Home

Achtergrond 276 x bekeken

'Groenten en fruit verlagen kans op hoofd- en nekkanker'

Mensen die de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit consumeren hebben een verlaagde kans op nek- en hoofdkanker.

Dat blijkt uit het meest uitgebreide onderzoek tot nu toe.

De Amerikaanse National Cancer Institute onderzocht 490,000 Amerikanen van 50 of ouder. De groep die de meeste groenten en fruit aten hadden verreweg de laagste kans op mond, keel en stembandkanker. Het onderzoek is gepubliceerd in het toonaangevende International Journal of Cancer.

Uit het onderzoek komen specifieke producten bijzonder positief naar voren, waaronder perziken, appels, peren, tomaten, pepers, nectarines, aardbeien en gedroogde bonen. Personen die drie tot vier keer per dag groenten of fruit consumeren hebben bijna een derde lagere kans op kanker.

Hoewel in het verleden ander onderzoek eveneens aangaf dat gezonde voeding samenhangt met een verlaagde kans op kanker, is dit onderzoek volgens onderzoeksleider Neil Freedman uniek. In het verleden werden kankerpatiënten vergeleken met gezonde mensen. Deze keer zijn gegevens van een normale doorsnede uit de maatschappij gebruikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.