementen, olympische spelen, vakantievluchten, liften roltrappen huisdieren, enz. daarna pas korten op de eerste levensbehoeften als voedsel, kleding en onderdak.

 • no-profile-image

  vlager

  Wil men duurzaam voedsel produceren moet men de bodem optimaal gebruiken voor wat hij geschikt is. En in onze Nederlanden gaat dat hoofdzakelijk voor het telen van gras. Herkauwers kunnen nu net goed weg met dat gras. En als we dan nog goedkoop maïs (energie) kunnen telen en een beetje eiwit kunnen invoeren vanaop plaatsen in de wereld waar dit wel optimaal opbrengt (al eens erwten geteeld op een lichte zandgrond?) dan groeit er bij ons een mooi spaarpotje aan vlees en zuivel.
  Trouwens .... heeft de geschiedenis dit niet bewezen? De grootste saldi in de landbouw worden gehaald op de minst vruchtbare gronden (Kempen) dankzij de veehouderij. Inderdaad, tuinbouw uitgezonderd, maar die hebben echt geen massa's grond nodig.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Wat fijn dat er steeds meer mensen zijn die in navolging van -een wakker dier- (h)erkennen dat vlees al lang niet meer moet, maar eigenlijk ook niet meer mag.
  Nou vooruit dan maar eigenlijk niet meer kan.
  Een wakker dier loopt als gewoonlijk voor de muziek an.
  Daarna volgt ook de doodgewone man.
  Alles op zijn tijd en dus moeten wij die vleesmisère kwijt!
  Vlees is hoe dan ook moord!
  Overigens wordt er in de laboratoria van oa. unilever al volop gewerkt aan bacteriologisce culturen en andere kunstmatige vervangers van vlees.
  Het is als met de olie....vervanging is bij wijze van spreken, binnen één jaar te realiseren maar dat ontwricht de maatschappij.
  Echter de tijd werkt voor de vleesvervangers.
  Dat laatste kan een wakker dier niet snel genoeg gaan.
  Immers dan is het gedaan met de walgelijke exploitatie van dieren m.b.t. de vleesproductie.
  Bewaar deze inzending van -een wakker dier- en u zult zien dat ik over tien jaar het gelijk aan mijn zijde krijg.
  Dat laatste is zoals regelmatige lezers hiero weten, bepaald geen uitzondering!

 • no-profile-image

  Edgar

  stoppen de kabinetsleden en hoge ambtenaren nu ook met duur dineren en declareren....???

 • no-profile-image

  Boer

  De Oermens at toch ook bonen en ander plantenspul... Deze schoten een lekker zwijntje ook niet neer met pijl en boog, zij aten veel liever gras! Ze zeggen dat de mens met de jaren verstandiger wordt, maar in dit geval is dat heel ver te zoeken. Een mens weet niet anders en is gemaakt om af en toe een stukje vlees te eten. En mensen die dat niet willen of menen dat ze het beter weten..... even goede vrienden. Maar val de boer er niet over aan.

 • no-profile-image

  Martijn van Meekeren

  @Onderneem Ster: Hoezo? Bestaat die niet dan?
  Maar goed, minder of geen vlees eten is heus niet zo gek als u doet voorkomen, hoor! Er zijn in dit al meer dan 700.000 vegetariërs en heel veel mensen eten bewust minder vlees dan voorheen, zgn. vleesverlaters. Ik ben daar één van en ik mis het vlees steeds minder. Minder dierenleed, gezonder voor mens en milieu en geen honger meer in de wereld. Is dat niet iets wat we allemaal zouden moeten willen?

