Home

Achtergrond 182 x bekeken

Exportseizoen tuinbouw vliegend van start

De export van verse Nederlandse groente en fruit, exclusief uien en peen, is in het eerste kwartaal van 2008 met 18 procent toegenomen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2007.

Toen bedroeg de uitvoer 247 miljoen kilo, dit kwartaal is dat 293 miljoen kilo. De groei is breed terug te vinden in de afzet naar landen als Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Rusland. Met name de uitvoer van tomaat, paprika, peer, peen en appel is dit jaar hoger dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw verzameld door het KCB.

De uitvoer naar Duitsland steeg met 12 procent, van 102 miljoen kilo in 2007 naar 114 miljoen kg in 2008 door een toename bij tomaat, spruitkool, appel en peer. De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk steeg – ondanks de gedaalde koers van de Britse pond - met 30 procent. Naast producten als paprika en tomaat, ging er ook meer witte kool naar het Verenigd Koninkrijk.

De uitvoer naar Rusland steeg met 40 procent. Er is meer witte kool en appel naar Rusland gegaan, maar wel wat minder peer dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.