Home

Achtergrond 220 x bekeken 1 reactie

Hypo-allergene graankorrel is mogelijk

Het is mogelijk een graanplant te maken zonder ziekmakende gluteneiwitten.

Mensen met coeliakie ofwel glutenallergie zouden graan van deze plant zonder problemen kunnen eten, terwijl tot nu toe alle graanproducten streng verboden kost voor hen zijn.

Een procent van de wereldbevolking lijdt aan coeliakie. Patiënten lopen ernstige darmbeschadigingen op als zij producten met bepaalde gluteneiwitten binnenkrijgen.

De Wageningse plantenfysioloog Teun van Herpen heeft ontdekt dat er manieren zijn om hypo-allergeen graan te verkrijgen. Maar het duurt nog zeker tien jaar voor dergelijk graan op de akkers staat, zo waarschuwt de fysioloog, die volgende week aan de Wageningen Universiteit promoveert op zijn onderzoek.

Tarwesoorten die nu op de akkers staan, zijn nakomelingen van een soort die 8000 jaar geleden in Irak is ontwikkeld. In die Irakese tarweplant kwamen voor het eerst bepaalde gliadines voor, de soort gluten waarvoor mensen allergisch kunnen zijn. Volgens Van Herpen kunnen veredelaars het moderne graan zodanig terug ontwikkelen, dat de ziekmakende gliadines verdwijnen.

Een andere mogelijkheid is het verder ontwikkelen van een graanvariëteit die al bestaat en die een bepaald chromosoom mist. Van Herpen ontdekte dat de allergene werking van dit graan veel minder is, terwijl er wel goed brood van te bakken is.

Als hypoallergeen graan wereldwijd gebruikt zou worden, zou coeliakie verdwijnen volgens Van Herpen. "Want mensen ontwikkelen alleen een glutenallergie als ze aan dat allergeen worden blootgesteld.'' Dat zou veel voordelen hebben, want coeliakiepatiënten worden ernstig beperkt door hun ziekte, aangezien graaneiwitten in enorm veel voedingsmiddelen voorkomen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    mieke witkamp

    Dat zou fantastisch zijn. Als er nu al een graankorrel bestaat die beter verdragen wordt, kan die dan niet sneller op de markt komen?

Of registreer je om te kunnen reageren.