 • no-profile-image

  gezond verstand

  Realiseer je eens, wat dat betekent, geen vlees meer eten. De zuivel zal flink duurder moeten worden, want het restproduct (de koe) mag niet meer voor consumptie worden gebruikt, maar alleen nog worden afgevoerd door de Rendac. Mannelijke nakomelingen moeten (op een uitzondering voor de fok na) meteen worden gedood en afgevoerd, daar alleen vrouwelijke nakomelingen voor de zuivel kunnen zorgen. Lammetjes zien we niet meer in de wei, want ook schapen verdwijnen via de Rendac. Ook de varkens worden afgevoerd, want economisch gezien is het niet mogelijk varkens te houden, alleen voor de lol. Het enige dier, wat nog over blijft, zou het paard zijn, zolang er tenminste nog op gereden mag worden, anders verdwijnt ook deze uit het landschap. Wat graast er dan nog op de weiden? Alleen de mens? Of staat de anti-vleeseter het beleid voor van b.v. natuurmonumenten. D.w.z. koeien etc. houden in de vrije natuur en de kadavers lekker laten rotten (o zo diervriendelijk, pijn lijden, geen dierenarts en uiteindelijk creperen). Is dit de door wakker dier zo begeerde toekomst? Laten wij goed voor onze dieren zorgen en het oeverloze geleuter naast ons neerleggen!

 • no-profile-image

  Loze loeders

  Wat een onnozelheid wederom.
  Kennelijk zijn ze er niet van op de hoogte dat in de diervoeders een groot deel van het afval van de levensmiddelenindustrie verwerkt wordt.
  Tegelijkertijd aan dir nutsverhaal zetten ze ha a a a a a a res onder water en of planten er bomen...
  Zou Koenders ook wat van die bepaalde plantentelers met bijwerking binnengekregen hebben?

 • no-profile-image

  Jenny

  Valt er iets anders te verwachten van een kabinet dat een vegetariër als vice-president heeft?

 • no-profile-image

  c

  wakker dier wat jij stelt dat is moord, nu hebben er juist ook wereldwijd miljoenen dieren het leven, zo jij het wilt straks geeneen, dankzij apen net als jullie ben ik boer af, maar jij denkt over 10 jaar gelijk te hebben, nou als het zo doorzet ligt wo 3 op de loer dan piep je anders

 • no-profile-image

  Piet

  Lees het artikel aub goed. Het kabinet pleit voor het verminderen van de consumptie van dierlijke eiwitten. Dus echt niet voor een verbod op vlees. Verder wordt voor de productie van melk en varkensvlees echt niet alleen soja-schroot gebruikt. Het grootste deel van de in Nederland geïmporteerde soja wordt gegeten door vee, en niet door vega's. Dat moet je als agrariër wel durven te erkennen. Ik roep niet dat iedereen moet stoppen met vlees eten omdat dit moord is, ik geloof net als C. dat Onze Lieve Heer ons de dieren heeft gegeven. Wel zie ik dat het eten van vlees een groter beslag legt op onze leefwereld. Wellicht is een verduurzaming van de veehouderij op termijn nodig.

 • no-profile-image

  Laurens

  Door minder vlees te eten kan de voeselcrisis worden opgelost

 • no-profile-image

  Martijn van Meekeren

  @Carien: Wat is er mis mee, als het al zo is, om iemand "na te wauwelen" die gewoon gelijk heeft? Niemand heeft tot nu toe een gaten kunnen schieten in de feiten zoals die in de film Meat the truth zijn gepresenteerd. Ik begrijp best dat dit niet bij iedereen die beroepsmatig binnen de veeteelt en landbouw werkzaam is blij is met de uitkomsten van de film en dat meen ik serieus. Maar nogmaals, de landbouw en veeteelt heeft veel meer negatieve kanten dan tot nu toe werd aangenomen. En daar zullen we mee moeten leven, hoe onaangenaam dat voor velen ook zal zijn! Het is zonder meer een grote verdienste van Marianne Thieme en haar partij dat men met deze film de publieke opinie heeft wakker geschud. Er is een onomkeerbaar proces op gang gekomen dat uiteindelijk zal resulteren in een toaal andere houding van de mens tegenover de natuur, het milieu en vooral de dieren. Onze voedingsgewoonten zullen drastisch (moeten) wijzigen, willen de wereld voor mens en dier leefbaar houden. Wen er maar aan!

