Home

Achtergrond 159 x bekeken

Hooikoortspatiënt neemt te laat medicijnen in

Hooikoortspatiënten nemen te laat hun medicijnen in.

De meeste patiënten doen dat pas als de pollen al in de lucht zweven. De medicatie zou veel effectiever zijn als degene die aan hooikoorts lijdt al een paar weken voordat de pollen in de lucht zitten met het innemen van de medicijnen begint.

Dat stelt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit in zijn proefschrift. Hij heeft de bloei en verspreiding van pollen van honderden plantensoorten in Nederland geanalyseerd. Door de stijgende temperaturen blijken bloei, bladontplooiing en vruchtrijping tegenwoordig gemiddeld twee weken eerder te beginnen dan twintig jaar geleden.
Van Vliet heeft het pollentraject afgezet tegen een analyse van de verkoopcijfers van hooikoortsmedicijnen in Nederland. Hieruit blijkt dat patiënten de geneesmiddelen pas gaan kopen wanneer de pollen al in de lucht zijn. De medicatie werkt echter niet optimaal in de eerste dagen nadat de zieke begonnen is met innemen.

Om hooikoortspatiënten te helpen bepalen wanneer hij moet beginnen met het slikken van de medicijnen, heeft Van Vliet een digitale 'Natuurkalender' ontwikkeld. Op www.natuurkalender.nl staan de actuele gegevens over het komende pollenseizoen aangegeven, zodat de patiënten hun medicijngebruik beter kunnen plannen. De kalender houdt onder meer rekening met de stijging van de temperatuur en onverwachte weersomstandigheden.

De bioloog hoopt op 3 juni te promoveren op zijn proefschrift.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.