Home

Achtergrond 162 x bekeken

Even geduld aub

Nog even wachten. Dat is het advies van de Gezondheidsdienst voor Dieren over de vaccinatie van schapen tegen bluetongue. Dit is op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Twee jaar lang is er hard geroepen om een vaccin. Het bluetonguevirus verspreidde zich snel en liet een spoor na van zieke en dode dieren, samen met machteloze veehouders.

Maanden is er gevreesd of het vaccin op tijd beschikbaar zou komen. De bestelling van het ministerie liet lang op zich wachten, waardoor vaccinproducenten in onzekerheid zaten. Vorige week sprak producent Intervet het verlossende woord: het vaccin komt beschikbaar en het komt zelfs eerder beschikbaar dan gepland.

Er is een vaccin en het werkt. Dat is duidelijk, maar het is niet bekend hoe lang het werkt. Want het is niet jarenlang getest zoals dat anders gebeurt. Daar was geen tijd voor. Pas dit jaar wordt in de praktijk duidelijk hoe lang het werkt. Daarom adviseert schapenhouders te wachten met vaccineren zodat het middel niet is uitgewerkt als er weer bluetongue uitbreekt eind van de zomer.

Het advies van de GD is duidelijk, maar het veroorzaakt wel onduidelijkheid bij de schapenhouders. Wat moeten ze doen? Vaccineren of wachten? Het was beter geweest dit eerder aan de veehouders duidelijk te maken en daar, als GD, ministerie van landbouw en Centraal Veterinair Instituut, gezamenlijk een helder standpunt over in te nemen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.