 • no-profile-image

  Doet er niet toe

  Als ik al de reacties van vele artikelen lees is het precies dat je 2 soorten bevolking hebt nl de boer en een burger. En volgens vele is de boer maar een domme persoon. Ik denk persoonlijk dat je er respect voor moet hebben (werkuren, papierwerk, regeltjes, heel afhankelijk van het weer en als je pech hebt brengt een "burger"1 of andere diersoort mee van vakantie en je loopt zomaar het risico om je volledige veestapel kwijt te zijn).
  Een van de items die steeds terugkomt is het dierenleed. Ik ben daar absoluut tegen maar ik heb nog nooit een boer gezien die zijn vee ergens achterlaat om op vakantie te gaan, ik denk met name dat je dan bij de burgers moet wezen.
  En inderdaad als je de beelden ziet van het doodkloppen van zeehondjes lopen de rillingen op mijn rug maar wederom heb ik nog nooit een boer met een bontmantel zien lopen en zo kan je maar verder gaan. Kortom ik vind het bespottelijk en kortzichtig dat de boer precies de enige is die dierenleed veroorzaakt. De echte boer moet leven van zijn dieren en zal echt geen beul spelen. Straffer nog een boer kan de veearts 24 uur per dag bellen en doet dat ook, een mens krijgt na 17 uur alleen nog maar het advies om een paracetemolletje te slikken.
  Een ander item is luchtvervuiling. Ik zou zeggen tegen de antiboer lees het artikel "plassengebied vervuilt meer" en denk dan nog eens na. OK de boer is medeverantwoordelijk maar wel voor een noodzakelijk doel (voedsel). Maar er zijn nog zoveel andere vervuilers. Ik heb zelf jaren in een Chemisch gebied op kantoor gezeten en 1 van mijn vaste items op mijn bureau was nl een gasmasker en dat was echt niet voor de gezonde lucht maar daar hoor je niets van. Die sector zal teveel geld opbrengen om die lastig te vallen.
  En dan heb je nog dat bespottelijk gedoe dat sommige mensen zeggen dat je de boer maar volledig moet afschaffen en allemaal planten moet gaan eten. Hebben die personen al eens naar de ingredienten van produkten gekeken. Misschien dat je nog zonder vlees zou kunnen (ik mag er zelf niet aan denken) maar stel je voor geen melk, kaas, boter, eieren, ..., ik weet het niet maar ik denk niet dat ik dan nog naar een maaltijd zou uitkijken.
  Mijn mening is dat je ieder in zijn waarde moet laten. Als je geen vlees wil eten uit principe, ok maar laat iemand anders zijn eigen mening hebben zonder hem daar zwart over te maken. Volgens mij wordt er nu belachelijk veel geld en energie in dieren gestoken die met uitsterven zijn bedreigd. Ik ben geen geschiedkundige maar vroeger waren er ook dinosaurussen en die zijn echt niet door boeren verdreven, je hebt gewoon niet alles in de hand. Ik vraag me dan ook af wie zich gaat opofferen om in zijn tuin een koe en een stier gaat zetten zodat deze soort zeker niet zal uitsterven.
  Kortom niets is zwart en wit. Iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen. Als de boer een betere prijs voor zijn produkt zou krijgen zou het misschien niet nodig zijn dat al die uitbreidingen moeten doorgaan maar de boer moet proberen rond te komen en dat gaat niet meer van een klein bedrijf met al die hoge kostprijzen. Ik denk dat andere sectoren die het loon zouden overhouden van een boer al lang het land plat zouden hebben liggen met stakingen maar jammer genoeg is dit de boer niet gegund. Ik ben het volledig eens met gezond verstand, indien er een oorlog zou uitbreken zou de boer weer op waarde geschat worden maar laten we hopen dat het nooit zover komt.

 • no-profile-image

  Annemarie

  Eindelijk ontwaakt Den Haag. Voor wie het niet begrijpt: kijk naar de film 'Meat the truth!' Vleesproductie is verantwoordelijk voor 18% van de CO2 uitstoot; meer dan auto's en vliegtuigen samen!

