Home

Achtergrond 161 x bekeken

FAO: zorgen over toename honger

De VN-landbouw- en voedselorganisatie FAO maakt zich zorgen over toename van honger in de wereld.

Ondanks de gestegen productie blijven de voedselprijzen hoog, meldt de organisatie in de Food Outlook 2008. Volgens vice-directeur-generaal Hafez Ghanem van de FAO lijden nu al 854 miljoen mensen honger. "Wij lopen het risico dat dit nog met een aantal miljoenen stijgt", zegt hij in een toelichting.

De ontwikkelingslanden met voedseltekort kopen dit jaar voor ruim 107 miljard euro in. Dit is 40 procent meer dan in 2007. De FAO noemt deze stijging een zorgwekkende ontwikkeling. Tegen het eind van dit jaar kunnen de importen zelfs het viervoudige van het jaar 2000 bedragen.

De meeste prijzen van agrarische grondstoffen dalen, maar zij zullen waarschijnlijk niet terugkeren naar het lage niveau in de afgelopen jaren.

De FAO-index voor voedselprijzen blijft sinds februari weliswaar gelijk, maar ligt altijd nog 53 procent hoger dan in de eerste vier maanden van 2007.

Volgens de organisatie is herstel van voorraden de belangrijkste oorzaak van de bescheiden prijsdaling. Om deze voorraden aan te vullen is meer dan één goede oogst nodig.

Volgens de laatste FAO-voorspelling stijgt de wereldgraanproductie dit jaar naar een record van bijna 2.192 miljoen ton, 3,8 procent meer dan in 2007. Ook de melkproductie stijgt na een jaar met hoge prijzen. De organisatie blijft echter voorzichtig over de handel in zuivelproducten. De vleesproductie in de wereld stijgt onveranderd door de toename van vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.