Home

Achtergrond 184 x bekeken 3 reacties

Hoge melkprijs stuwt saldo melkveehouders

De relatief hoge melkprijs zorgde in het eerste kwartaal van dit jaar voor een stijging van het saldo van melkveehouders met bijna 12.000 euro naar bijna 44.000 euro ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar.

Melkveehouders ontvingen dit jaar tot en met maart ruim 16.000 euro ofwel 39 procent meer voor hun melk dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksinstituut LEI.

De voorschotmelkprijs van de zuivelfabrieken bereikte volgens het LEI een top van 50 euro per 100 kilo in oktober 2007. Daarmee lag de melkprijs in die maand ruim 15 euro per 100 kilo hoger dan in oktober 2006. Dat prijsverschil is in de eerste drie maanden van dit jaar gedaald naar 10 euro per 100 kilo.

Naast de hogere melkprijs ontvingen melkveehouders in het eerste kwartaal 15 cent per kilo geslacht gewicht meer voor hun afgestoten melkkoeien door een krap aanbod van de dieren.

Tegenover de hogere opbrengsten van melk en slachtkoeien staan ook hogere kosten. Melkveehouders moesten voor het voer 3.400 euro meer betalen. Aan meststoffen waren zij 1.000 euro meer kwijt. Nuchtere kalveren leverden minder op.

Ondanks de relatief hoge opbrengsten van vleeskalveren daalde de prijs van nuka’s met 20 euro naar 100 tot 110 euro per stuk. De prijsdaling is een gevolg van slechte rendementen in de kalfsvleessector door de hoge prijzen voor kalvermelkpoeder.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lot

  Het verschil wordt kleiner, en verdamt mede door de enorme stijging van de energiekosten. Reken je niet te snel rijk. Zit eerst neder, en overdenk de kosten voor er geinnvesteerd gaat worden.

 • no-profile-image

  Boesje

  Wat ik in het eerste kwartaal heb kunnen "sparen" is aan het eind van dit tweede kwartaal al weer op. Eigen schuld, had ik maar niet bij DOC moeten blijven!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nee Lot, dit is eigenlijk verkeerd denken. Anderen rekenen kostenstijgingen door aan de afnemer. Het roer moet om op dit punt anders blijven we aan het klooien.
  Dit hoort uit onderhandeld te worden bij het afsluiten van contracten.

Of registreer je om te kunnen reageren.