Home

Achtergrond 293 x bekeken

Forse verschillen in stikstofgebruik bij kasgroente

Het stikstofverbruik ligt bij komkommertelers ongeveer 1.000 kilo per hectare hoger dan bij paprikatelers.

Het verbruik door tomatentelers ligt er tussen in. Dat blijkt uit onderzoek van het LEI uit Den Haag.

Het jaarlijkse verbruik van stikstof ligt bij de komkommerteelt ruim boven de 2.200 kilo per hectare. Tomatentelers komen op jaarbasis uit op 1.800 kilo gevolgd door paprikatelers, die ongeveer 1.450 kilo voor de teelt nodig hebben. De overige groep glasgroente eindigt om en nabij de 1.200 kilo.

Op grond van de gewasnorm, die voor de drie hoofdgewassen in het Besluit Glastuinbouw rond de 1.800 kilo ligt, blijkt het verbruik bij de komkommerteelt hoger uit te vallen, die van tomaat rond de norm, terwijl die van paprika onder de norm uitvalt.

De gepresenteerde resultaten zijn afkomstig van het LEI informatienet en vergeleken met de gebruiksnormen per gewas voor stikstof in het Besluit Glastuinbouw dat in 2002 in werking is gegaan. Deze normen voor stikstof en fosfaat voor substraatteelten zullen waarschijnlijk binnen enkele jaren door emissienormen worden vervangen.

Teelten op substraat hebben nauwelijks of geen direct contact met de bodem of het grondwater. In dat geval zijn emissienormen beter te gebruiken om de milieubelasting in kaart te brengen.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.