 • no-profile-image

  Berend

  Diep droevig dat er ook binnen het kabinet zo weinig kennis is van de veehouderij.
  Alleen al het feit dat Nederlands vlees en
  zuivel voor een groot deel geproduceerd wordt uit bijprodukten uit de voedingsmiddelenindustrie. Produkten die ongeschikt voor menselijke consumptie, maar door de veehouderij omgezet worden naar hoogwaardige voedingsmiddelen zoals zuivel en vlees.
  Er wordt geheel voorbijgegaan aan deze
  voor de economie en de voedselproduktie zo belangrijke taak.
  Als je niet gehinderd wordt door kennis van zaken doe je waarschijnlijk dergelijk
  domme uitspraken die meer met populisme te maken hebben, dan met realiteitszin.
  M

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Elise in Haarlem, soja is een product dat in veel voedingsmiddelen gebruikt wordt. Een gedeelte van de sojaboon kan niet door mensen geconsumeerd worden is te bestempelen als afval en kan door dieren (o.a. varkens en kippen) omgezet worden in voor de mens verteerbare eiwitten. Het zijn dus voor een groot gedeelte afvalproducten die door het veevoer gaan, dit afval - in Nederland ongeveer 10 miljoen ton per jaar - zou anders gestort of op een andere manier verwerkt moeten worden.
  Wat u dus zegt dat plantaardig voedsel beter direct geconsumeerd kan worden klopt dus voor geen meter. Bovendien groeit er geen enkel plantaardig materiaal zonder bemesting en zeker niet in die hoeveelheden om 8 miljard mensen te voeden. Bovendien zijn grote gedeelten van de gronden op aarde (ca. 60 %) slechts geschikt voor gras en gewassen die niet voor menselijke consumptie geschikt zijn (in Nederland onder andere de veenweide gebieden), dieren kunnen dit omzetten in hoogwaardige eiwitten.
  Gaarna zou ik van u willen horen hoe u productie wilt zonder bemesting en hoe u na het overgaan overal ter wereld op plantaardige productie de afvalproducten denkt te gaan verwerken, en wat te doen als er misoogsten optreden ?
  Ik denk dat u hier niet op gaat antwoorden en niet men zinnige oplossingen komt. Dus het ware beter u niet als ondeskundige in deze discussie te mengen.

 • no-profile-image

  gert

  waarom staat de de naam van verburg hier niet bij?

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  wat gebeurd er met met onze maatschapij als we hier gehoor aan geven ??? voorbeelden genoeg. een van de veel voorbeelden: veel weiniger vit. B 12

 • no-profile-image

  Boer

  Wat zijn we toch ook een arrogant rotvolk hier hé... Hebben we het over dierenwelzijn, terwijl er aan de andere kant van de wereld (Lees China of Afrika) mensen sterven door rampen en voedseltekorten.
  Mensen hou alsjeblieft op met deze onzin en pak eens echte problemen aan... En ik kan je zeggen, dat zijn echt niet de zogenaamde dierenbeulen in Nederland!!!!!!

 • no-profile-image

  vlees

  Inderdaa Boer uut Twente, de mens is een omnivoor. En een omnivoor eet alles, dus ook zeker een stukje vlees. En IK kies wat ik eet en niet zon draodnagel uut het Haagse of een van die domme boerenhaters hier op dit forum. En ik kies er voor om vlees te eten, helemaal niets mis mee.

 • no-profile-image

  peter

  wie in arme of ontwikkelingslanden gaat kijken zal zien dat zodra de welvaart stijgt de mensen heel snel van hun maismeel of soja overstappen op een maaltijd met vlees. Alleen in de westerse wereld waar we alle luxe hebben zijn er lieden die zeggen dat voedselproductie de wereld om zeep helpt terwijl ze zelf achter hun nieuwe computer zitten te kankeren om dan op hun supersize lcd televisie te kijken wat hun volgende buitenlandse vakantie gaat worden. Vlug even erheen vliegen, lekker goedkoop kleren en ander spul kopen en dan weer naar huis om verder te kankeren over wat de boeren verkeerd doen. Maar hoor je ze ooit een ZINNIGE oplossing voordragen? Zie je ze ooit op een boerderij meewerken zodat ze echt weten waar ze over praten? Tot dat ze dat doen, HOU DE BEK.

