Home

Achtergrond 235 x bekeken

Export pootgoed verschuift van EU naar Noord-Afrika en Azië

De pootgoedexport naar andere EU-lidstaten daalt.

Landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten kopen juist meer Nederlands pootgoed.

Dat blijkt uit cijfers van de Pootaardappel Contact Commissie. De EU, Egypte, Soedan en Cuba hebben tot en met april minder pootgoed gekocht van oogst 2007. Algerije, Irak, Libanon, Saoedi Arabië en Syrië kochten juist meer.

Commercieel directeur Jan van Hoogen van Agrico stelt dat de bestemmingen jaarlijks kunnen verschuiven. "Van oogst 2006 is juist méér verkocht binnen de EU en minder aan Noord-Afrika. De exporten naar Portugal en Spanje lopen ieder jaar terug. Door de lage aardappelprijzen van de laatste jaren en de watertekorten worden daar steeds minder aardappelen geteeld. Ik verwacht dat de totale pootgoedexport dit jaar uitkomt rond de 650.000 ton."

Van oogst 2006 kocht Oezbekistan 10.456 ton. Dat land komt als laatste aan de markt voor Nederlands pootgoed. Van Hoogen verwacht dat Oezbekistan van oogst 2007 veel minder pootgoed koopt. "Oezbekistan vraagt minder en er is minder pootgoed beschikbaar."

Of registreer je om te kunnen reageren.