Home

Achtergrond 176 x bekeken

Iraans antwoord op Fitna af

Het Iraanse antwoord op de film Fitna van Geert Wilders is af en is vanaf donderdag op internet te zien.

Dat heeft een woordvoerder van de Iraanse organisatie 'NGO islam en christendom' die de documentaire produceerde woensdag laten weten, meldden Iraanse media vandaag.

'Beyond Fitna' (Fitna Voorbij) "eert alle monotheïstische religies en geeft een antwoord op de anti-islampropaganda van westerse extremisten'', aldus de zegsman. Eerder maakte de organisatie bekend dat de film op dezelfde manier zou worden gemaakt als Fitna, maar dan met citaten uit de bijbel die aanzetten tot haat en beelden van christenextremisten die geïnspireerd door teksten uit de bijbel misdrijven plegen.

De film is gemaakt door religieuze Iraanse scholieren en professionele filmmakers en zal in het Farsi, Arabisch en Engels worden uitgezonden via de videowebsites van YouTube, Google en de site van de organisatie zelf, www.ngoic.com.

De film moet tevens paus Benedictus XVI van repliek dienen, die vorig jaar opmerkingen maakte over de islam en geweld. De paus citeerde destijds tijdens een college in Regensburg een Byzantijnse keizer die een verband legde tussen de islam en geweld. Naderhand zei de paus dat het hem speet dat zijn woorden verkeerd waren begrepen, maar hij maakte geen excuses.

PVV-leider Geert Wilders bracht in maart zijn anti-Koranfilm Fitna uit via een website. Vooraf ontstond er veel ophef omdat Wilders beweerde dat er bladzijden uit de koran verscheurd zouden worden in de film en het project zou kunnen aanzetten tot haat. Behalve enkele demonstraties, veroordelingen van regeringen uit islamitische landen en ophef in de Tweede Kamer bleven rellen naar aanleiding van de film uit. Wel moest Wilders enkele aanpassingen doen, omdat hij het auteursrecht geschonden had.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.