 • no-profile-image

  c

  nog ter aanvulling ze moeten de bijbel een slezen waarom de heer ons de dieren heeft gegeven en dat wij bovenaan in de keten staan

 • no-profile-image

  piet

  iscuolu, een (niet zo)wakker dier, en nog meer van dit soort lieden. Zimbabwe!!!!!!!Wat moet dat mooi voor jullie zijn om daar eens rond te scharrellen. Ga er heen blijf er wonen,en kom nooit meer terug. Hoef je je niet meer aans ons te ergeren, en wij ons niet meer aan jullie met je onnozele geleuter. Vlucht daarna eventueel door naar afrika(er is immers niets meer te eten, winkels zijn wat leeg he. Dat is het loon wat je ontvangt als je je boeren het land uit jaagt.)Kijk in Z-Afika wel uit voor een iets te warm ontvangst, er zijn immers al meerdere Zimbabwanen die daar niet meer over mee kunnen praten. En nog iets wat jullie aan moet spreken, je bent er met niks doen meteen miljardair!!!!(wel een paar euro mee nemen en daar omwissellen he!) Goede reis en veel plezier!

 • no-profile-image

  huib rijk

  wat mij in veel reacties opvalt is het taalgebruik tegenover andersdenkenden. vaak wordt gezegd dat degenen met een andere mening zich beter niet met de discussie moeten bemoeien. alsof het slim is om met de meest botte opmerkingen tegenstanders weg te jagen van de discussie. wees juist blij dat anderen hun mening (wel of niet gefundeerd) weergeven, dan is er immers de kans om er zinnige argumenten tegen in te brengen.

 • no-profile-image

  c

  die boeken dat is wel de schepping wakker dier en dat is nooit te oud, de dieren zijn er om ons te voeden al eeuwen. nu denk ojee die c zal wel zo een zware zijn, het tegendeel is waar maar ik wil je erop attenderen hoe de natuur is geschapen en waar wat toe dient, bij jou zet ik mijn vraagtekens op.

 • no-profile-image

  Cle

  Osciolu@ helemaal waar..
  Boeren stop met afzijken PvdD enz.
  Steek geen energie in strijd maar kijk zelf eens vooruit..En trek je eigen lijn.
  Als je duurzaam onderneemt en dus goede kwaliteit levert heb je altijd klanten dat staat vast.
  Steeds meer mensen beginnen het beu te worden deze ellende te 'moeten' eten.

 • no-profile-image

  de denker

  dacht dat we in een vrij land leefden, en dat we mogen eten wat we willen. Als mensen vego zijn prima als ze vlees eten vindt ik ook prima.
  en als Koenders water wil besparen, moet die het onzinnige verbruik van water in de huidige badkamers aan de kaak stellen.
  Maar dit zal in de mooie onderzoeken van tegenwoordig wel weer te weinig water opleveren.

 • no-profile-image

  c

  vegetariërs zijn de grootste diermishandelaars die je kunt bedenken!!!! met hun gedachte zou er geeneen dier leven

 • no-profile-image

  ger

  Wat volgt er hierna? Wat men de tonnen aan voedsel die dagelijks weggegooid worden? Doordat we het niet op krijgen, c.q. doordat het niet meer gebruikt mag worden, omdat de verpakking open is geweest (oa in verzorgingstehuizen). Moeten we dit thuis ook gaan doen. Regelgeving is goed, maar te is nooit goed. Schoenmaker blijft bij je leest

 • no-profile-image

  Vlees

  Denk maar niet dat ik minder vlees ga eten. Lang leve de biefstukken en karbonades. Je denkt toch niet dat ik zo ongezond ga leven als een vegetarier of veganist? die mensen zijn pas ziek in de kop, magere zielen. Van de zomer wordt het weer lekker barbecuen met veel soorten vlees en natuurlijk ook wat salades zoals rundvleessalde hmmm lekker. WANT IS DIT NU HET BELEID WAAR WE MEE TE MAKEN KRIJGEN, WAT EEN LACHERTJE. DOE MAAR WAT AAN DE WERELDWIJDE VOEDSELSCHAARSTE, DE KLIMAATVERANDERING, EN LAAT DE MENS LEKKER VLEES ETEN WANT DAT IS GOED VOOR ZE.

 • no-profile-image

  gert

  waarom hebben ze in Den Haag toch zoveel luxe restaurants? serveren die alleen maar bruine bonen?

 • no-profile-image

  gert

  waarom moet er dan nog volop vlees uit zuid -amerika ingevoerd worden? ,ja om hier de prijs te drukken.wat een hypocriet beleid

 • no-profile-image

  D

  Allemaal Gras vreten dus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Martijn van Meekeren

  Tja, de feiten zoals die de film Meat the Truth zijn gepresenteerd zijn dus onweerlgbaar, hoe vervelend dat kennelijk voor veel lieden ook klinkt. Minder, of liever helemaal geen, vlees eten zou het voedselprobleem in de wereld in één klap oplossen. Daarbij is het veel beter voor de gezondheid van de volgevreten, door zijn gewrichten heen zakkende westerse consument en voorkomt het onnoemelijk veel dierenleed! Een bericht om best een betje warm van te worden!

 • no-profile-image

  Carien

  Annemarie uit Friesland kwaakt klakkeloos Marianne Thieme na. Weet zelf denk ik niets van voedselproductie af. Zelfde geldt voor Martijn. Wel opvallend trouwens dat veel anti-boer en -vleesmensen deze website zo vaak bezoeken en erop reageren...

 • no-profile-image

  varkensmest is

  Ja Elise, dat de varkens miljarden kilo's mest produceren klopt. Wat een geluk zeg, anders moesten we nog meer kunstmest produceren. En dát is pas slecht voor het milieu. Miljoenen m3 aardgas hebben we hiervoor nodig wat een gigantische hoeveelheid CO2 uitstoot met zich meebrengt. Nog los van de extra vervoersbewegingen en alle negatieve effecten hiervan. Niet voor niets produceerde DSM tot voor kort meer lachgas dan alle 550 miljoen bomen in Nederland kunnen afvangen.
  Maar eerlijk is eerlijk, dit wil men toch liever in Den Haag. Het milieu is niet zo belangrijk, de inkomsten van accijns wel.
  En ik ben het wel met Berend Botje eens, reacties op dit forum zijn vaak wel aardig maar het is moeilijk discussieren met mensen die niet alle achtergronden beheersen en toch een stellige overtuiging hebben.

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  Zelden zoiets onnozels gehoord:
  "Minder, of liever helemaal geen, vlees eten zou het voedselprobleem in de wereld in één klap oplossen."
  Martijn: Je gelooft zeker ook nog in sinterklaas neem ik aan?

 • no-profile-image

  Gert-Jan

  Het is allemaal betrekkelijk eenvoudig. Iedere boer wil best minder intensief veehouden, als het uiteindelijk maar betaald wordt. Je doet het allemaal voor de boterham. Omdat Nederland voorop wil lopen in deze discussie, zijn boeren het kind van de rekening. Deze issue moet je wereldwijd aanpakken en vervolgens de landen die het snelst de zaak implementeren belonen. Dan pas neem je als politiek zijnde je verantwoordelijkheid. Niet door het probleem te verschuiven naar een ander land of werelddeel.

 • no-profile-image

  Elise

  Goed initiatief! En het is nog gezonder ook en een stuk diervriendelijker. Nederland importeerd nu te veel plantaardig voedsel voor veevoer terwijl het beter direct benut kan worden voor de mens. En het is inderdaad niet goed voor het milieu. De varkens produceren miljarden kilo's mest. Een beetje minderen zal de kwaliteit ten goede komen!

 • no-profile-image

  gezond verstand

  Boeren worden blijkbaar alleen maar gewaardeerd in- en vlak na een oorlog. Door logistieke problemen kan de voedsel aanvoer zomaar stagneren. Dan weten we weer, waar het voedsel vandaan moet komen, maar meestal is het dan te laat. Het is echt niet denkbeeldig, dat een voedselcrisis zich reeds binnen een aantal jaren zal aandienen. En dan is het ineens niet meer zo belangrijk, of het voedsel plantaardig of dierlijk is, als het maar te eten is, want honger maakt rauwe bonen zoet en vlees extra lekker. Als de winkels leeg zijn, zullen we de boeren extra gaan waarderen !

 • no-profile-image

  usciolu

  Beste agrariers,

  Alle gemopper ten spijt: het tij is niet meer te keren. Ook internationaal slaat de boodschap steeds meer aan om diervriendelijker te consumeren en te produceren. Steek je energie in de toekomst en niet in het verdedigen van een achterhaalde, schadelijke en dieronwaardige productiewijze.

 • no-profile-image

  c

  klopt piet maar dat misbaksel van een wakkerdier dat roept even op reactie terug

 • no-profile-image

  Bobby

  Red de regenwouden , Drink echte melk
  Stop het zinloze drinken van soya.
  Koeien eten geen soya, Red de regenwouden, gebruik geen zeep en cosmetica, Koeien gebruiken het ook niet
  Wie is er gek? Ik ben geen vliegtuig.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Meneer C. sleezt graag in boeken uit een ver verleden.
  Een wakker dier tracht een blik in de toekomst te werpen.
  Ik denk absoluut niet verder na over jouw pennevruchten.
  Bovendien ga ik er vanuit
  dat ik mensen als jou niet zal kunnen overtuigen.
  Gelukkig zijn er steeds meer mensen die wel van deze tijd zijn en die bovendien in staat zijn, onbevangen kennis te nemen van een ander geluid.

 • no-profile-image

  Johan

  Wat een onnozelheid wederom. Koender & Cramer van de PvdA= Pik van de Arbeider
  Naast dat via torenhoge accijnzen op de energie die de arbeider uit zijn autootje pesten, proberen ze nu ook het karbonaatje en het kipfileetje met zware heffingen te treffen. Want rampen komen , de mensheid heeft een voedsel tekort! Door de gigantische geboorte overschotten in Afrika, moslemlanden en sommige Aziatische landen, veroorzaakt juist door de miljarden ontwikkelingshulp waar de westelijke wereld zich aan bezondigt! Men zet daar 6-8 kindjes op de wereld en wie er voor moet zorgen daar redt ontwikkelingshulp etc wel mee.
  Bovendien worden de diervoeders een groot deel van het afval van de levensmiddelenindustrie verwerkt wordt.
  Daarnaast willen de linkse leugenaards 10-duizende HA goede grond toevoegen aan natuurgebieden ter vervolmaking van het 100-den miljoenen kostende grond-verarmingsproject de ecologische hoofdstructuur.
  Dat is het onmogelijke van links, men wil altijd alles zonder enig inzicht in de realiteit. Meer natuur, meer vluchtelingen opvangen, meer voedingsgewassen voor de 3e wereld, hogere bijstands uitkeringen, meer, meer, meer, alsof te bomen tot in de hemel groeien.
  Realiteit is dat de boer werkt voor de (internationale) markt, de gewassen met de hoogste opbrengst dit jaar worden verwerkt in het bouwplan voor volgend jaar.

 • no-profile-image

  Mestkever

  Demagogie, dat is het toverwoord van de onnozelen dezer aarde. Koenders heeft kennelijk ook in Afghanistan wat meer aan de plantaardige producten die ze daar zo intensief verbouwen geroken... Wist u dat wij de telers van in NL verboden middelen(snuif snuif etc) lopen te beschermen...dat onze kinderen verslaafd raken dankzij de hulp van NL aan boevenlanden als Afghanistan?
  Geef dan die handel geheel vrij, hoeven onze dappere meiden en jongens hun leven niet te wagen voor corrupte krijgsheren...
  Koenders, Cramer en Balk slaap zacht.

 • no-profile-image

  beastly

  wat een goed nieuws! het besef dat de veehouderij de grootste vervuiler en verspiller van water en voedsel is dringt steeds sneller door tot de beleidsmakers dankzij de PvdD die dit keer op keer op de agenda zet. het argument dat sojaschroot en ander plantaardig afval de miljoenen dieren in de bio industrie in leven houdt is onzinnig. het dier verbruikt veel meer energie dan dat het als kadaver in eiwitten teruggeeft.
  plantaardig voedsel kan rechtsstreeks de mensheid voeden en het afval hiervan kan gecomposteerd worden. dan heb je goede grondverbeteraar zonder vervuiling van antibiotica, gevaarlijke ziektekiemen enz.

Laad alle reacties (54)

Of registreer je om te kunnen reageren.